Τα έθνη επιβιώνουν στους αιώνες στηριζόμενα σε θρύλους, αξίες και ιδανικά. Δεν επιβιώνουν απλά με την τριβή της καθημερινότητας, αλλά με τα βιώματα τους στο πέρασμα της ιστορίας. Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Η Επανάσταση, ωστόσο, έγινε στηριζόμενη στις αξίες και τα ιδανικά του έθνους μας και στον θρύλο που γεννήθηκε από την επόμενη ημέρα της Άλωσης, αυτόν του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.
Προφανώς στην πεζή λογική του κάθε ανθρώπου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πέθανε μαχόμενος την ημερά της Άλωσης και πέρασε στο πάνθεον των ηρώων που έχυσαν το αίμα τους για την Πατρίδα. Ήταν ο Αυτοκράτορας που αρνήθηκε να ζήσει πλουσιοπάροχα παραδίδοντας την Πόλη απαντώντας ότι «Το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουτ΄ εμόν εστίν ουτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών». Στην ψυχή όμως του Έθνους ο Παλαιολόγος δεν πέθανε ποτέ. Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς περίμενε την κατάλληλη ώρα να επιστρέψει για να μας ελευθερώσει.
Μα αυτόν τον θρύλο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν γενιές σκλαβωμένων Ελλήνων περιμένοντας τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και την υπόσχεση της Παναγίας ό, τι πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα είναι. Η Επανάσταση λοιπόν γεννήθηκε την ίδια ημέρα της Άλωσης που το Έθνος δεν αποδέχθηκε τον θάνατο του Αυτοκράτορα του. Συντηρήθηκε η φλόγα της κάθε ημέρα σκλαβιάς και υλοποιήθηκε το 1821.
568 χρόνια μετά την Άλωση και 200 χρόνια από την Επανάσταση κάθε Έλληνας αισθάνεται συγκίνηση την 29η Μαϊου. Όσοι αιώνες και να περάσουν την Πόλη θα την λέμε Κωνσταντινούπολη και βλέποντας την Αγιά Σοφιά θα κάνουμε το σταυρό μας. Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς θα παραμένει στην ψυχή μας ως θρύλος και όχι σαν παραμύθι.
Στην εποχή της στυγνής λογικής, της τετράγωνης σκέψης και της τεχνοκρατικής αντίληψης να μην ξεχνάμε ότι επιβιώσαμε ως Έλληνες στους αιώνες με τις αξίες και τους θρύλους μας και χάρη σε αυτούς είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
* Ο Θάνος Πλεύρης είναι αν. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. – Βουλευτής της Α΄Αθηνών