today-is-a-good-day
8.2 C
Athens

I.Γιόχανσον για μεταναστευτικό: Να υπάρξει μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής

Την αισιοδοξία ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα φτάσουν σε ένα ισορροπημένο συμβιβασμό για το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης, εξέφρασε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε τα κράτη-μέλη να δείξουν την αλληλεγγύη τους με τις χώρες πρώτης υποδοχής, οι οποίες ανά διαστήματα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τεράστιο αριθμό αιτήσεων ασύλου. «Μια χώρα που πιέζεται από μεταναστευτικές ροές πρέπει να ζητά τη στήριξη των άλλων κρατών-μελών και να τη λαμβάνει», είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός υποχρεωτικής και δεσμευτικής αλληλεγγύης, επί τη βάσει κριτηρίων όπως το μέγεθος, οι οικονομικές δυνατότητες, η γεωγραφική θέση κάθε χώρας κτλ.

Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν βοήθεια σε ό,τι αφορά τις επιστροφές όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και δεν μπορούν να παραμείνουν στην ΕΕ, σημείωσε η Επίτροπος. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την μετανάστευση δημιουργώντας ένα φρούριο. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, τις τρίτες χώρες από τις οποίες συνήθως προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί».

Η Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε επίσης, στα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το λεγόμενο «screaning», τη διαλογή, με ευρωπαϊκά κριτήρια και την ενσωμάτωση όλων των χρήσιμων πληροφοριών σε ένα κοινό σύστημα. Τόνισε ότι η διαδικασία διαλογής θα πρέπει να εντοπίζει τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, τα παιδιά και όλους όσοι χρήζουν προστασίας. Αντίθετα, όσοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα περνούν σε μια ταχεία διαδικασία για την επιστροφή τους.

Η Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι το 2015, η πλειοψηφία αυτών που έφταναν στα ελληνικά νησιά ήταν πρόσφυγες, σε αντίθεση με πέρυσι που τα 2/3 των αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ απορρίφθηκαν και μόνο το 1/3 εξ αυτών είχαν δικαίωμα ασύλου. Σημείωσε, επίσης, ότι 500.000 άνθρωποι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά μόνο το 1/3 εξ αυτών τελικά επέστρεψε. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», είπε η Ίλβα Γιόχανσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ