today-is-a-good-day
8.2 C
Athens

Στο Αλεποχώρι ο Γ.Πατούλης – Συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς και η Περιφέρεια Αττικής

Από νωρίς το πρωί, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Σχίνο Λουτρακίου και εξαπλώθηκε προς στο Αλεποχώρι σε σύντομο διάστημα, ενισχύοντας την πυροσβεστικη με 27 υδροφόρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα οχήματα.

Στο μέτωπο της φωτιάς στο Αλεποχώρι μετέβη ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όπου ενημερώθηκε για την εξελισσόμενη κατάσταση από τους αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο, τον δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη αλλά και εκπροσώπους της πυροσβεστικής. Ωστόσο, σε επαγρύπνηση είναι και η γενική διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φωτιάς, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής. Τις δράσεις έχει αναλάβει να συντονίσει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Λειβαδάρο και τη γενική διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Περιφέρεια από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά από σχετική επεξεργασία από τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ, οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα της Αττικής είναι υψηλές και για το λόγο αυτό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.

Όπως έγινε αντιληπτό από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, μεγάλο μέρος του καπνού μεταφερθηκε προς την Αττική, με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενδεικτικά, σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα) στο διάστημα 14:00 – 15:00 οι τιμές για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3, ενώ το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το φαινόμενο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσει και η σωματιδιακή ρύπανση στην Αττική θα περιοριστεί λόγω αλλαγής φοράς του ανέμου.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης επισήμανε τα εξής:

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες, είμαστε επί ποδός και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αλλά και της πυροσβεστικής, συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά. Με τη συνδρομή έγκριτων επιστημονικών φορέων, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και τη διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με στοχευμένες δειγματοληψίες. Ανάλογα με την εικόνα που θα διαμορφωθεί, έχουν δοθεί οδηγίες για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών».

Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους οι πολίτες, αυτά είναι:

1. Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευτούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων.

2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.

3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

4. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για πολίτες με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. ‘Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επίσης, συνιστάται να αποφευχθεί η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής σε αυτούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ