today-is-a-good-day
7.9 C
Athens

Γ.Βαρουφάκης-Συνεπιμέλεια: Η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις, δημιουργεί νέα προβλήματα

«Σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης παράταξής σας -χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανσισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο του 1983 που παραμένει μέχρι σήμερα, παράδειγμα προς μίμηση, ένα μνημείο προοδευτικής νομοθέτησης και ορθού λόγου, είπε ο κ. Βαρουφάκης που αναφέρθηκε στον σκληρό αγώνα των γυναικείων οργανώσεων, τη δεκαετία του ’70 για να γίνει πραγματικότητα το οικογενειακό δίκαιο. «Εσείς όμως πάντα ήσασταν μέρος του σκοταδισμού της Δεξιάς και γι΄αυτό το 1983 εκείνο το εξαιρετικό νομοθέτημα το καταψηφίσατε υποστηρίζοντας την προίκα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρόσθεσε: «Έρχεστε σήμερα αυτό το προοδευτικό νομοθέτημα που τότε είχατε καταψηφίσει, να το αλλάξετε».

Ο κ. Βαρουφάκης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σήμερα, αλλά, όπως σημείωσε, τα προβλήματα δεν είναι το νόμου. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή του νόμου, με τη δικαστηριακή πρακτική και τη διαδικασία, αλλά «η κυβέρνηση αντί να τα λύσει, επιλέγει να δημιουργήσει νέα προβλήματα, με αυτό το αισχρό νομοσχέδιο που μετατρέπει μια όμορφη ευχή σε μια άσχημη κρατική επιβολή».

«Τα παιδιά δεν αποξενώνονται από γονείς που τα αγαπάνε, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο περνάνε μαζί τους», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε στην δική του περίπτωση. «Η κόρη μου η Ξένια έγινε προχθές 17 χρονών. Δεκαεπτά χρόνια απόστασης. Εγώ της διάβαζα παραμύθια από το skype και την έβλεπα στην οθόνη να αποκοιμιέται, από το 2005. Δεν σας κρύβω ότι ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσουμε επικοινωνία, ιδίως όταν μεγάλωνε. Τρεις-τέσσερις φορές το χρόνο βρισκόμασταν. Ξέρετε τι σημαίνει με τέτοια απόσταση. Έξοδα, κούραση. Το καταφέρναμε. Ο καιρός της πανδημίας αποδείχθηκε σκληρός για εμάς. Έχουμε να βρεθούμε πάνω από ένα χρόνο, για πρώτη φορά. Τα σύνορα της Αυστραλίας είναι κλειστά μέχρι τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας. Πρέπει όμως να σας πω ότι είμαστε πιο κοντά, είμαστε πιο δεμένοι από ό,τι αν ζούσαμε μαζί. Με απώλειες βέβαια. Δεν υπάρχει μέρα αυτά τα 17 χρόνια, όταν δεν είμαστε μαζί, από το να χαρακτηρίζονται από το “άλλη μια μέρα χώρια”. Μετρούσαμε τις μέρες για να βρεθούμε. Όταν βρισκόμασταν, μετρούσαμε τις μέρες μέχρι το χωρισμό», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για να καταλήξει: «Άλλο αυτό και άλλος ο φόβος της αποξένωσης και άλλο η ψευτοθεωρία της αποξένωσης μπαμπάδων».

Η συνεπιμέλεια που είναι κάτι το ιερό, απαιτεί αγαστή συνεργασία και συνεννόηση, δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε από νομοθέτες ούτε από δικαστήρια, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η κάθε περίπτωση παιδιού πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τον φυσικό δικαστή.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την ανάγκη οικογενειακών δικαστηρίων με εξειδικευμένους δικαστικούς, σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, με ψυχολόγους, με κοινωνικούς λειτουργούς, «έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η πιθανότητα συναίνεσης ή επιμέλειας των παιδιών προς όφελος τους και με μοναδικό κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων τους».

«Ο πόνος μας ως χωρισμένοι μπαμπάδες είναι αβάσταχτος. Κακά τα ψέματα όμως. Πληρώνουμε και εμείς οι αρσενικοί, το τίμημα να ζούμε σε μια βαθιά σεξιστική πατριαρχική κοινωνία. Ο φεμινισμός δεν αφορά τη γυναίκα και τη χειραφέτησή της. Αφορά την κατάργηση ενός εξουσιαστικού συστήματος, του οποίου θύματα είναι και άνδρες, ιδίως οι ευαίσθητοι άνδρες. Η λύση επομένως δεν είναι να συνταχθούμε με το νέο αντιφεμινισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η λύση είναι να οικοδομήσουμε μια Πολιτεία που υποστηρίζει την εξεύρεση συναινετικών λύσεων, όχι μια Πολιτεία που εφαρμόζει τον ρεβανσισμό της πατριαρχίας», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία «έχει επιστρατεύσει βαθιά ολιγαρχικά πορτοφόλια».

Το οικογενειακό δίκαιο, είπε ο κ. Βαρουφάκης, δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν – γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν.

«Η συνεπιμέλεια απαιτεί αγαστή συνεργασία και συνεννόηση. Ούτε η συνεργασία ούτε η συνεννόηση επιβάλλονται από νομοθέτες και δικαστήρια. Καλλιεργούνται με την βοήθεια δημόσιων θεσμών που εσείς δεν θέλετε να ιδρύσετε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Το νομοσχέδιό σας έρχεται να βαθύνει την δυστυχία των δυστυχισμένων ζευγαριών, και βέβαια των παιδιών τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ο ρεβανσισμός της παράταξής σας εναντίον του εμβληματικού Οικογενειακού Δικαίου του 1983, το οποίο πολεμήσατε λυσσασμένα τότε», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, Σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης παράταξής σας -χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ