today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Θ.Πλεύρης: “Παιδευτικό” προς τους γονείς το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Ως “παιδευτικό” προς τους γονείς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως παράλληλα, ο στόχος είναι οι δικαστές να μην εκδίδουν με “βιομηχανοποιημένο” τρόπο αποφάσεις, αλλά να σταθμίζουν πραγματικά κριτήρια για το συμφέρον του παιδιού.

Το παρόν σχέδιο νόμου, τόνισε,​ δίνει κατευθύνσεις και “κριτήρια”, αλλά τελικά τα δικαστήρια είναι αυτά που θα αποφασίζουν, σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού. Απλά, θέτοντας κριτήρια και μαχητά κριτήρια στα θέματα της επιμέλειας, απευθύνεται στους γονείς και τους καλεί να βάλουν τα παιδιά τους πάνω απ’ τον ανταγωνισμό που μπορεί να έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους,

Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην προσπαθούν να κομματικοποιήσουν το θέμα αυτό, καθώς πρόκειται για ένα κοινωνικό θέμα πέρα . Σήμερα είπε, έχει δημιουργηθεί μια “βιομηχανοποίηση” στις αποφάσεις απόδοσης της επιμέλειας από τα δικαστήρια, τα οποία κατά 99,9% την δίνουν στην μητέρα. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ακούγεται στην αίθουσα της Βουλής ότι είναι αντισυνταγματικό το να έχει επαφή το παιδί και με τους δύο γονείς και να συναποφασίζουν από κοινού. Ορθώς προβλέπεται το “εξ ίσου” των γονιών σε αποφάσεις που αφορούν το τέκνο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικός κανόνας δικαίου, αλλά ο νομοθέτης θέλει να δώσει αυτή την κατεύθυνση. Πάλι όμως το δικαστήριο θα νομολογήσει και θα καθορίσει την διαμόρφωση της σχέσης.

Για το 1/3 της επικοινωνίας του παιδιού με τον έτερο γονέα, ο κ. Πλεύρης αναρωτήθηκε σε τι συνίστανται οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης, καθώς αυτό που ορίζει η διάταξη είναι ένα μαχητό τεκμήριο, που δίνει μια κατεύθυνση για το χρόνο επικοινωνίας, αλλά και αυτό πάλι, το δικαστήριο είναι που κυριαρχικά θα αποφασίσει κατά περίπτωση, σταθμίζοντας κριτήρια – και όχι να έχουμε “οριζόντια” αποφάσεις για επικοινωνία με τον γονιό που δεν έχει την επιμέλεια “κάθε Σαββατοκύριακο παρά Σαββατοκύριακο, και ενδιαμέσως και μια Τετάρτη!”.

Όταν οι γονείς θα βλέπουν ότι στο νόμο υπάρχει ένα πλαίσιο και κριτήρια, και δεν θα οδηγείται ο δικαστής σε μια “βιομηχανοποιημένη” απόφαση, τότε θα μπουν σε έναν προβληματισμό, να μην παραμείνουν εγωιστικά σε μία διένεξη, αλλά να κάτσουν και να λύσουν τις διαφορές τους προς όφελος του παιδιού, υποστήριξε ο Θ. Πλεύρης. Αναφερόμενος δε, σε σχόλια βουλευτών, σχετικά με την “αναπαραγωγή προτύπων και στερεοτύπων”, ανέφερε πως αυτά ξεκινάνε από εμάς και στο πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Εκεί αναπτύσσονται σεξιστικά πρότυπα, στον τρόπο ζωής μας και όχι από τις νομοθεσίες, επεσήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ