today-is-a-good-day
8.2 C
Athens

ΚΙΝΑΛ για τη συνεπιμέλεια: Να δημιουργηθεί Οικογενειακό Δικαστήριο για τις υποθέσεις οικογενειακού δικαίου

«Η διαμεσολάβηση πρέπει να καταστεί μια εξονυχιστική προδικαστική διαδικασία και να έρθει στο επίκεντρο μιας προοδευτικής νομοθετικής ρύθμισης, για όσο το δυνατό λιγότερες δίκες», ανέφερε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, που υπογράμμισε ότι καθοριστικής σημασίας είναι και η αλλαγή της «δικαστηριακής πρακτικής» και αυτός είναι στόχος που «δεν λύνεται με παραινέσεις ή αναγκαστικές εξωτερικές παρεμβάσεις, αλλά με αλλαγές στην ίδια τη δικαιοσύνη».

«Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού δικαστηρίου, με κατάλληλα επιμορφωμένους και εξειδικευμένους δικαστές, που θα εκδικάζουν αποκλειστικά υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Ένα δικαστήριο που θα υποστηρίζεται ενεργά και διαρκώς από κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, παιδοψυχολόγους, οικογενειακούς συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους. Η διαθεσιμότητα υλικών και ανθρώπινων πόρων καθιστά ρεαλιστική την ίδρυση τέτοιων δομών σε κάθε εφετειακή περιφέρεια», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός του δικαστηρίου θα είναι σαφώς προς την αξιοποίηση πρωτίστως των εναλλακτικών μορφών επίλυσης. «Μόνο ως έσχατη λύση θα πρέπει να διεξάγεται δίκη σε συνθήκες κατά τεκμήριο μειωμένης αντιδικίας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται ιδιαίτερα οι ψυχοφθόρες -ιδίως για τα παιδιά- χρονοβόρες και δαπανηρές για τα εμπλεκόμενα μέρη διαδικασίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και επισήμανε ότι το νέο οικογενειακό δικαστήριο αναμένεται να προσδώσει στο σύστημα επίλυσης των οικογενειακών διενέξεων έναν χαρακτήρα άμεσο, αποτελεσματικό, φιλικό προς την οικογένεια και συμφιλιωτικό, με την αναγκαία εξειδίκευση των δικαστών και τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού με τεκμηριωμένες δικαστικές αποφάσεις.

«Έτσι μόνο, κύριε υπουργέ, θα μπορέσει η Ελλάδα να ακολουθήσει παραδείγματα άλλων κρατών που έχουν αναπτύξει ειδικά σχεδιασμένα οικογενειακά δικαστήρια, όπως είναι η Αμερική, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Βέλγιο, με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας της εξωδικαστικής μεθόδου επίλυσης και σπουδαία ελάφρυνση του δικαιοδοτικού μηχανισμού από τις οικογενειακές υποθέσεις», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η θετική, τολμηρή, μεταρρυθμιστική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένα οικογενειακό δίκαιο σύγχρονο και δίκαιο, με εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές διατάξεις, που δεν σκοπεύουν στην ικανοποίηση ομάδων πίεσης, αλλά του αληθινού συμφέροντος του παιδιού, με εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε υπόθεσης από ένα εξειδικευμένο και άρτια στελεχωμένο δικαστικό όργανο. Ένα οικογενειακό δίκαιο με το παιδί στο επίκεντρο».

Η πρόταση της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής απέχει δυστυχώς παρασάγγας από μια τέτοια οριστική θεσμική λύση που έχει ανάγκη μια πραγματική μεταρρύθμιση στο οικογενειακό μας δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ