Κάποιοι επέλεξαν να παραμείνουν στο κρύο και στεναχωρήθηκαν. Υπάρχουν εκείνοι που ήθελαν να παραμείνουν στη ζέστη και επέστρεψαν πίσω με την «ουρά ανάμεσα στα πόδια» ψάχνοντας οποιαδήποτε δικαιολογία για την αποτυχία τους, ακόμη και το ρωσικό κλίμα!
Οι Γερμανοί δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι στην περιοχή της Μόσχας επειδή προτιμούσαν το ζεστό Σότσι, αλλά θα έχουν το χρόνο να το ξανασκεφτούν, καθώς βρίσκονται ήδη σε διακοπές.
Οι Άγγλοι βρίσκονται στο Ρεπίνο, που ονομάζεται έτσι από το όνομα του Ίλια Ρέπιν, ζωγράφου αγαπητού στο λαό της Αγίας Πετρούπολης. Στο Ρεπίνο η θερμοκρασία φτάνει ακόμα και τους 10 βαθμούς, ενώ υπάρχει μια παραλία στον κόλπο της Φινλανδίας που θυμίζει το Ντάνκιρκ. Τα «Τρία Λιοντάρια» αποφάσισαν να προετοιμαστούν εκεί και για τις επόμενες μάχες, ενώ η γειτονική τους Κροατία μετακινήθηκε.
Οι Κροάτες είχαν εγκατασταθεί στο Ροσκίνο, όχι μακριά από το Ρεπίνο, αλλά θα προπονηθούν για τους προημιτελικούς στο Σότσι, ώστε να συνηθίσουν στην αλλαγή της θερμοκρασίας.
Και θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους Ρώσους, οι οποίοι δεν θα μετακινηθούν από τη Μόσχα μέχρι δύο ημέρες πριν από το μεταξύ τους αγώνα. Οργανωτικοί λόγοι ή προλήψεις του προπονητή Τσερτσέσοφ;
Το κλίμα στη Ρωσία ίσως να μην είχε τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την ιταλική Εθνική ομάδα εκείνο της Βραζιλίας, στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τέσσερα χρόνια: οι μέσες θερμοκρασίες, αν υπολογιστούν οι αγώνες που διεξήχθησαν μέχρι στιγμής από τις ομάδες που έφτασαν στα προημιτελικά, δεν εμφανίζουν μεγάλες διαφορές.
Είναι όμως η επιλογή της έδρας-βάσης που ξεχωρίζει τις ομάδες: η Βραζιλία έχει επιλέξει να δουλέψει στην υγρή ζέστη του Σότσι, ίσως επειδή ανάλογες συνθήκες επικρατούν στη χώρα της σάμπα.
Οι Γερμανοί επέρριψαν μέρος της αποτυχίας τους στο καταθλιπτικό τοπίο της έδρας τους, κοντά στη Μόσχα. Βέλγιο και Γαλλία, γείτονες στα βόρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, προχώρησαν πάντως, ακόμη και αν η έδρα που επιλέχθηκε από τη Γαλλία δεν είναι πολύ γραφική, όπως παρατήρησε η Equipe.
Οι Ουρουγουανοί έχουν τοποθετήσει το αρχηγείο τους στο Καζάν, ζεστό αλλά όχι πάρα πολύ, ενώ η Σουηδία κατέφυγε στη Μαύρη Θάλασσα. Οι Σκανδιναβοί, όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν μπορούν απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο.
Σε κάθε περίπτωση, μερικές ανησυχίες υπάρχουν στη Μόσχα, επειδή στην πρωτεύουσα ο καιρός έχει αλλάξει προς το χειρότερο και θα υπάρξουν πολλοί βαθμοί διαφορά στη θερμοκρασία.
Οι οπαδοί της διοργανώτριας παρακολουθούν ανήσυχοι τις τελευταίες ημέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και εύχονται ότι δεν θα είναι η Κροατία που θα σταματήσει την (ανέλπιστη) κούρσα τους.
Οι «αντίθετοι» θα συναντηθούν και αυτή τη φορά; Η «παγωμένη» Αγγλία και η «υγρή» και «ζεστή» Βραζιλία θα μπορούσαν να βρεθούν στον τελικό. Αλλά το ταξίδι είναι ακόμα μακρύ και περνάει από εκατοντάδες χιλιόμετρα και δεκάδες βαθμούς.
Ο τελικός, εν τέλει, θα δείξει αν είχαν δίκιο αυτοί που επέλεξαν το κρύο ή εκείνοι που αποφάσισαν να αδιαφορήσουν για τις διαφορές θερμοκρασίας και να προετοιμαστούν στη θάλασσα, σαν να ήταν στην πατρίδα τους (όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι).
Προς το παρόν οι καιρικές συνθήκες στη Ρωσία παραμένουν τόσο δυσνόητες, όσο και οι πινακίδες στους δρόμους. Η Μόσχα άλλαξε πρόσωπο -μιλώντας κλιματικά- τις τελευταίες ημέρες, η Αγία Πετρούπολη παραμένει ασαφής, όπως επιβάλλει η ποιητική εικόνα της.
Επί του παρόντος υπάρχουν προς τέλεση οι προημιτελικοί. Όσοι βγήκαν από τη διοργάνωση με «κομμένα φτερά» μπορούν πάντα να προσπαθούν να κατηγορήσουν τον καιρό, ακόμα κι αν οι σκνίπες του Βόλγα είναι πια γι΄ αυτούς μια μακρινή ανάμνηση.