Για απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, έκανε λόγο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. «Επτά διαφορετικοί υπουργοί παρέλασαν και κατέθεσαν τροπολογίες, δυναμιτίζοντας την όλη διαδικασία, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις επιμέρους τροπολογίες, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε τα εξής:
-Για την ασυλία που παρέχεται στα μέλη των επιτροπών υγείας, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας το μεσημέρι, λίγες μόλις ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν, όπως: Υπάρχει κάποια ανάγκη που προχωράτε τώρα και εσπευσμένα στη ρύθμιση αυτή; Υπάρχει κάποιο αίτημα, κάποιο έγγραφο, κάποιο θέμα, ώστε να προστρέξουμε όλα τα κόμματα ως ασπίδα στην ελευθεροφροσύνη της έκφρασης γνώμης των μελών των επιτροπών; Συνάδει με την κοινοβουλευτική τάξη να φέρει ο αρμόδιος υπουργός, ελάχιστες ώρες πριν την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου, ένα τέτοιο νομοθέτημα που έχει και νομικά προβλήματα γιατί υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου που περιορίζουν το συγκεκριμένο αυτό δικαίωμα; Εκκρεμούν ποινικές διώξεις;,
Και ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτού του τύπου η αγνόηση των διαδικασιών του κοινοβουλίου, αυτή η εκ πλαγίου νομοθέτηση για να τακτοποιείτε ανοικτές εκκρεμότητες. Ανακαλέστε την τροπολογία του κ. Κοντοζαμάνη. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Δεν έχει θέση στη σημερινή νομοθετική διαδικασία. Ανοίξτε τη συζήτηση να μιλήσουμε ψύχραιμα. Αλλιώς είναι ένα στίγμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία γιατί προκύπτει χωρίς αποχρώντα λόγο και διαρρηγνύει το δεσμό εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η κοινωνία με τις επιτροπές που επεξεργάζονται την πολιτική για την δημόσια υγεία».
-Για την τροπολογία Χατζηδάκη που επιτρέπει σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους να συμμετέχουν στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων: «Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων δεν έχει μεν αντίρρηση να συνδράμουν οι δικηγόροι στην έκδοση καθυστερούμενων συντάξεων, όμως οι προϋποθέσεις που θέτει ανατρέπουν πλήρως την νομική επιχειρηματολογία και υπόσταση της τροπολογίας. «Ο κ. Χατζηδάκης ή δεν είδε τι ζητούσε η Ολομέλεια ή θέλησε να δώσει μια πρόχειρη απάντηση για να βγει από το αδιέξοδο», είπε.
-Απορριπτική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στην τροπολογία του υπ. Παιδείας. Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, το γεγονός ότι η τροπολογία έρχεται εν συνόλω δεν επιτρέπει την υπερψήφιση της, καθώς ενώ θα μπορούσαμε να ψηφήσουμε τα άρθρα 3 και 4,είμαστε πλήρως αντίθετοι στα άρθρα 1και 2 καθώς το άρθρο 1 σηματοδοτεί την προχειρότητα που νομοθετεί η Κυβέρνηση ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που δημιουργεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ενώ στο άρθρο 2 μεταφέρονται υφιστάμενες αρμοδιότητες της Συγκλήτου στο Πρυτανικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η όποια δημοκρατική νομιμοποίηση θα είχαν οι ανωτέρω αποφάσεις.
-Τέλος τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά εξέφρασε την ανησυχία του καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα για τη θέση των εργαζομένων. Η τρίμηνη παράταση δεν τους εξασφαλίζει από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη το αντίθετο μάλιστα, να συμπεριλάβει την εξασφάλισή τους στην αγωνιστική διαδικασία για το νέο επενδυτή.