today-is-a-good-day
14.6 C
Athens

Έτος Συμβολισμού για την Ελλάδα – Ο Μ.Κεφαλογιάννης γράφει στο ThePresident

2021, μία συμβολική χρονιά για την Πατρίδα μας. Μία χρονιά ορόσημο που πρέπει να αποτελέσει ξανά πηγή οράματος και έμπνευσης. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Την Εθνική Παλιγγενεσία των Ελλήνων που δημιούργησε το πρώτο ανεξάρτητο Εθνικό κράτος που προέκυψε από Επανάσταση στην Ευρώπη. Στο πέρασμα αυτών των διακοσίων χρόνων το Ελληνικό Έθνος μεγαλούργησε ενωμένο. Οπισθοδρόμησε διχασμένο.

Το 2021 συμπληρώνονται, επίσης, 40 χρόνια παρουσίας της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1981 η χώρα μας έγινε δεκτή ως το 10ο μέλος της τότε ΕΟΚ πολύ πριν εισέλθουν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Μία εμβληματική και οραματική πολιτική πράξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή κόντρα στις κραυγές του λαϊκισμού της εποχής που φώναζαν το γνωστό σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Εμπιστευόμαστε την Ευρώπη. Μία Ευρώπη, όμως που δεν σταματά με τις ολιγωρίες της αρκετές φορές να μας απογοητεύει. Και όλοι εμείς που υπερασπιζόμαστε την Ενωμένη Ευρώπη, τις Αρχές και τις Αξίες της οφείλουμε και πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξει. Να βελτιωθεί.

Η Ευρώπη βασίζεται στις Αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, τη αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου.

Εμπιστευόμαστε, μία Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης που παρέχει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της και απλώνει δίχτυ προστασίας στους κοινωνικά αδύναμους. Μία Ευρώπη που στον πυρήνα της ιδεολογίας της έχει την προάσπιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Μία Ευρώπη που προασπίζεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και εναντιώνεται σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού από οποιοδήποτε ιδεολογικό υπόβαθρο και αν προέρχεται. Μία Ευρώπη που υποστηρίζει μία δίκαιη κοινωνία, που παρέχει ίσες ευκαιρίες και προστατεύει τα συμφέροντα των μελλοντικών γενιών. Που ασπάζεται την οικονομική ευημερία και δεν αποκλείει κανέναν. Μία Ευρώπη, που εξασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη και προστατεύει τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές. Μία Ευρώπη, που ενθαρρύνει και στηρίζει τη νέα τεχνολογία, την έρευνα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Αλλά, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Να κάνει βήματα μπροστά. Να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Να μετουσιωθεί από μία χαλαρή οικονομική ένωση σε έναν παγκόσμιο πολιτικό οργανισμό με θέση και άποψη. Θέλουμε, μία Ευρώπη με γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση κρίσεων. Όπως το μεταναστευτικό που οι αποφάσεις της όχι μόνο καθυστέρησαν αλλά στην ουσία «συνθλίβηκαν στις μυλόπετρες» των εθνικών εγωισμών των κρατών μελών. Όπως η οικονομική κρίση που τις συνέπειες της, της πλήρωσε πολύ ακριβά την τελευταία δεκαετία ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί του ευρωπαϊκού νότου.

Θέλουμε, μία Ευρώπη με ενιαία φωνή στην εξωτερική πολιτική της. Με κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Μία Ευρώπη με κοινό ευρωπαϊκό στρατό που θα υπερασπίζεται τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Τα κοινά ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα. Μία Ευρώπη που δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της λόγω των οικονομικών μικροσυμφερόντων κάποιων κρατών μελών της.

Το στοίχημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι μία άσκηση πολιτικής επί χάρτου. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας και η υλοποίησή της θα κρίνει το αύριο της Ευρώπης.

Την τελευταία περίοδο, υιοθετήθηκαν ή πρόκειται να υιοθετηθούν μία σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών που μας κάνουν αισιόδοξους για αυτό ακριβώς το αύριο που οραματιζόμαστε. Πολιτικές που είναι δίκαιες, υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης. Πολιτικές που αποτελούν ένα ούριο άνεμο αισιοδοξίας για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε.

–  Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου με πρωταρχικό στόχο την πρόληψη της παράνομης μετανάστευση και την αύξηση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Με τη δημιουργία ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων που θα είναι άμεσα προσβάσιμος, αποτελεσματικός και υποχρεωτικός.

–  Την εμβληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία πράσινη Ευρώπη, μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050. Το επονομαζόμενο “Green Deal”. Μία πολιτική που θα κινητοποιήσει κονδύλια άνω του 1 τρις ευρώ. Η δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του οποίου είχα την τιμή να είμαι ο γενικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερψηφίστηκε με σημαντική πλειοψηφία, αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό στην υλοποίηση της εμβληματικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Πράσινη Ευρώπη. Για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050. Για την εφαρμογή στην πράξη της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού. Με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θέλουμε να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις περιοχές που πλήττονται από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Τις τοπικές οικονομίες αλλά κυρίως να στηρίξουμε αποφασιστικά τους πολίτες των περιοχών αυτών. Το μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο, ο φιλόδοξος στόχος του είναι η αποτελεσματική στήριξη των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση και η αποφασιστική στήριξη των ανθρώπων των περιοχών αυτών. Με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης εστιάζουμε στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις περιφέρειες εκείνες που εξαρτώνται από το λιγνίτη, όπως στη χώρα μας η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.

– Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα συμβάλλει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάλειψη των οικονομικών συνεπειών λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η Ελλάδα από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης έχει εξασφαλίσει 32 δις ευρώ. 19 δις σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, ενώ εκτιμάται ότι η μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και επενδύσεις μπορεί να κινητοποιήσει συνολικά πόρους ύψους 57 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ήδη το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ένα σχέδιο που έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα υποβάλλει το τελικό της σχέδιο πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε και την έλευση των σχετικών πόρων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά καθώς αποτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχει πραγματικά τη δυνατότητα να αλλάξει τη χώρα με επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην απασχόληση, στην Πολιτική Προστασία, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση, με δράσεις και μεταρρυθμίσεις που απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και αφορούν όλη την ελληνική κοινωνία. Εφόσον υλοποιηθεί θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας και θα δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.

Το 2021 είναι μία χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα. Μία χρονιά ισχυρών συμβολισμών που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης σε νέους δρόμους ανάταξης και ανάπτυξης. Αλλά επαναλαμβάνω. Το ελληνικό έθνος μεγαλούργησε ενωμένο και οπισθοδρόμησε διχασμένο. Και ασφαλώς δεν πρέπει να φύγει ποτέ από την ιστορική μας μνήμη ο εθνικός ακρωτηριασμός που υπέστη η Πατρίδα μας στη Μικρά Ασία και του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια ως αποτέλεσμα ενός τότε πολύχρονου εθνικού διχασμού.

Με εθνική ενότητα και συναίνεση μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στην ιστορική μας διαδρομή. Ώρα, να το επιτύχουμε και πάλι.

* Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ