today-is-a-good-day
11.9 C
Athens

Το plan b του Μαξίμου για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Το «plan b» στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά και της στήριξης της οικονομίας, ενεργοποίησε το  Μαξίμου για να ελαχιστοποιήσει και να προσπεράσει τις παρενέργειες που έχει προκαλέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη.

Του Κώστα Πασίση

Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχέδιο που παρακολουθεί την πορεία και το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του ο φονικός ιος και περιλαμβάνει το όπλο του εμβολιασμού, τις παράλληλες δράσεις του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που αποτελεί κλειδί στο ξεκλείδωμα του τουρισμού,  την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης και  την προσέλκυση επενδύσεων.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετα από πολύωρη σύσκεψη και εν μέσω επιφυλάξεων και οριακών ψηφοφοριών, που ήταν αναμενόμενες,  εισηγήθηκε  να ανοίξουν κομμωτήρια και  αρχαιολογικοί χώροι, ενώ προχώρησε και  στην τροποποίηση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις των πολιτών, μέσω του sms 6.

Ωστόσο, το πολιτικό στίγμα των φειδωλών αλλαγών το έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Όλοι έχουμε κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο  είναι αυτονόητο ότι με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε για άνοιγμα. το πλαίσιο που θέτει η Κυβέρνηση- είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων», ανέφερε.

Δυο εικοσιτετράωρα νωρίτερα και λόγω του «εμφράγματος» στις ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ.

Στην κυβέρνηση και στους «ειδικούς» η λύση της δισεπίλυτης εξίσωσης βρίσκεται στον εμβολιασμό. Και την επιτάχυνση της διαδικασίας με την προμήθεια νέων δόσεων.

 

Το plan B της κυβέρνησης

 

Παράλληλα όμως με τη διαχείριση της πανδημίας, το Μαξίμου έχει  εστιάσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας που είναι και το μεγάλο διακύβευμα της κυβέρνησης.

«Σύμμαχος» σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι το Ταμείο ανάκαμψης από το οποίο το οικονομικό επιτελείο εντός του έτους φιλοδοξεί να εκταμιεύσει 5,5 δις ευρώ, μέσω ώριμων έργων  όπως η απολιγνιτοποίηση και η ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Στόχος της χώρας είναι να προωθήσει, με την αρωγή του εν λόγω Ταμείου, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται και θα συμβαδίζουν  με το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο «τσάρος» της Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας τόνισε ότι «μετά την κρίση της πανδημίας δε θα χρειαστεί μια «μνημονιακού» τύπου δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αυτή θα γίνει σε όλη την Ευρώπη «μέσω ανάκαμψης και ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας».

Η δικαίωση της στρατηγικής Μητσοτάκη

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το μακρόσυρτο αποτύπωμα του κορωνοιου, στο Μαξίμου αισθάνονται δικαιωμένοι με την απόφαση του Κυριάκου  Μητσοτάκη να κρατήσει «δυνάμεις» και να μην ρίξει όλο το χρήμα από την αρχή, όπως ζητούσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το Πρωθυπουργικό Γραφείο σε συνεργασία με τον Αδωνι Γεωργιάδη έχουν κάνει focus στο «κεφάλαιο» των επενδύσεων όπου γίνεται πολύ σημαντική δουλειά.

«Οι προοπτικές της χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Αναμένω υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με το τέλος της πανδημίας. Πολλοί επενδυτές έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και δελεαστική επενδυτική ευκαιρία», τόνισε  χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην πρόσφατη  συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η κυβέρνηση, όμως επενδύει πολλά και στον τουρισμό, που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη του στο Politico δήλωσε ότι ο Τουρισμός ανοίγει 14 Μαΐου.

Η χώρα θα υποδεχτεί covid free  επισκέπτες τους οποίους θα φιλοξενήσει σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον.

Στο άνοιγμα του τουρισμού κομβικό ρόλο παίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια ρηξικέλευθη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υιοθετήθηκε από την Ευρώπη, αντιλαμβανόμενη σχετικά γρήγορα τη μεγάλη χρησιμότητα του.

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς η συμβολή του τουρισμού στην εξάπλωση του ιού είναι της τάξης του 3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ