«Η κρισιμότητα των δημοσίων επενδύσεων στην ανάκαμψη της οικονομίας και ο προωθητικός τους ρόλος και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, είναι πια κοινός τόπος σε Ευρώπη και Αμερική» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Alpha 98.9».
«Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ, στον προϋπολογισμό για το 2021, καθήλωσε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα προ κορονοϊού επίπεδα, παραβλέποντας την αυξημένη ανάγκη για έργα σε κοινωνικές υποδομές» συνέχισε ο ίδιος, ενώ «προέβλεψε και 600 εκ λιγότερα για την υγεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά». Και υπογράμμισε: «Οτιδήποτε σχετίζεται με δημόσιες, κοινωνικές υποδομές είναι εκτός πλαισίου της σημερινής κυβέρνησης».
«Με το πρόσχημα της πανδημίας βλέπουμε ένα πάρτι απευθείας αναθέσεων σε πολλούς τομείς» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης αναφερόμενος στα αυξημένα όρια των απευθείας αναθέσεων που προβλέπονται στο κατατεθέν σ/ν του υπουργείου Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί πάντα η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να αναστέλλονται οι κανόνες λειτουργίες της οικονομίας, ώστε λίγοι και εκλεκτοί να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα».
«Από τον Οκτώβρη με επίκαιρη επερώτηση έχουμε υποδείξει πλήθος δράσεων στήριξης της οικονομίας, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, τάχιστα και χωρίς κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως την μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων» υπενθύμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Παρόμοια προγράμματα υλοποιούνται στην Ευρώπη, όχι όμως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» συνέχισε, τη στιγμή που «οι ελληνικές επιχειρήσεις έχασαν τζίρο 42 δισ. το 2020», «η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν περιλαμβάνει δυσμενέστερες προβλέψεις σε σχέση με λίγους μήνες πριν για την χώρα μας και το 2021 και το 2022» και «το οικονομικό κλίμα συνεχώς επιδεινώνεται».
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη για «αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων για απευθείας ενίσχυση της οικονομίας», «ρύθμιση και «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους της κρίσης» και «στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης για κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό φιάσκο». «Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, μαζί με άλλες χώρες της περιφέρειας, ώστε να μην επανέλθουμε στην δημοσιονομική πειθαρχία των προηγουμένων χρόνων». «Η ανάκαμψη της οικονομίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και των ανισοτήτων πρέπει να μπουν στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.