today-is-a-good-day
11.5 C
Athens

H μάχη του Ν.Κοτζιά για την ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην ΕΕ

Με 3 “όχι”, έναντι 25 “ναι”  δεν εκπληρώθηκαν οι ελπίδες της πΓΔΜ και της Αλβανίας για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Τρεις οι διαφωνούντες,  η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη Διεύρυνση που έλαβε χώρα χθες στο Λουξεμβούργο -πρωτοστατούσης ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Ολλανδίας- που επέμεναν στην αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, χωρίς σαφή διατύπωση για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και τα επιχειρήματά του πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική τους κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων βρήκαν ευήκοα ώτα. Ο ορισμός της ημερομηνίας για τον Ιούνιο του 2019 ως έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνιστά μία “μισή νίκη” για τον Ν. Κοτζιά, έναν συμβιβασμό, καθώς ήδη από τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει τις τεχνικές προετοιμασίες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ώστε οι δύο χώρες να είναι έτοιμες τότε να ανταποκριθούν.

Μολονότι είναι θεμιτή η ανησυχία των τριών διαφωνούντων για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ η οποία, όπως ισχυρίζονται, προέχει έναντι της διεύρυνσης, όπως επίσης και η ανησυχία για το ζήτημα της διαφθοράς και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχει επιλύσει η Αλβανία, αλλά και της εφαρμογής του κράτους δικαίου και της διοικητικής ικανότητας των Σκοπίων που έθεσε η Χάγη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θέτει το επιχείρημα της γεωπολιτικής σκακιέρας της περιοχής. Ειδικότερα για τα Σκόπια, γεγονός που διαφαίνεται και από τη χθεσινή παρέμβαση των ΗΠΑ δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην Ε.Ε και τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Πιθανώς είναι απογοητευτικό για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ το γεγονός ότι τα εύσημα που έλαβαν Σκόπια και Αθήνα από την ΕΕ δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες τους για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ θεωρούν ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μετά τη μάχη που έδωσαν για αναβολή ενός μόνον έτους και όχι εις το άπειρον είναι διόλου ευκαταφρόνητος.

Βέβαια, μάλλον θεωρείται ότι το πράσινο φως σε ένα χρόνο δεν είναι το ίδιο υποστηρικτικό προς τη συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ και δεν βοηθά τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ, όσο μία απόφαση της ΕΕ για το εδώ και τώρα. Με αυτόν τον συμβιβασμό ο Ζάεφ θα προσπαθήσει να παίξει το “χαρτί της ευρωπαϊκής επιτυχίας” στα επόμενα δύσκολα βήματα που περιμένουν την κυβέρνησή του. Αρχής γενομένης με το δημοψήφισμα που αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, μετά την εκ νέου υπερψήφισή της στο κοινοβούλιο, στις 5 Ιουλίου, που θα ακυρώσει την άρνηση του προέδρου της δημοκρατίας Ιβάνοφ να τη συνυπογράψει.

Ο κ. Κοτζιάς δεν αφήνει αμφιβολίες για τη μάχη που έδωσε, καθώς αποσαφηνίστηκε πλήρως η θέση του και της ελληνικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία, τόσο στα όργανα της ΕΕ αλλά και σε κάθε επίσκεψή του στις δύο χώρες, δηλ. ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ενταξιακή πορεία των δύο χωρών. Άλλωστε η επιμονή του για την ένταξη της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ αναγνωρίστηκε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και από τους παριστάμενους στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με χαρακτηριστικό, μεταξύ άλλων, το ευχαριστήριο tweet του Αλβανού ομολόγου του Ντιτμίρ Μπουσάτι, χθες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ