Το Ισραήλ οδεύει για ακόμα μια φορά σε τέταρτες εκλογές. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά ο Νετανιάχου θα είναι για ακόμα μια φορά πρωθυπουργός, ή κάπου εδώ θα τερματιστεί η μακροχρόνια θητεία του.
Η δεξιά πτέρυγα του Ισραήλ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 61 έδρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 103FM . Ωστόσο, αυτό ισχύει και θα πάρει σάρκα και οστά , μόνο εάν το κόμμα Yamina του Naftali Bennett συμφωνήσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Νετανιάχου.
Εάν σήμερα είχαμε εκλογές στο Ισραήλ, το Likud θα έχει 32 έδρες, η New Hope 14 έδρες, η Yamina 13 έδρες, η United Torah Judaism και το Shas 8.Ένα τέτοιο σενάριο θα έδινε στον Νετανιάχου 61 έδρες, μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Εάν ο Gideon Sa’ar, επικεφαλής της New Hope, αποφασίσει να συμμετάσχει επίσης, στην κυβέρνηση συνεργασίας το δεξιό μπλοκ θα έφτανε τις 75 έδρες.
Γράφει ο Άριελ Λεκαδίτης*
Αν και ο Sa’ar έχει δηλώσει ότι δεν θα συζητήσει με τον Νετανιάχου, ο Bennett όμως μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει κάτι παρόμοιο.
Από την άλλη πλευρά, το Yesh Atid του Yair Lapid θα πάρει 19 έδρες, δίνοντάς του τη δυνατότητα να σχηματίσει συνασπισμό με τους Bennett, Sa’ar, Meretz (4 έδρες), Yisrael Beytenu (7 έδρες), Labor (5 έδρες). Αυτός ο συνασπισμός θα δώσει στον Lapid 62 έδρες στην Κνέσσετ. Το Blue and White του υπουργού Άμυνας και Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Μπένι Γκάντς, το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα του Bezalel Smotrich (πρώην Εθνική Ένωση), το Κόμμα Otzma Yehudit, το ισραηλινό κόμμα του Ron Huldai και το κόμμα του Yaron Zelekha δεν θα πετύχουν να μπουν στην ισραηλινή βουλή.
Η δημοσκόπηση αναφέρει εάν ήθελαν οι ερωτηθέντες, να δουν Haredi (υπερ-Ορθόδοξοι) στον επόμενο συνασπισμό, όπου το 52% απάντησε ότι θα προτιμούσαν έναν συνασπισμό χωρίς υπερ-Ορθόδοξους και μόνο το 30% απάντησε ότι ενδιαφέρονται για έναν συνασπισμό μαζί τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως το κόμμα του Γκάντς αλλά και ο ίδιος, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής όταν στις προηγούμενες εκλογές ήταν ένα βήμα να γίνει πρωθυπουργός και να εκθρονίσει τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ. Όλα αυτά υπό το βλέμμα του Ιράν, το οποίο, ευελπιστεί σε ευνοϊκότερη συμφωνία με τον νέο πρόεδρο της Αμερικής και στην επιστροφή στο δόγμα Ομπάμα, όσο αναφορά την πυρηνική συμφωνία.
* Ο Άριελ Λεκαδίτης είναι ιστορικός του Ολοκαυτώματος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ολοκαύτωμα από το πανεπιστήμιο της Χάιφα