Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε σήμερα τις αρχές της Βενεζουέλας με νέες κυρώσεις, αν απειληθεί η ασφάλεια αντιπολιτευομένων, και εξέφρασε τη λύπη της για «τη χαμένη ευκαιρία» των βουλευτικών εκλογών της 6ης Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει.
«Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει επιπλέον στοχευμένα περιοριστικά μέτρα έναντι εκείνων που πλήττουν τη δημοκρατία ή το κράτος δικαίου και των προσώπων που είναι υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε δήλωση που υιοθέτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση τους του 2021 που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία.
Οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου ήταν «μια χαμένη ευκαιρία για την προώθηση της δημοκρατίας», υπογράμμισαν εκφράζοντας τη λύπη τους γι’ αυτό.
«Ο μόνος τρόπος για να εξέλθει η Βενεζουέλα από την κρίση είναι να επαναληφθούν γρήγορα οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και να εγκαθιδρυθεί επειγόντως ένας διάλογος και μια διαδικασία μετάβασης (…) που να οδηγήσει σε αξιόπιστες, ανοικτές σε όλους και διαφανείς βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Οι 27 χώρες της ΕΕ απαίτησαν «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων» και ζήτησαν από τις αρχές της Βενεζουέλας να διασφαλίσουν «την ασφάλεια όλων των πολιτικών αντιπάλων».
Ωστόσο οι υπουργοί δεν ακολούθησαν τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζήτησε από τους θεσμούς της ΕΕ και από τα κράτη μέλη να «αναγνωρίσουν τη συνέχεια της εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης του 2015 στη Βενεζουέλα και τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ «ουδέποτε υπέδειξε τον Χουάν Γκουαϊδό (…) ως πρόεδρο» της Βενεζουέλας «ελλείψει ομοφωνίας μεταξύ των κρατών μελών».
Στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών, η ΕΕ αρκείται να «επαναλάβει την υποστήριξή της προς όλους αυτούς που εργάζονται υπέρ ενός δημοκρατικού μέλλοντος για τη Βενεζουέλα».
Η ΕΕ ενθαρρύνει τον Χουάν Γκουαϊδό και άλλους εκπροσώπους της δημοκρατικής αντιπολίτευσης «να υιοθετήσουν μια ενιαία θέση» για να δεσμευθούν σε μια διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης με την εξουσία.
Η ΕΕ περιμένει να πάρει θέση στο θέμα της Βενεζουέλας ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρούσε τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό «προσωρινό πρόεδρο» παρά τις βουλευτικές εκλογές που ενίσχυσαν την ηγεμονία του Νικολάς Μαδούρο δίνοντάς του τον έλεγχο του κοινοβουλίου.
Παρά την αποχή ρεκόρ που έφθασε το 70% σ’ αυτή την ψηφοφορία και την απόρριψη των αποτελεσμάτων της από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, οι βουλευτές του κυβερνώντος Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κομματος της Βενεζουέλας (PSUV) και οι σύμμαχοί του κατέχουν πλέον 256 από τις 277 έδρες του κοινοβουλίου.