Ο προϋπολογισμός του 2021 που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί έναν προϋπολογισμό ελπίδας, μια γέφυρα ανάμεσα στο πολύ δύσκολο 2020 και στην αχτίδα φωτός που φαίνεται στο επερχόμενο 2021.
Παρά την εξαιρετική δουλειά που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών καταρτίζοντας έναν αναλυτικό και λεπτομερή προϋπολογισμό, είναι βέβαιο ότι αυτός υπόκειται σε μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα που εκπορεύεται από την βίαιη ανατροπή των δεδομένων το 2020. Ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα, σχεδόν υπαρξιακά ζητήματα. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα μια υγειονομική κρίση που ανέτρεψε τις ζωές όλων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία.
Παράλληλα, όμως, όλοι μας, πολίτες και πολιτικοί είχαμε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε και να αναθεωρήσουμε τι έχει αξία και τι τελικά μετράει στο τέλος της ημέρας, να ανανοηματοδοτήσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, της αυτοθυσίας για τον συνάνθρωπο και τελικά την προσφορά της επιστήμης, να ιεραρχήσουμε ξανά προτεραιότητες.
Αυτές τις νέες προτεραιότητες αντικατοπτρίζει και ο προϋπολογισμός για το 2021. Την σύναψη μιας νέας συμφωνία μεταρρύθμισης και προόδου με τους πολίτες, για τους πολίτες. Για κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία για όλους, για ανάπτυξη για όλους.
Πλάι στο πρωτοφανές δίχτυ προστασίας ύψους 24 δις ευρώ που άπλωσε το 2020 για την προστασία της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της όραμα για να μην πάει χαμένη καμία ευκαιρία. Η εντολή που έλαβε στις εκλογές του 2019 ήταν να αλλάξει τη χώρα, και αυτή την εντολή θα τιμήσει στο ακέραιο.
Την πίστη της Κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποδεικνύει και το πλήρες σχέδιο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του σύγχρονου Σχεδίου Μάρσαλ. Ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, της βιώσιμης ανάπτυξης, του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης. Η αξιοποίηση αυτών των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ συνιστά για τη χώρα μας, μια μεγάλη, μια τεράστια ευκαιρία -ίσως την τελευταία- αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για να προχωρήσουμε στη ριζική αναδιοργάνωση της εθνικής μας οικονομίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων και σε μια ανάπτυξη για όλους.
Η αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, όμως, δεν είναι μόνο δουλειά της Κυβέρνησης ή της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων , το καθένα από την ιδεολογική του αφετηρία, να συμμετέχει στο διάλογο πάνω στο σχέδιο αυτό. Διάλογος, όμως, που θα πρέπει να γίνεται με πρόθεση σύνθεσης απόψεων και όχι αποδόμησης και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης. Είναι ώρα
καμπής για το πολιτικό σύστημα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών, μετά από μια δεκαετία σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογών, δύσκολα κερδίζεται.
Είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών συνεπώς, να εργαστούν από κοινού ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη αυτή. Η πρώτη ευκαιρία θα είναι το εμβόλιο, που οι πρώτοι συμπολίτες μας θα το λάβουν εντός του Δεκεμβρίου. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν την αξία του εμβολιασμού και την αξία του επιστημονικού και ορθολογικού λόγου, απομονώνοντας συνωμοσιολογικές θεωρίες και το δέλεαρ της άγρας ψήφων στα θολά νερά του λαϊκισμού.
Το 2020 αδιαμφισβήτητα αποτελεί χρονιά που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη και την ιστορία, αφού άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας αλλά και τις ζωές μας όπως τις ξέραμε. Είναι στο χέρι όλων μας, όμως, να καταστήσουμε το εξίσου ιστορικό 2021, ως το έτος που θα μνημονεύεται τις επόμενες δεκαετίες ως το έτος μεγάλης ανάταξης της Ελλάδας και της μετάβασης στην νέα εποχή.