«Η συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο λαών, έχει γίνει με έναν τρόπο έντιμο, που σέβεται την ιστορική συνέχεια της χώρας μας και τη δική τους υπόσταση, άρα οφείλουν και εκεί οι πολίτες και το Κοινοβούλιο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης των όρων της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της πΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «και εκεί οι αντιδράσεις είναι το ίδιο πράγμα με τις αντιδράσεις εδώ, η ίδια ρητορεία και ένας σοβινισμός, ένας ακραίος εθνικισμός και η ίδια επιχειρηματολογία και από τις δύο πλευρές ως προς τις αντιδράσεις» εκτιμώντας, πάντως, ότι η συμφωνία «υπερβαίνει αυτές τις αντιθέσεις και αυτή την αντίληψη της μη συνύπαρξης των δύο λαών με ειρηνικό τρόπο και προς όφελος της οικονομίας».
Σχετικά με την προοπτική επικύρωσης της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Έχουμε αρκετό χρόνο, καθώς πρέπει οι γείτονές μας να υλοποιήσουν όλα αυτά που έχουν υπογραφεί». Υπογράμμισε, ωστόσο, πως όταν έλθει στη Βουλή «θα μετρηθούν πρόσωπα, κόμματα, απόψεις που είχαν και διαχρονική συνέχεια και δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από κανέναν σε τέτοιας εμβέλειας και υψίστης εθνικής σημασίας θέματα, άρα εκεί θα κριθούν όλοι και όλες».
Ερωτηθείς εάν υφίσταται θέμα στην κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εφόσον το κόμμα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, ο κ. Ρήγας απάντησε: «Ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι για να βγει η χώρα από το μνημόνιο και την επιτροπεία, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, άρα λοιπόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ο κ. Καμμένος δεν θα είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα προδώσει αυτή τη συμφωνία».
Κληθείς να σχολιάσει τον συσχετισμό της συμφωνίας των Πρεσπών με τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσε ότι «αυτό το αφήγημα που διαμορφώνεται δεν έχει καμία βάση», εξηγώντας: «Η χώρα μας πριν τη συμφωνία έχει αποδείξει ότι απέκτησε και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και έδωσε μεγάλη μάχη και στο εξωτερικό […] Έχουμε αναβαθμίσει τον ρόλο μας, έχουμε επιχειρήματα ως προς το θέμα της οικονομίας και ως προς το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους».
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στη συμφωνία, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που πρέπει να πάρει την όποια απόφαση και να παραμείνει στις θέσεις που είχε και διαχρονικά υποστήριζε και στην κριτική που έχει κάνει και σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνοι είναι που θα αποφασίσουν αν θα είναι συνεπείς και να μην χρησιμοποιούν αυτή τη ιστορία για μικροκομματικούς λόγους, γιατί περί αυτού πρόκειται. Όλη η προσπάθειά τους ήταν να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον α’ ή β’ λόγο. Δεν ασχολήθηκαν ποτέ, αν αυτή η προσπάθεια έχει αποτελέσματα, αν είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας με τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε».
Με αφορμή, εξάλλου, την πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ γύρω από δημοσίευμα της FAZ σχετικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Ρήγας είπε: «Μας έχει συνηθίσει ο κ. Μητσοτάκης άλλα να λέει στο εσωτερικό και άλλα να λέει στο εξωτερικό και δεν σημαίνει ότι φοράει τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος, αυτό το έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν το κάνει».
Αναφερόμενος στο περιστατικό στη Βουλή με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Προφανώς κάποιος θα περίμενε από τη Χρυσή Αυγή τέτοιες ακραίες ενέργειες, γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους, αλλά εδώ μετά το ΄74 είναι η πρώτη φορά που έχουμε και φαινόμενα όπως ο εισαγγελέας, ο οποίος ουσιαστικά προτρέπει σε παραβίαση του Συντάγματος και των δημοκρατικών Αρχών και βεβαίως και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο δήμαρχος του Άργους και ο δημοτικός σύμβουλος του Παγγαίου, ο οποίος προτρέπει τους πολίτες σε έκνομες ενέργειες. Αυτό πρέπει μία Δημοκρατία να το καταλάβει και να το αντιληφθεί».
*Την συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου