Η τακτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ από Ελλάδα και Τουρκία, δεν είναι αποδεκτή διεμήνυσε για άλλη μια φορά στον γ.γ της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το επικίνδυνο παιχνίδι που «παίζει» η Άγκυρα με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, που είναι απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη.
Του Κώστα Πασίση
Ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κατέστησε σαφές ότι οι τελευταίες «ακροβατικές» κινήσεις της Αγκύρας, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι πρόβλημα της «Συμμαχίας» και πρέπει να το αναγνωρίσει, όπως έκανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ και δεν επιδίδεται σε πολιτικό-στρατιωτικές «πιρουέτες», όπως κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας ότι είναι αναντικατάστατος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο…
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νορβηγός γ.γ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ενημερωμένος πλήρως για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο προφανώς και η επίσκεψη στην Ελλάδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαίκ Πομπέο ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα στη περιοχή.
Οι επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδος-Τουρκίας, η συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικών επεισοδίων και ατυχημάτων στο Αιγαίο. Ο απευθείας διάλογος των δυο χωρών ακόμη και το Κυπριακό, μετά την αποχώρηση του «Γιαβούζ» από την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συγκεκριμένη συνάντηση, που έγινε σε τυπικά καλό κλίμα.
Οι διερευνητικές επαφές καθυστερούν με ευθύνη της Τουρκίας η οποία έχει ξεκινήσει τα ανατολίτικα «παζάρια», πριν δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των συνομιλιών.
Αυτό φάνηκε ολοκάθαρα και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με την Γερμανίδα Καγκελάριο.
Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα δεν είναι επαρκείς για να ξεπερασθούν τα προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε., ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τούρκου προέδρου.
Ενώ λίγο αργότερα προέβη σε μια ακατανόητη νέα πρόκληση προς την Κύπρο, με το άνοιγμα ενός «κομματιού» της παραλίας των Βαρωσίων, που είναι περιοχή στο νότιο τμήμα της κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου.
Μια επιθετική ενέργεια που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κύπρου τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας που λαμβάνουν «σάρκα και οστά» στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως ο πιο «αδύναμος κρίκος» στην Ε.Ε, προκαλούν προβληματισμό και στην Αθήνα και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που συμπεραίνουν ότι ο Ερντογάν ενδεχομένως να μην επιθυμεί πραγματικά διάλογο με την Ελλάδα.
Το Βερολίνο πάντως πιέζει για άμεση έναρξη των συνομιλιών ενώ στο παρασκήνιο φέρεται να «ψήνεται» και συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου, αύριο Πέμπτη, στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ για την ασφάλεια και την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Να επισημάνουμε ότι ο κ. Στόλντεμπεργκ πριν έλθει στην Αθήνα, ήταν στην Άγκυρα και πλην του Τούρκου Προέδρου συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
“Δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν έχει κλειδώσει καμία τέτοιου είδους συνεννόηση για συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Αν συμβεί, πάντως, ένα τέτοιο ραντεβού είναι πιθανό να ανοίξει και ο δρόμος για επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν, κάτι που επιθυμούν τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Γερμανοί.
Διπλωματικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι η απευθείας επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου αργεί ακόμη, αλλά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών αν και όποτε ξεκινήσουν θα αρχίσουν και τα δύσκολα…