today-is-a-good-day
10.7 C
Athens

Το παρασκήνιο πίσω από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Στα «σκαριά» η επανέναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, αλλά και η επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, αν λάβει σχετική πρωτοβουλία ο Τούρκος Πρόεδρος.  Και τα δυο όμως υψηλής σημασίας γεγονότα θα λάβουν χώρα «προσεχώς».

Το παρασκήνιο πίσω από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Του Κώστα Πασίση

Η συγκεκριμένη λέξη αντικατοπτρίζει σε απόλυτο βαθμό το ασταθές περιβάλλον και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον επικείμενο διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, ανακοινώθηκαν επισήμως και  θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η διακοπή τους το 2016 έγινε επί ελληνικού εδάφους και θα συνεχιστούν από το σημείο που ναυάγησαν…

Οι αναμενόμενες συναντήσεις, με …συνυποσχετικό  προσωρινής ανακωχής της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τροχοδρομήθηκαν  μετά την τριμερή τηλεδιάσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, του Σαρλ Μισέλ και του Ρετζέπ Ταγίπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μόλις αντιλήφθηκε ότι οι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία «παίζουν» σοβαρά ως το πιθανότερο σενάριο, άναψε  το «πράσινο φως».

Ημερομηνία, όμως δεν ορίστηκε και αυτό έχει τη σημασία του και προβληματίζει…

Η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε αναβολή για το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Ο Covid 19 είναι η επίσημη εκδοχή, αλλά μάλλον προσχηματική, σύμφωνα με όσα γράφονται στον έγκυρο γερμανικό τύπο.

Ο βασικός λόγος φέρεται να είναι ότι ακόμη δεν βρέθηκε η κοινή συνισταμένη, μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε για το ευαίσθητο ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και η σκληρή και άκαμπτη στάση της Κύπρου που απειλεί με βέτο, αν δεν υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία. Και προκειμένου η σύνοδος να τιναχτεί στον αέρα, επιλέχθηκε  η λύση του …κορωνοϊού.

Το κοινό πλάνο αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής  επικοινωνίας τους, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Έλληνα Πρωθυπουργού πρόκειται για μια «συμπεφωνημένη στρατηγική από τις δύο χώρες , η οποία βασίζεται σε ιδέες που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».

Επιπλέον η Ελλάδα κατανοεί πλήρως  την τακτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και για λόγους αρχής αλλά και των παραδοσιακών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τις δυο χώρες, δεν θα μπορούσε η Αθήνα να μη σταθεί στο πλευρό της Λευκωσίας.

Ετοιμάζεται τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Ερντογάν

Λίγο πιο περίπλοκη είναι η επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν καθώς ο Σουλτάνος φέρει ακέραια την ευθύνη, για το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο θέμα.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, όταν συνέβαιναν τα γεγονότα στην Έβρο, ο Τούρκος πρόεδρος συνομιλώντας με δημοσιογράφους είχε δηλώσει  «πως δεν θέλει να βρεθεί ούτε στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», κλείνοντας την «πόρτα» του διαλόγου. Μια «πόρτα» που οφείλει να ανοίξει ο ίδιος, σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Hurriyet, μετά την επικοινωνία του Τούρκου προέδρου  με την Γερμανίδα καγκελάριο, η Άνγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο αν θα συνομιλούσε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνος της απάντησε «ναι, θα μιλούσα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως έστειλε το ελληνικό μήνυμα: «Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα». Και πρόσθεσε ότι «για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», επεσήμανε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μια τηλεδιάσκεψης των δυο ανδρών.

«Το όλο σκηνικό προσπαθεί να στεριωθεί σε μια κινούμενη άμμο», σχολιάζει πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενη στις  διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Επι της ουσίας η εν λόγω πηγή δεν αναφέρεται μόνο στις δεδομένες δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, αλλά και στις διπλωματικές παγίδες που κρύβονται σε κάθε βήμα…

Στην τηλεδιάσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει την πρώτη κίνηση και θα σηκώσει το τηλέφωνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς η πιθανή επικείμενη συνομιλία του θα πραγματοποιηθεί, έχοντας κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν πολλά και αναγκαστικά βήματα πίσω από τις αρχικές μεγαλοστομίες του.

Απέσυρε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, κατ απαίτηση της Ελλάδας. Απέτυχε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, που τηρεί ίσες αποστάσεις από τις δυο χώρες.

Είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ναι» στην  έναρξη των διερευνητικών επαφών, αντιλαμβανόμενος τις επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία, από τις βέβαιες ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ενώ έριξε και τον εγωισμό του, συνομιλώντας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν τον οποίο μέχρι χθες αποκαλούσε «νέο Ναπολέοντα» και όχι μόνο…

Η καθαρή θέση του Γάλλου προέδρου, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και η προτροπή του να συζητήσει με την Κύπρο, σίγουρα δεν ενθουσίασαν τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει το δικό του διπλωματικό μαραθώνιο στην Ευρώπη, μήπως και καταφέρει να αλλάξει το κλίμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ