today-is-a-good-day
7.4 C
Athens

Γκ.Μαγιορκίνης: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα – Άγνωστες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Σήμερα συμπληρώνονται 6 μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, στις 25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό και αφού έδωσε την ημερήσια αναφορά κρουσμάτων για την Τρίτη 25 Αυγούστου.

Όπως είπε, μπορεί ο αριθμός νέων μολύνσεων να είναι μικρότερος των 200 σήμερα, αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό.

Όπως τόνισε, ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει τους 20 από τις αρχές του μήνα, ενώ σήμερα οι ασθενείς κορωνοϊού σε ΜΕΘ είναι 31.

«Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί» επεσήμανε ο καθηγητής.

«Η επιβράδυνση ήρθε σχετικά νωρίτερα από την εκδήλωση ενός πλήρους β’ κύματος» συνέχισε ο καθηγητής, που ωστόσο τόνισε πως η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να δείχνει αυξητική τάση. Μάλιστα, επεσήμανε ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κο Μαγιορκίνη, χρειάζεται επαγρύπνηση για την ανακοπή της πανδημίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές.

Ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να σιγοβράζει» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε πως ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός αριθμός θετικών στον κορωνοϊό, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα.

«Ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες» δήλωσεο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνέχισε λέγοντας πως παρατηρούνται και – περιορισμένα μεν – περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής τόνισε πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές.

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β’ κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως επεσήμανε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Ο καθηγητής είπε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων. Ο κ. Μαγιορκίνης έκρινε πως ενδεχομένως η κόπωση από τόσους μήνες πανδημίας, «έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές της κοινωνικής απόστασης».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε επίσης στην είδηση για ασθενή που επαναμολύνθηκε από τον κορωνοϊό. Ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε πως τα δεδομένα αναφορικά με το περιστατικό δεν είναι ακόμη αναλυτικά, ούτε έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

O Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε μια αισιόδοξη διάσταση στο περιστατικό επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε, η επαναμόλυνση φαίνεται πως δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες, κάτι που δίνει ελπίδες σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στην πιθανότητα που το νέο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό δεν φανεί ικανό να ανακόψει πλήρως την «είσοδο» του ιού στον οργανισμό, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμη και μια επαναμόλυνση ατόμου που έχει εμβολιαστεί, θα συνοδεύεται από πολύ ηπιότερα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ