«Δεν ξεπουλάμε τίποτα, αναπτύσσουμε τις δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προς όφελος της τοπικής οικονομίας, της εθνικής οικονομίας, της τοπικής απασχόλησης… Μιλάμε ουσιαστικά για παραχώρηση, για ενοίκιο του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι θα αξιοποιηθεί, το Δημόσιο θα παραμείνει μέτοχος, όμως θα προβλέπονται συγκεκριμένες επενδύσεις. Η διάρκεια της σύμβασης βέβαια θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει στον επενδυτή να μπορεί σε ένα μακροπρόθεσμο χρόνο να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και είναι κατανοητό ότι πρώτα ωφελείται η τοπική οικονομία, η κοινωνία, η τοπική απασχόληση». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί με τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ. Άνθιμο.
Ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αλεξανδρούπολη, επανέλαβε την ιδιαίτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία του λιμένα σε μία «ευαίσθητη», όπως χαρακτηριστικά είπε, περιοχή, αυτή του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης, «η οποία αξίζει τη σταθερή φροντίδα μας και είναι στις προτεραιότητές μας».
Σε ό,τι αφορά την έμπρακτη απόδειξη στήριξης του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και στην ενίσχυση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα έργα τα οποία «πραγματοποιούνται στους λιμένες μετά από 30 και πλέον χρόνια -για πρώτη φορά-» και κυρίως «στη δρομολόγηση του πολύ μεγάλου έργου της αναβάθμισης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης».
Ο υπουργός αναγνώρισε την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως για την περιοχή, κάνοντας αναφορά στο ρόλο του για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν προκύψει τον περσινό Αύγουστο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη. «Έχουμε πλέον διασφαλίσει την ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση και την επεκτείναμε έως τη Λήμνο. Αφουγκραστήκαμε από νωρίς τα προβλήματα, αυξήσαμε το κονδύλι των άγονων γραμμών κατά 45%, από τα 90 στα 130 εκατομμύρια ευρώ και αυτό μας επέτρεψε να δρομολογήσουμε και καλύτερης ποιότητας πλοία, αλλά και πολύ περισσότερες συνδέσεις για πρώτη φορά». Ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε ότι το έργο του υπουργείου και της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ αλλά «έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε και να δρομολογήσουμε και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, με αναμόρφωση ακτοπλοϊκού δικτύου, διότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απέδωσε την αποτελεσματικότητα και τον σύντομο χρόνο υλοποίησης αποφάσεων και έργων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο γεγονός ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε και πού θέλουμε να φτάσουμε και αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ στην υλοποίηση των στόχων μας. Ειδικά με το λιμάνι, ήξερα από την αρχή τι θέλω να κάνω, γι’ αυτό και βλέπετε ότι ουσιαστικά οι προτάσεις μας υλοποιούνται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Λύσαμε πρόβλημα 30 και πλέον χρόνων. Προβλήματα απαλλοτριώσεων, θέματα ιδιοκτησιακά του ΟΣΕ που επιλύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες. Για πρώτη φορά το υπουργείο προχωρά σε απαλλοτριώσεις με την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα κ. Κυριαζόπουλου. Όλα αυτά επιταχύνουν τις εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, συμπληρώνοντας ότι η σημερινή εικόνα «είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και του υπουργού οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κ. Αχ. Καραμανλή, ένα συνολικό σχέδιο, υπό την εποπτεία σαφώς του πρωθυπουργού».
Σημειώνεται ότι τον υπ. Ναυτιλίας συνόδευε ο γγ του υπουργείου κ. Κυριαζόπουλος και ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κώστας Χατζημιχαήλ, ο οποίος διευκρίνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υστερήσει της προσοχής και του ενδιαφέροντός μας ούτε το λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη, ούτε τα δύο αλιευτικά καταφύγια των Θέρμων Σαμοθράκης και της Μάκρης Αλεξανδρούπολης».