Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην οποία, έπειτα από μία σταθερή μείωση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου επί τέσσερα συνεχή χρόνια, εμφανίστηκε πέρυσι μία αύξηση (για πρώτη φορά μετά το 2015) και μάλιστα κατά 11%, στην Αυστρία, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ήταν το 2019 κατά 9% μικρότερος από εκείνον το 2018, όπως διαπιστώνεται από την ετήσια έκθεση του Γραφείου Ασύλου της ΕΕ (EASO) που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη.
Μέσα στο 2019 οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου στην Αυστρία ήταν κατά 86% λιγότερες από εκείνες που είχαν υποβληθεί το 2015, την χρονιά της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.
Μόνον το 1,7% του συνόλου των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν το 2019 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων και της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν, είχαν υποβληθεί στην Αυστρία, η οποία βρίσκεται στην 12η θέση του καταλόγου 32 χωρών της Ευρώπης, ως προς τον αριθμό αιτήσεων ασύλου μέσα στην προηγούμενη χρονιά.
Όπως δείχνει η “Έκθεση ασύλου 2020”, το 66% του συνόλου των αιτήσεων ασύλου, δηλαδή τα δύο τρίτα όλων των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη το 2019, αφορούσε μόνον τέσσερις χώρες – Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Οι σημερινοί αριθμοί για τις αιτήσεις ασύλου στην Αυστρία το 2019, συμπίπτουν με εκείνους που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και σύμφωνα με το οποίο είχαν ανέλθει σε 12.511 και βρέθηκαν στο επίπεδο που καταγραφόταν πριν από δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέσα στο 2019 υπήρξαν 9.500 θετικές αποφάσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, σε 10.100 περιπτώσεις η αίτηση απορρίφθηκε, επικουρική προστασία αναγνωρίστηκε συνολικά 2.200 φορές και σε 1.900 υποθέσεις δόθηκε δικαίωμα ανθρωπιστικής παραμονής.
Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Αυστρία έχουν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία, σε ποσοστό 89% και ακολουθούν εκείνοι από το Ιράν, των οποίων τα δύο τρίτα των αιτήσεων έχουν θετική απάντηση, ενώ πρώτοι στην επικουρική προστασία βρίσκονται οι Αφγανοί, με πάνω από το ήμισυ των αναγνωρισμένων αιτήσεων.
Σχεδόν το 40% των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη χορήγηση ασύλου αφορά πολίτες από την Συρία και το Αφγανιστάν, ενώ στον κατάλογο με τις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, μεταξύ των δέκα πρώτων βρίσκονται πολίτες από Νιγηρία, Γεωργία και Ινδία που όμως δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, όπως συνέβη πέρυσι, για παράδειγμα, με τις 354 αιτήσεις Ινδών, από τις οποίες καμία δεν έλαβε θετική απάντηση.
Στα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών καταγράφεται για το 2019 μία μερική μείωση του αριθμού των επαναπατριζόμενων που ανήλθε σε 12.245, και από αυτούς το 45% εγκατέλειψαν οικειοθελώς την χώρα, ενώ οι υπόλοιποι απελάθηκαν, και από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 46% είχε υποπέσει σε αδικήματα.