today-is-a-good-day
10.5 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης: Όλοι έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για μια βιώσιμη πολυμέρεια στην υγεία

Τη μεγάλη σημασία των πολυμερών θεσμών για τη συλλογική υγεία, ευημερία και ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο που κατέδειξε η κρίση του COVID-19, την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για έναν ισχυρό και αποτελεσματικό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την ανάγκη συνεργασίας των χωρών στο πλαίσιο Belt and Road για μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση με συντονισμένο τρόπο, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης σε τηλεδιάσκεψη των χωρών της πρωτοβουλίας «Belt and Road» (ΒRI) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν 22 χώρες – Ουγγαρία, Ρωσία, Σερβία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μυανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Χιλή, Αίγυπτος, Αιθιοπία και Κένυα – καθώς και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Ghebreyesus και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Amina Mohammed. Από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι (Wang Yi). Αντικείμενο της αποτέλεσαν τα ζητήματα διεθνούς συνεργασίας προς αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεών της με έμφαση α) την καταπολέμηση της πανδημίας β) την προώθηση της διασυνδεσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης και γ) την υποστήριξη και υλοποίηση των προγραμμάτων BRI.

Ο Κ. Φραγκογιάννης στην εισήγησή του υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας από τη διεθνή κοινότητα με πνεύμα αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχουσες χώρες στο πλαίσιο Belt and Road «πρέπει να επικεντρωθούμε στα προγράμματα που ασχολούνται με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, να υποστηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα και να προετοιμάσουμε το έδαφος για οικονομική ανάκαμψη» με «βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τις διασυνδέσεις μεταξύ των οικονομιών μας και την ανάγκη διατήρησης της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας».

Αναφερόμενος στον ΠΟΥ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του στο συντονισμό των διεθνών προσπαθειών κατά των πανδημιών και εξέφρασε την άποψη ότι ο οργανισμός πρέπει υποστηριχθεί «στην πρωτοπορία ανταπόκρισης στην παγκόσμια δημόσια υγεία, καθώς και στις προσπάθειες του ευρύτερου συστήματος των Ηνωμένων Εθνών», ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικός ενόψει μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης. «Όλοι έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για μια βιώσιμη πολυμέρεια» αποσαφήνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στα πρωτοφανή μέτρα περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας, της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ευχαριστώντας παράλληλα την Κίνα για τη βοήθεια που παρείχε στη χώρα μας. Σήμερα, είπε, «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα στον περιορισμό της πανδημίας. Τώρα, στην Ελλάδα, η εστίασή μας είναι διπλή: αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης και επανάληψη της πλήρους οικονομικής δραστηριότητας, το συντομότερο δυνατό, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό». Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι «μετά την επιτυχή συγκράτηση του COVID-19 στην Ελλάδα, η προσέγγισή μας συντίθεται από σαφώς καθορισμένους κανόνες και συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγείας για την ασφαλή λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών».

Τέλος, ο Κ. Φραγκογιάννης αποσαφήνισε ότι «οι συντονισμένες και ανθεκτικές πολιτικές στην πανδημία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του παγκόσμιου συστήματος, τόσο ως προς την υγεία των πολιτών όσο και ως προς τον αντίκτυπο της στην οικονομία». Τόνισε δε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανθρωπότητα χρειάζεται κοινές προσπάθειες και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει προκλήσεις αυτής της κλίμακας» και επισήμανε ότι «όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε συνεχώς σε έναν παραγωγικό και αμερόληπτο διάλογο, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τον τρόπο επανεκκίνησης των οικονομιών μας προς όφελος και των δύο πλευρών, και τελικά προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ