today-is-a-good-day
8.3 C
Athens

Ν.Μπακατσέλος: Aυξήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα όχι απλά δεν περιορίστηκε, σε σχέση με την χρονική περίοδο πριν την πανδημία, αλλά αυξήθηκε, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, σε δηλώσεις του με αφορμή την παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων των Επιτροπών του Επιμελητηρίου για την μετά COVID-19 εποχή στην Ελλάδα (White Papers).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αμείωτο, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει μεγαλύτερο, επισήμανε ο κ. Μπακατσέλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι η ύφεση στην χώρα μας θα είναι πιο περιορισμένη από τις αρχικές εκτιμήσεις και θα κυμανθεί σε μονοψήφιο αριθμό. Η ζημία δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και σε κάθε περίπτωση θα είναι ανατρέψιμη, είπε, επισημαίνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν φυσικά και από την εξέλιξη της πανδημίας, όχι μόνον στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς, καθώς όλες οι οικονομίες είναι αλληλένδετες.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας από την κυβέρνηση άλλαξε δραστικά την εικόνα της Ελλάδος διεθνώς μέσα σε ένα τρίμηνο. Η χώρα έδειξε ένα νέο πρόσωπο διεθνώς, ενώ παράλληλα στο εσωτερικό ο μέσος πολίτης δείχνει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως είπε.

Τώρα έχουμε μια τεράστια ευκαιρία για την αξιοποίηση των πόρων από την ΕΕ προκειμένου να αλλάξει προ το καλύτερο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, τόνισε ο Νικόλας Μπακατσέλος.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, όπως ανέφερε και ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου<, Ηλίας Σπιρτούνιας, θεωρεί ότι η κρίση της πανδημίας δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για μία ουσιαστική αξιολόγηση του μέχρι τώρα παραγωγικού μοντέλου της χώρας και τον σχεδιασμό μίας ολοκληρωτικής ανασυγκρότησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες παγκόσμιες συνθήκες και απαιτήσεις.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπως αναφέρθηκε, συνεπές στην στρατηγική του επιλογή να λειτουργεί συμβουλευτικά στις κυβερνήσεις της χώρας, κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων η οποία καλύπτει το ευρύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας, στοχεύοντας στην ταχεία, ομαλή και αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας με τις μικρότερες απώλειες. Στον πυρήνα των προτάσεων του Επιμελητηρίου είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας προσέγγισης για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για την «επόμενη ημέρα».

Ειδικότερα, οι τομείς στους οποίους καταγράφονται οι προτάσεις είναι οι ακόλουθοι: αγροτεχνολογια, αγορά ακίνητης περιουσίας, απασχοληση, ασφαλιστικό και εργασιακό περιβάλλον, γυναικεια επιχειρηματικοτητα, διανοητικη ιδιοκτησια, εκπαιδευση – καινοτομια-επιχειρηματικοτητα, ελληνική αγορά ενεργειας, εταιρικη διακυβερνηση, εταιρικη υπευθυνοτητα, ιατροτεχνολογικός/διαγνωστικός εξοπλισμός στην Υγεία, ψηφιακός μετασχηματισμός, πολιτισμός, τουρισμός, πολιτική Υγείας-Φαρμάκου, φορολογία, η αγορά των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ