today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Π.Χρηστίδης: Οι αξίες του ΚΙΝΑΛ, δεν ταιριάζουν σε συμπληρωματικούς ρόλους

O Εκπροσώποw Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα “The Socialist” και μίλησε για τις θέσεις του κόμματος και όλα τα επίκαιρα ζητήματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Κύριε Χρηστίδη, σας καλωσορίζουμε στο “The Socialist”. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς περιόδου εγκλεισμού με την κοινωνία να θέλει να σταθεί όρθια και την οικονομία να κάνει επανεκκίνηση. Σχετικά με τον κορονοϊό θεωρείτε πως η αντιμετώπιση του ήταν επιτυχημένη από την κυβέρνηση;

Όσο απομακρυνόμαστε από την περίοδο της καραντίνας, τόσο αποδεικνύεται ότι αυτό που έζησε ο πλανήτης ήταν ένα σημείο καμπής στην ανθρώπινη ιστορία. Όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα άλλη ιστορική περίοδο στην οποία κάθε κράτος ανά την υφήλιο υλοποιεί ένα lockdown, το οποίο παγώνει κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, για πάνω από έναν μήνα. Αυτό δείχνει, ότι η μετά covid19 εποχή, δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες, στις οποίες η ασφάλεια, η υγεία, και η προστασία του κοινωνικού συνόλου μπαίνουν ξανά στο προσκήνιο, βάζοντας πολιτικά, οικονομικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις. Η Δημοκρατία, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και οι ελευθερίες χρειάζονται επαναθεμελίωση. είναι προφανές ότι η υγειονομική κρίση αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Οι συνέπειες, όμως, του lockdown στην εργασία, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία είναι μεγάλες και η κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει πως όλα θα λυθούν δια της επικοινωνίας.

2) Σε ότι αφορά την υποστήριξη της οικονομίας και ακόμα περισσότερο στην επανεκκίνηση, πως θα χαρακτηρίζατε τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης μα και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία είναι ανεπαρκή, αναποτελεσματικά και συντηρητικά. Τυπική Νέα Δημοκρατία δηλαδή. Κάνει ότι έκανε το 2008. Αντί να πει την αλήθεια, κρύβει την πραγματικότητα και δεν παίρνει μέτρα στήριξης, μπροστά σε όσα έρχονται. Γι αυτό το λόγο και τα επιμελητήρια, τα συνδικάτα, οι εμπορικοί σύλλογοι, όσοι εκφράζουν την αγορά διαμαρτύρονται διαρκώς. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση. Αποδείχτηκε αμήχανος, μπερδεμένος, εγκλωβισμένος στις εμμονές του 3% που δεν έχει καμία σχέση με την πλειοψηφία των ανθρώπων, που τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Με αυτούς τους πολίτες, που νιώθουν τη σημασία του ΕΣΥ, του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, του Βοήθεια στο Σπίτι, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του opengov, των έργων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλαδή, συζητάμε καθημερινά και θέλουμε μαζί τους να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο Κίνημα Αλλαγής, που συγκρούεται με τον πελατειασμό, τη συντήρηση, τη διαπλοκή, τις ανισότητες.

3) Το Κίνημα Αλλαγής έχει να επιδείξει πραγματικά πλούσιο και ουσιώδες έργο, 150 προτάσεις μέσα στην περίοδο της κρίσης και ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Η “χρήσιμη αντιπολίτευση” εκτιμάται από την πλειονότητα των πολιτών φέρνοντας μόλις πρόσφατα την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, 2η σε δημοφιλία -πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα – ωστόσο , δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής κινείται σε “χαμηλά επίπεδα” , τι έχετε να πείτε;

Κύριε Γαβρή, η Φώφη Γεννηματά αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Παράταξη, το πρόσωπο, που αντέστρεψε την φθίνουσα πορεία της. Εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό ήταν 7ο κόμμα στη Βουλή, και σήμερα μετά το Κίνημα που δημιούργησαν 212.000 συμπολίτες μας, με ανοιχτή διαδικασία είναι το 3ο κοινοβουλευτικό κόμμα. Δεν μας αρκεί, δεν μας βολεύει, δεν μας εξυπηρετεί. Είμαστε εδώ, για να παράξουμε πολιτικές απέναντι στη συντήρηση και τον τυχοδιωκτισμό, με βάση την παρακαταθήκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των πλούτο ιδεών της Σοσιαλδημοκρατίας που κοιτάζει το αύριο. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις, η Φώφη Γεννηματά είναι το δυνατό χαρτί της Παράταξης.

4. Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρνουν στην επιφάνεια ζητήματα “μεταγραφών” βουλευτών και στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η αντίδραση ήταν άμεση από το κόμμα και από τους ίδιους που ενεπλάκησαν σε αυτά, ποια όμως η “ανάγνωση” των δημοσιευμάτων αυτών; Υπάρχει σκοπιμότητα;

Είναι αστεία σενάρια. Η σκοπιμότητα, όμως, είναι σαφής: να βάλουν κόφτη στο Κίνημα Αλλαγής. Δεν μασάμε, όμως. Τα ζήσαμε πολλάκις στο παρελθόν και έχουμε αποκτήσει ανοσία έναντι της προπαγάνδας και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Διαπιστώνεται πως το Κίνημα Αλλαγής “βάλλεται” από 2 πλευρές- τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ- άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και “δημιουργικές συζητήσεις” για την δημιουργία ενός ενιαίου πόλου της Κεντροαριστεράς, με πρόσφατό σας σχόλιο χαρακτηρίσατε “Καμ(μ)ένο κάθε σενάριο συνεργασίας”. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που δεν πείθονται από δηλώσεις;

Η πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι πολιτικά και οργανωτικά αυτόνομη και η συνέπεια λόγων και πράξεων το αποδεικνύει. Είτε στηρίζουμε πολιτικές, είτε εναντιωνόμαστε σε αυτές, το κάνουμε από θέση αρχής. Δεν γίναμε και δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Οι αρχές και οι ιδέες της Παράταξης που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ταιριάζουν με συμπληρωματικούς ρόλους και το ηθικό της πλαίσιο δεν ταυτίζεται με τυχοδιώκτες.

6. Στην περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας , μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εκταμίευση 750 δις πως εκτιμάτε ότι πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Σε σχέση με αντίστοιχες κρίσεις στο παρελθόν, το ζητούμενο τώρα δεν είναι η συμπίεση του κόστους παραγωγής (κεφαλαίου ή εργασίας) για να κερδίσουμε αγορές. Οι αγορές είναι σχεδόν κλειστές. Η οικονομία κατέρρευσε από συνειδητή επιλογή προστασίας από την πανδημία. Οι εργαζόμενοι δεν ήταν στην παραγωγή, αλλά σε καραντίνα.

Άρα, τώρα που επανέρχεται μια κάπως πιο φυσιολογική ζωή το πρώτο μέλημα μιας σοβαρής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι το εργατικό εισόδημα. Να συνδράμουμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους και παραγωγούς ώστε να στηριχτεί το διαθέσιμο εισόδημα, να επανέλθει η κατανάλωση, να δημιουργηθεί νέος πλούτος ώστε ο κόσμος να αποκτήσει ξανά τις καλές συνήθειές του παρελθόντος, να ταξιδεύει, να καταναλώσει, να ονειρευτεί.

Γι’ αυτή τη διαδικασία τώρα πια υπάρχουν και τα χρήματα. Πέραν του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 (νέο ΕΣΠΑ), η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι αντιδρά. Τα 500 δις ευρώ (και 22,5 δις για την χώρα μας) είναι μια έκπληξη καθαρών μεταβιβάσεων προς την (πληττόμενη) περιφέρεια που προσφέρει η Ευρώπη.

Αυτά τα χρήματα μπορεί να πάνε (μεταξύ άλλων) και στις επιχειρήσεις, το κράτος να παίξει το ρόλο του «λευκού ιππότη» να τις στηρίξει, αλλά σε κάθε περίπτωση το δημόσιο θα πρέπει να πάρει ως αντιστάθμισμα μετοχές, να τοποθετήσει εποπτικά συμβούλια στις σωζόμενες επιχειρήσεις, να συζητήσει ακόμα και την απόκτηση καταστατικής μειοψηφίας (25% +1 μετοχή) ώστε να αποφευχθούν επιθετικές εξαγορές από τις χώρες της Β. Ευρώπης ή της Ασίας.

Κυρίως όμως η πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει ΟΛΟ το εργατικό εισόδημα, τον όγκο της εργασίας και μια καλή ποιότητα εργασιακών σχέσεων. Μόνο κατ αυτόν τον τρόπο η οικονομία θα αναθερμανθεί, θα δημιουργήσει νέο πλούτο και θα προκαλέσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, το υψηλότερο εργατικό εισόδημα θα θωρακίσει την κοινωνία έναντι της πανδημίας (συνθήκες υγιεινής, προληπτικά μέτρα κ.α.). Έτσι η ελληνική κοινωνία θα βγει όρθια.

Το πρόβλημα, ωστόσο, στην σημερινή συγκυρία είναι ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ένα συντηρητικό κόμμα και ένας πρωθυπουργός που δεν πιστεύουν σε αυτά. Για παράδειγμα, στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεις μετά το lockdown συμπεριέλαβε την συμμετοχή των εργαζομένων. Πάνω από 1,1 εκ εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα χάσουν έως και το 20% των αποδοχών τους, ενώ θα έχουν απώλειες από το επίδομα αδείας, το Δώρο Χριστουγέννων και τις συντάξιμες αποδοχές.

Πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη επιλογή που μεταφέρει το κόστος «ανάταξης» των επιχειρήσεων στις πλάτες των πιο αδυνάτων.

7. Σας βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να σηκώνετε ψηλά τα εθνικά θέματα και να ζητάτε ρήτρα ισοδύναμου τετελεσμένου έναντι της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι έχουμε μπροστά μας ένα θερμό επεισόδιο;

Η Ελλάδα είναι ειρηνική χώρα, είναι παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση διαρκώς τα τελευταία χρόνια, θέτοντας διαρκώς ζητήματα αναθεώρησης διεθνών και διμερών συνθηκών και συμφωνιών, με τρόπο απαράδεκτο. Το τελευταίο διάστημα έχει περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες. Το τερατούργημα του ΤουρκοΛιβυκού Συμφώνου, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι απειλές για εξορύξεις σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων δείχνουν ότι η Τουρκία έχει αναθεωρητική στρατηγική.

Η Ελλάδα οφείλει να ξεκαθαρίσει: Η ειρηνική γειτνίαση γίνεται με όρους σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο, τα λόγια και οι πράξεις της δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα.

Να απαντάμε με σαφήνεια στα λόγια των Τούρκων αξιωματούχων.

Και να απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά με πράξεις, σε όποια πράξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια των Ελλήνων, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

 

8. “Χρειάζονται αποφάσεις, λιγότερη επικοινωνιακή στρατηγική, λιγότεροι υπουργοί στην τηλεόραση και περισσότερη δουλειά.” Αυτή ήταν μια πρόσφατη δήλωσή σας, ως αντιστάθμισμα στην επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής έχει να επιδείξει ουσία, στο μέλλον υπάρχει χώρος για ένα Κίνημα Αλλαγής μαζικό και δυνατό;

 

Γι αυτό δουλεύουμε ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε με σχέδιο και επιμονή.

Διαβάζοντας την ιστορία της πατρίδας μας, μπορεί καθένας να δει τη συμβολή της Δημοκρατικής Παράταξης, στο διάβα των δεκαετιών. Εξέφρασε κοινωνικά και εθνικά αιτήματα, με σκληρές συγκρούσεις και σεβασμό στη Δημοκρατία. Ανέδειξε παραγωγικές δυνάμεις και εγγυήθηκε τα εθνικά συμφέροντα. Από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός είδε τη ζωή του να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται, την Ελλάδα να μεγαλώνει.

Η παράταξη μας είχε πάντα ρόλο πρωταγωνιστή, γιατί στήριξε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα φύλου, μόρφωσης, επαγγέλματος, καταγωγής. Σήμερα, που οι αδικίες και οι ανισότητες μεγαλώνουν, αυτό το αίτημα μιας μεγάλης Αλλαγής γίνεται αναγκαίο. Και εμείς θα γίνουμε οι εκφραστές αυτών των αιτημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ