today-is-a-good-day
12.1 C
Athens

Σουηδία: Η ανοσία της αγέλης και η ανοησία της Αριστεράς – Γράφει η Σ.Βούλτεψη

Ένα καθαρά προπαγανδιστικό επιχείρημα αποδείχθηκε ότι ήταν η περίφημη «ανοσία της αγέλης». Ένα «επιχείρημα» που χρησιμοποιήθηκε είτε από ηγέτες που έκαναν το μοιραίο λάθος να διαχωρίσουν την υγειονομική από την οικονομική κρίση, είτε από αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας, που δεν ήταν σε θέση να επιβάλουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Με εξίσου οδυνηρό τρόπο, οι πρώτοι συνειδητοποίησαν πως η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε παραταγμένα φέρετρα και οι δεύτεροι έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή για το αναποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που υπηρετούν προκειμένου να διατηρούν τις καρέκλες τους.

Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον: Προέταξαν δήθεν την οικονομία και τώρα δεν προλαβαίνουν να μετρούν νεκρούς, ενώ η οικονομία τους βυθίζεται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, οι χώρες που αντιμετώπισαν άμεσα την υγειονομική κρίση θα βγουν ταχύτερα από την οικονομική, ακόμη και αν σε πρώτο στάδιο βρεθούν αντιμέτωπες με βαθύτερη ύφεση από τις άλλες.

Στη δεύτερη περίπτωση, όπως έχουμε ξαναπεί, ανήκουν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σουηδία. Δηλαδή χώρες με κυβερνήσεις συνεργασίας ή κυβερνήσεις μειοψηφίας, που δεν κατάφεραν ποτέ να συμφωνήσουν σε μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όλοι μαζί επινόησαν την «ανοσία της αγέλης». Χωρίς καν να γνωρίζουν με τι είδους ιό βρέθηκε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα.

Πρώτη διδάξασα η Σουηδία. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε (και μάλιστα από την σουηδική στατιστική υπηρεσία) πως φέτος τον Απρίλιο πέθαναν περισσότεροι Σουηδοί από ό,τι οποιονδήποτε μήνα μετά το 1993.

Μάλιστα, στις 19 Μαΐου έγινε γνωστό ότι  η χώρα είχε καταγράψει στο διάστημα μεταξύ 12ης και 19ης Μαΐου τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη εξαιτίας του κορωνοϊού – 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων την ημέρα, αριθμός μεγαλύτερος και από αυτόν της Βρετανίας που καταγράφει 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Όσο για την ανοσία της αγέλης, στα τέλη Απριλίου αντισώματα είχαν αναπτύξει μόνο το 7,3% των κατοίκων της Στοκχόλμης, όπου, όπως και σε όλη τη χώρα, τα πάντα παρέμειναν ελεύθερα και όλοι συνέχισαν να κινούνται με τους συνηθισμένους ρυθμούς.

Σε άλλες περιοχές της χώρας τα ποσοστά ανοσίας είναι ακόμη χαμηλότερα, κινούμενα μεταξύ 4,2% και 3,7%, ενώ στους νέους το ποσοστό είναι κάτω του 5%.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ υπολογίζει ότι σήμερα το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό πιθανόν να κινείται γύρω στο 20% – ποσοστό που και αμφισβητείται από πολλούς συναδέλφους του και δεν αποδεικνύει τίποτε, μετά από έναν τόσο βαρύ φόρο αίματος.΄

Η χώρα καταγράφει σχεδόν 4.000 νεκρούς (3.992 στις 24 Μαΐου) – επί πληθυσμού 10.343.403 ψυχών.

Καταγγελίες και δικαιολογίες

Οι επιστήμονες της χώρας έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Νομπέλ).

Και ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί, μιλώντας για… λάθος εντυπώσεις όσον αφορά στην πολιτική που ακολούθησε η Σουηδία, υποστηρίζοντας πως «η ζωή δεν συνεχίζεται κανονικά στη Σουηδία. Δεν είναι ‘business as usual’». Πρόσθεσε μάλιστα ότι επειδή αυτή η μάχη είναι μαραθώνιος, η κυβέρνησή του επέλεξε μέτρα που να είναι… βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Φυσικά, τα λόγια του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην Σουηδία δεν έκλεισε τίποτε, ούτε τα σχολεία, όπου συνέχισαν να πηγαίνουν ακόμη και τα παιδιά των νοσούντων! Και η σκληρή πραγματικότητα απέδειξε πως το θέμα δεν ήταν να βρεθούν μακροπρόθεσμα «βιώσιμα» μέτρα, διότι οι άνθρωποι πέθαναν άμεσα!

Μεγάλη κατακραυγή έχουν προκαλέσει και οι θάνατοι στα γηροκομεία. Αλλά όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν αυτό αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής, εκείνος απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί»!

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι η Σουηδία παρέτεινε τα «μέτρα» – δηλαδή τις συστάσεις προς τους πολίτες – μέχρι τις 15 Ιουλίου. Άλλωστε, η έννοια της απαγόρευσης δεν υπήρξε ποτέ.

Κοκκινοπράσινη συμμαχία

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Και όσο κι’ αν η σουηδική κυβέρνηση υπερασπίζεται τις επιλογές της, το βέβαιο είναι πως απλώς πρόκειται για (άλλη μια) κοκκινοπράσινη συμμαχία μειοψηφίας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κυβερνητική κρίση το 2014, όταν ο κεντροαριστερός Στέφαν Λέβεν ανέλαβε για πρώτη φορά πρωθυπουργός και τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, με ψήφο ανοχής από την αριστερά.

Η πρώτη εκείνη κυβέρνηση μειοψηφίας έπεσε μετά από τρεις μήνες, όταν δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Μια νέα προσφυγή στις κάλπες αποφεύχθηκε όταν τα κόμματα της μειοψηφίας προχώρησαν σε παραχωρήσεις όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Η Σουηδία ακολούθησε μοντέλο… Τσίπρα σε όλη την διάρκεια του 2015, με αποτέλεσμα νέους τριγμούς και θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς.

Έτσι, στις εκλογές του 2018, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά συγκέντρωσαν το 40,6% των ψήφων, η Κεντροδεξιά Συμμαχία το 40,1% και η ακροδεξιά έφθασε στο 17,8%!

Στην κυβέρνηση βρέθηκε για άλλη μια φορά η κοκκινοπράσινη κυβέρνηση μειοψηφίας, οπότε οι νόμοι ψηφίζονται ένας ένας. Με αποτέλεσμα, όταν η κυβέρνηση θέλησε να λάβει περιοριστικά μέτρα, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει από τη Βουλή να της δοθούν έκτακτες εξουσίες, να μην λάβει το πράσινο φως από την αντιπολίτευση, η οποία δεν εννοεί να δώσει πράσινο φως σε μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στο κοινοβούλιο.

Κατόπιν τούτου, βρήκαν την βολική απάντηση καταφεύγοντας στην «ανοσία της αγέλης».

Στην πραγματικότητα, όμως, η απάντηση για τα δεινά της Σουηδίας είναι η… ανοσία (ου μην αλλά και η ανοησία και η εξουσιομανία και η αναλγησία) της Αριστεράς!

 

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ