today-is-a-good-day
9.4 C
Athens

Γ.Γεραπετρίτης: Διαβεβαιώσεις για ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑμεΑ

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα άτομα με αναπηρία στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ήταν το θέμα συζήτησης στην υποεπιτροπή της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία ενημέρωσαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης,

«Για την κυβέρνηση, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων των ΑμεΑ με μια οριζόντια πολιτική και ολιστική προσέγγιση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Υφυπουργός Εργασίας που μίλησε «για ολιστική στρατηγική του υπουργείου Εργασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία δεν τα αντιλαμβάνεται ως παθητικούς δέκτες επιδομάτων, αλλά ως ενεργά μέλη της κοινωνίας που πρέπει να ζουν δίπλα μας σύμφωνα με τις ανάγκες τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία διαπίστωσε πως υφίσταται «έλλειψη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2019, υπήρξαν σειρά δράσεων με στόχο την ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία. «Βρέθηκα να διαχειρίζομαι μια πολυδιάσπαση και κατάτμηση της ισχύουσας νομοθεσίας, που πολύ δύσκολα κανείς μπορεί να κατανοήσει τι ισχύει. Για πρώτη φορά θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα πορίσματα από το αναπηρικό κίνημα και τους φορείς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Ανεξάρτητη Αρχή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, με τους οποίους κάναμε εκτενή διαβούλευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, είναι ήδη έτοιμο το προσχέδιο και εκτιμούμε ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί υπόψη του αναπηρικού κινήματος και των ανεξάρτητων αρχών για να έχουμε μια ενιαία συγκροτημένη πολιτική».

Έμφαση έδωσε ο κ. Γεραπετρίτης στη συγκρότηση της τεχνικής επιτροπής, στην οποία όπως είπε, συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι από τα υπουργεία, και σκοπός της είναι να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα, τα προγράμματα, τα στατιστικά και όλη τη νομοθεσία, και ήδη υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο υλικό που βρίσκεται σε επεξεργασία. Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία, κατά τα πρότυπα των προηγμένων χωρών. «Θα συγκεντρώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα αποτελεί το κεντρικό όργανο της Πολιτείας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλα τα πεδία. Θα είναι ένας φορέας που θα μπορεί να λειτουργεί διαδραστικά με την ελληνική πολιτεία», τόνισε.

Ακόμα, εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι έτοιμος ο κώδικας με όλη την υφιστάμενη νομοθεσία και θα αποτελεί εγχειρίδιο γα τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

«Έχουμε ένα διαρκή δίαυλο επικοινωνίας με τα υπουργεία και από τον Ιούνιο θα τον αναπτύξουμε και με δήμους και Περιφέρειες, ώστε να παραχθεί ένα ενιαίο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα του Δημοσίου. Είναι σημαντικό και κρίσιμο, σε εποχή κρίσης που υφίστανται περιορισμοί σε ανθρώπινα δικαιώματα, να τύχουν πιο εξατομικευμένων λύσεων»,σημείωσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό ζήτημα για τη κυβέρνηση το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία» όπως και το άνοιγμα των ειδικών σχολείων, τονίζοντας ότι «ακούμε τους ειδικούς, δεν αυτοσχεδιάζουμε». Όπως είπε, ήδη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το έθεσε χθες στην εθνική υγειονομική επιτροπή επιστημόνων η οποία και θα επιληφθεί εκ νέου του θέματος. «Ήδη η υγειονομική επιτροπή ενέκρινε τη λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα, των κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για ΑμεΑ, κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτοκόλλα. Η ελπίδα μας είναι όλες οι ειδικές δομές να λειτουργήσουν. Εκκρεμεί το ζήτημα για τις κατασκηνώσεις και τα κατασκηνωτικά προγράμματα και πολύ σύντομα θα έχουμε τη κρίση της υγειονομικής επιτροπής, υπογράμμισε.

Έμφαση όμως έδωσε και στο θέμα της ειδικής αγωγής, τονίζοντας ότι ήδη έχει ενισχυθεί με 1040 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενώ παράλληλα από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν και θα ολοκληρωθούν σύντομα άλλοι 4.500 μόνιμοι διορισμοί. Παράλληλα ο κ. Γεραπετρίτης, δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά ώστε να εξεταστεί και να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τις άδειες ειδικού σκοπού σε μονογονικές οικογένειες ή γονείς παιδιών με αναπηρία.

Το θέμα είχε θέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

«Θα το δω προσωπικά, θα το μεταφέρω στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης για να έχουμε την υποστήριξη των γονέων αυτών. Θα δώσουμε την ελαστικότητα που χρειάζονται οι γονείς», διαβεβαίωσε ο υπουργός. «Μέσα στις προθέσεις μας, είναι να υπάρξει διεπιστημονική προσέγγιση που θα καταλαμβάνει τη ψυχική και κοινωνική τους ένταξη, αλλά και πέραν της εκπαίδευσής τους τη φυσική τους άσκηση, που είναι πολύ ουσιαστικό κομμάτι και αυτό. Κρίσιμο για εμάς δεν είναι μόνο η οικονομική τους στήριξη, αλλά και η ομαλή ένταξη κοινωνική τους ένταξη χωρίς στεγανά», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τέλος ανέφερε ότι εξετάζεται πολύ προσεκτικά, γιατί υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, η δημιουργία ενός Κεντρικού Εθνικού Μητρώου Αναπηρίας.

 

Νωρίτερα, ο κ. Βαρδακαστάνης ενημερώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να αποκτήσει η χώρα εθνικό πρόγραμμα δράσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως και να ιδρυθεί η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας. «Πρέπει να σχεδιάσουμε τις πολιτικές με βάσει την πραγματικότητα που βιώνουμε στη χώρα και στην Ευρώπη. Γιατί πριν τη κρίση, μπορεί να είχαμε μια θεωρητική κουβέντα, όμως η κρίση έδειξε ότι πέραν από τον φυσικό, υπάρχει και ο κοινωνικός θάνατος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης.

Παράλληλα, ζήτησε να εφαρμοστεί ένα ενδιάμεσο συνολικό πρόγραμμα στήριξης, ενώ έδωσε έμφαση στη πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι «πρέπει να την κάνουμε να είναι για όλα τα παιδιά και να μην υποκαθιστά η υποστηρικτική πολιτική». Παράλληλα, χαρακτήρισε «μέγα λάθος να μείνουν κλειστά τα σχολεία για τα παιδιά με αναπηρία» και επεσήμανε την ανάγκη να μπορέσουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενόψει των πανελλήνιων εξετάσεων», να πάνε στα μαθήματα τους τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής. «Ίσως έχει και χαρακτηριστικά στιγματιστικού λάθους» είπε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξουν τα κέντρα διημέρευσης γιατί δεν αντέχουν τα παιδιά να μένουν στο σπίτι.

«Η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως απορρέουν από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Βαρδαγασκάνης και συμπλήρωσε: «Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία πριν τη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, ποιοι είναι αποκλεισμένοι και ξεχασμένοι, ήρθε η καταγραφή των θυμάτων για να το αποδείξει με τον πιο σκληρό τρόπο. Το 50% αυτών που πέθαναν στην Ευρώπη, ήταν είτε ηλικιωμένοι, είτε άτομα με αναπηρία που βρίσκονταν σε ιδρύματα ή σε σπίτια. Αυτό που ζήσαμε στην Ευρώπη, ήταν ότι για πρώτη φορά μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο είχαμε πάνω από 70.000 θανάτους, και αυτό πρέπει να μας καθοδηγεί».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο κ. Βαρδαγασκάνης σημείωσε ότι θα μπορούσε «να περιλαμβάνεται πρόσθετη στήριξη για τα ΑμεΑ, να είχαν εξεταστεί πολλά άλλα μέτρα και να είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση». Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα, ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού και τα άτομα με αναπηρία, είτε μέσω ΟΑΕΔ είτε μέσω ΟΠΕΚΑ.

Η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι από τη πρώτη στιγμή της κρίσης με τη πανδημία του κορονοϊού, αυξήθηκε κατά 1/3 το ανθρώπινο δυναμικό στις κλειστές δομές, με την πρόσληψη 500 εργαζομένων γιατρών και νοσηλευτών ανεξάρτητα από τις προλήψεις του υπουργείου Υγείας. Ακόμα, ανέφερε ότι θα δρομολογηθεί άμεσα ο σταθμός της διερμηνείας, ο οποίος θα ξεκινήσει με τα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ θα δημιουργηθούν συνολικά 30 σταθμοί εξυπηρέτησης που θα λειτουργήσουν πιλοτικά για ένα χρόνο.

Αναφερόμενη στο θέμα των παιδικών κατασκηνώσεων, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι έχει εισηγηθεί και έχει γίνει αποδεκτό, να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από το πλαίσιο των άλλων παιδικών κατασκηνώσεων η λειτουργία τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση, επικρίνοντας το υπουργείο Παιδείας γιατί, όπως είπε, στις εξαγγελίες του δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο δικαίωμα της πρόσβασης των παιδιών με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τόνισε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να καταρτίσει ένα σχέδιο εξατομικευμένο ανά σχολείο και αναπηρία. «Πρέπει οι μαθητές της Γ’ λυκείου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να λυθεί άμεσα. Είναι εντελώς άδικο για αυτά τα παιδιά να υπάρχει αποκλεισμός τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», επεσήμανε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κώτσηρας, τόνισε ότι η ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια πραγματική ευκαιρία να σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για ειδική μέριμνα σε όλα τα επίπεδα, για τα άτομα με αναπηρία.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, τόνισε την ανάγκη μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία των ανοιχτών δομών φροντίδας με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής.

«Με επιδόματα και λύσεις τσόντες, δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα και αξεπέραστα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, δίνοντας έμφαση στα ανάπηρα παιδιά και τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, κυβέρνησης, κομμάτων, αρμόδιων φορέων. Πρότεινε παράλληλα, τη σύσταση ειδικής διεπιστημονικής επιτροπής, που «θα αντιμετωπίσει με υγιέστερο, επιστημονικότερο και καλύτερο τρόπο τα προβλήματα των ΑμεΑ».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κατερίνα Αλεξοπούλου, έδωσε έμφαση στο άνοιγμα των ειδικών σχολείων, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να απομονώνονται.

Τέλος, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε λόγο για «αιφνίδια, αυθαίρετη και ανάλγητη» διακοπή ορισμένων επιδομάτων πρόνοιας από τον ΟΠΕΚΑ, όπως το επιστημονικό επίδομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ