today-is-a-good-day
17.5 C
Athens

Ο πολιτικός κόσμος για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Συμπληρώνονται σήμερα, 19 Μαΐου, 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέλνει το δικό του μήνυμα για την μαύρη αυτή σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν αιώνα» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, αποτίοντας με τον τρόπο αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στη θυσία του ποντιακού ελληνισμού». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».

Κ.Μητσοτάκης: Θα τιμούμε την «Ημέρα Μνήμης» μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στην μητέρα-πατρίδα. Με τη λύρα τους να θρηνεί ακόμη τον ξεριζωμό. Αλλά και με το δοξάρι της να τραγουδά την ελπίδα. Και να ζητά δικαίωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ενσωματώνει στη νέα πορεία της το δυναμισμό των παιδιών της του Πόντου. Εκείνων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του τόπου τους. Θα τιμούμε την «Ημέρα Μνήμης» μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!”.

Αλ.Τσίπρας: Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι αγώνας για το παρόν και το μέλλον

«Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον».

Φ.Γεννηματά: Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα

«Όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από όλες τις χώρες του πλανήτη. Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως προσθέτει, αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής Ημέρας Μνήμης, που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. «Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του ελληνισμού, που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων και κάνει αισθητή την παρουσία του παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς», τονίζει και καταλήγει: «Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι το αντίδοτο στη λήθη».

Μήνυμα Μ.Βαρβιτσιώτη για τη Γενοκτοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Την ανάγκη, η Ευρώπη που δοκιμάζεται να βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή, μέσα από την αλληλεγγύη και συλλογικές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις, υπογραμμίζει με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» για την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, η πανδημία ήταν μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, τις κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα, τα εθνικά συστήματα υγείας, τις κοινωνίες, τις οικογένειες και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης είναι πρωτοφανείς.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας αποφασίσαμε να τεθεί η ανθρώπινη ζωή υπεράνω της οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτό κάναμε – με επιτυχία – στην Ελλάδα», σημειώνει και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία αυτή δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ανθρώπινη ζωή. Αποδείχτηκε ότι δεν είναι ευάλωτοι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα κράτη, οι οργανισμοί, τα θεσμικά όργανα, οι οικονομίες. Αποτελεί, επίσης, απειλή για τις αξίες του δημοκρατικού πολιτισμού μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι χρειάστηκε να επιβληθούν μια σειρά περιορισμών που επηρεάζουν αναπόφευκτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που διέπεται από το κράτος δικαίου.

«Για να προστατευτεί το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία ως δημόσιο αγαθό, χρειάστηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην άσκηση μιας σειράς ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτό της ελευθερίας κίνησης», υπογραμμίζει.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρει, αποφασίστηκε οι αρχές της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου να βρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκίνησε επίσημα την Παρασκευή και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Θα είναι μία δυναμική, επίκαιρη και κυρίως ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship), τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ θα δοθεί έμφαση σε μία σειρά από θεματικές προτεραιότητες, που συνδέονται με τη νέα γενιά, όπως είναι: η εκπαίδευση και ο δημοκρατικός πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα και το δικαίωμα των νέων γενεών να επωφεληθούν από την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σημαντικό, ότι η σημερινή Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Νοεμβρίου, προγραμματίζεται η διοργάνωση της 130ης Συνόδου της Επιτροπής των Υπουργών και στόχος είναι η υιοθέτηση μίας Διακήρυξης, που θα έχει σαν θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

«Σε αυτές τις στιγμές, που η Ευρώπη δοκιμάζεται, είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή. Είναι καιρός για αλληλεγγύη. Γιατί οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις. Για να πετύχουμε, όμως, σε αυτή τη μάχη, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των πολιτών, προωθώντας τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης», καταλήγει.

Μ.Λαζαρίδης: 100+1 χρόνια υπερήφανης μνήμης

«Κάθε επέτειος της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου αποτελεί σπονδή στη μνήμη και εφαλτήριο έμπνευσης από το αδάμαστο πνεύμα του Ποντιακού Ελληνισμού» σημειώνει ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία, επισημαίνοντας ότι «εκκρεμεί το ανεκπλήρωτο χρέος της πλήρους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της Διεθνοποίησης».

«Κάθε επέτειος της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου αποτελεί σπονδή στη μνήμη και εφαλτήριο έμπνευσης από το αδάμαστο πνεύμα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Του πολύπαθου, αλλά υπερήφανου τμήματος του Οικουμενικού Ελληνισμού, το οποίο μπόλιασε την Ελλάδα με αγώνα για προκοπή και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξή της.

Του ζωντανού φορέα που αντιστάθηκε στη λήθη και, σε πείσμα των καιρών, διατηρεί και προάγει τα ήθη, τα έθιμα και την ελληνική γλώσσα.

Της γενναίας και μαρτυρικής ψηφίδας του Ελληνισμού απέναντι στην οποία εκκρεμεί το ανεκπλήρωτο χρέος της πλήρους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της Διεθνοποίησης του», δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας.

Στ.Καλαφάτης: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να αποσιωπάται

Με μια ανοικτή επιστολή του προς τους Πόντιους, που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης αναφέρεται στη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τονίζοντας πως αποτελεί χρέος για όλους μας και εθνικό στόχο, η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώρισή της. «Αδελφέ μου, ξέρω ότι η σκέψη σου σήμερα γυρνάει στις 19 Μαΐου του 1919. Στη μέρα που οι εθνικιστικές ορδές εισέβαλλαν στην Τραπεζούντα για  να αποτελειώσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφανίσουν τους Έλληνες, τους γονιούς και τους παππούδες σου, από τη γη που γεννήθηκαν οι ίδιοι και ζούσαν για αιώνες οι πρόγονοί τους», γράφει στον πρόλογο της ανοικτής του επιστολής ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και συνεχίζει «Ξέρεις ότι είχαν προηγηθεί ασύλληπτης βαρβαρότητας διωγμοί, εξοντωτικά τάγματα εργασίας, εξορίες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, δολοφονίες. Ότι ακολούθησε εξοντωτική επέλαση. Ότι 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν και όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να φύγουν πρόσφυγες στη Ρωσία και την ελεύθερη Πατρίδα»

Ανατρέχοντας στις ρίζες της οικογενείας του, επισημαίνει ότι αυτή η ιστορία δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να αποσιωπάται «Αδελφέ μου όσοι έχουμε τις ρίζες μας στον Πόντο (όπως η γυναίκα μου) και τη Μικρά Ασία (όπως ο ίδιος) κουβαλάμε συγκλονιστικές αφηγήσεις για τις οποίες ανιστόρητοι και στρατευμένοι  ιστορικοί σωπαίνουν. Η αλήθεια, όμως, είναι πάντα μία. Και δεν μόνο δική σου και δική μου. Η ιστορία αυτή –η ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- είναι κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, της ιστορίας του Γένους μας. Είναι ταυτόχρονα μια μελανή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, που δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να αποσιωπάται» αναφέρει ο κ. Καλαφάτης συμπληρώνει: «Αδελφέ μου, η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι απλά και μόνο υποχρέωση για την οποία δεσμεύεται η σημερινή Κυβέρνηση. Είναι χρέος που οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε. Χρέος σε αυτούς που έφυγαν κτυπημένοι από την απερίγραπτη βαρβαρότητα, αλλά και σε αυτούς που έρχονται, καθώς χρειάζεται να ξέρουν και να θυμούνται για μην ξαναζήσουμε ποτέ παρόμοιο δράμα. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, καθώς η επίτευξή του θα συνιστά μήνυμα  της ανθρωπότητας πως δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανένα σε βάρος κανενός. Μήνυμα καταδίκης του μίσους και της βαρβαρότητας, των εισβολών και των επεμβάσεων σε ξένα εδάφη.

Αδελφέ μου, οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως, και οι γείτονές μας να σέβονται τόσο το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, όσο και τις αρχές καλής γειτονίας. Θέλουμε να ξέρουν ότι δεν υποκύπτουμε σε απειλές και εκβιασμούς, που ακατάπαυστα απεργάζονται. Ότι σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τα δίκαια  του Ελληνισμού και την εθνική μας περηφάνια

Πιστεύω αδελφέ μου ότι συμφωνούμε.

Σταύρος Καλαφάτης»

Μ.Χαρακόπουλος: Έγκλημα χωρίς τιμωρία η Γενοκτονία των Ποντίων

«Πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας αλλά και τις μελλούμενες γενιές είναι η κατοχύρωση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του μετά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,

«Η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, όπως και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, από το Οθωμανικό κράτος και την Τουρκία, παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ένας συμπαγής πληθυσμός με ιστορία τριών χιλιάδων ετών, με ανεξίτηλο το πολιτισμικό του στίγμα σε όλη την Ανατολή και πέρα απ’ αυτήν, εξοντώθηκε και εκτοπίστηκε δια της βίας βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο στο οποίο, δυστυχώς, είχαν ανάμειξη και ευρωπαϊκές δυνάμεις, προωθώντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για την ανεπανάληπτη ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι φορείς της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Ευθύνη, όμως, φέρουν και όσοι από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις, τότε και μετά, σιώπησαν για τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, εναντίον των Αρμενίων και των Ασσυρίων» υπογράμμισε ο βουλευτής Λαρίσης της και προσέθεσε:

«Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν ο ποντιακός ελληνισμός ρίζωσε στην νέα του πατρίδα, και την μπόλιασε με το απαράμιλλο δημιουργικό του πνεύμα, το ήθος και τον δυναμισμό του. Τα γεγονότα, όμως, της Γενοκτονίας δεν έχουν ξεχαστεί. Συνιστά για όλους μας πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας αλλά και τις μελλούμενες γενιές να κατοχυρωθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, όσο αμβλύνονται ή και αλλοιώνονται τα ιστορικά γεγονότα, τόσο θα βρίσκουν έδαφος να δράσουν αυτοί που προσπαθούν να επιβληθούν με την βία και τις παράνομες ενέργειες.

Είναι επομένως υποχρέωση όλων μας ανεξαιρέτως να διατηρήσουμε την μνήμη ζωντανή και να ενδυναμώσουμε την εκστρατεία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας όλων των Χριστιανών της Ανατολής, μέχρι ο στόχος μας να γίνει πραγματικότητα».

Κ.Βλάσης: Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανήρτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, στον λογαριασμό του στο twitter. «19.5.2020 – Σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και κάνουμε κάθε προσπάθεια να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», σημειώνει ο κ. Βλάσης.

Ελληνική Λύση: Να αναγνωριστεί διεθνώς η ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου ως Γενοκτονίας θέτει η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωσή της, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια γι’ αυτό.

«Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή για τον Ελληνισμό του Πόντου, που δέχτηκε τη συστηματική εξόντωση από το κίνημα των Νεότουρκων από το 1914 μέχρι το 1923, με αποτέλεσμα 353.000 Έλληνες να βρουν τραγικό θάνατο και 1.130 εκκλησίες, 960 σχολεία, 815 κοινότητες να καταστραφούν», αναφέρει και σημειώνει: «Η Ελληνική Λύση δεν ξεχνά και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η θηριωδία των Τούρκων να αναγνωριστεί διεθνώς ως Γενοκτονία και να αποδοθεί δικαιοσύνη, τιμή και αναγνώριση στα θύματα του τουρκικού κράτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ