today-is-a-good-day
11.9 C
Athens

Χωρίς την έκπτωση 25% η καταβολή φόρων τον Μάιο-Αλλαγές στα μειωμένα ενοίκια

Χωρίς την έκπτωση του 25% θα πληρωθούν αυτόν τον Μάιο οι οφειλές προς την εφορία που καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Ο Απρίλιος ήταν ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο ίσχυσε εκτάκτως το συγκεκριμένο μέτρο ώς κίνητρο προς τους φορολογούμενους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να αποφευχθεί μιά μεγάλη μείωση εισπράξεων – εσόδων στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα τον Ιούνιο δεν πρόκειται να ισχύσει η γενικευμένη μείωση των ενοικίων, καθώς το μέτρο αυτό πρόκειται να επανεξετασθεί σε νέα βάση. Σήμερα, επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση 2-3 ημερών για τις οριστικές αιτήσεις χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις.

Στις κινήσεις αυτές πρόκειται να προχωρήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία των εσόδων τον Απρίλιο. Τον μήνα αυτό, παρά την εφαρμογή του lockdown στην οικονομία τα καθαρά φορολογικά έσοδα του προυπολογισμού παρουσίασαν μείωση μόνο κατά 17,2% συγκριτικά με τον στόχο που είχε τεθεί. Το ύψος τους ανήλθε στα 2,840 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,428 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών σημαντική για το αποτέλεσμα αυτό ήταν η συμβολή της έκπτωσης του 25% για την πληρωμή των φόρων και των οφειλών εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία μέρα του Απριλίου εισπράχθηκαν έσοδα 705 εκατ. ευρώ έναντι 354 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος καθώς πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν με τη λήξη της προθεσμίας να εκμεταλλευτούν την έκπτωση.

Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει παράταση λίγων ημερών για την δυνατότητα υποβολής αίτησης λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η αρχική προθεσμία λήγει σήμερα και αιτήσεις έχουν υποβάλλει 72.000 επιχειρήσεις στις οποίες αντιστοιχεί ποσό επιστρεπτέας προκαταβολής 840 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που έχει προυπολογισθεί. Σε κάθε περίπτωση αν δεν καλυφθεί ολόκληρο το ποσό η διαφορά θα μεταφερθεί στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο Μάιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας για την πορεία των εσόδων. Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τώρα στοχευμένες ενισχύσεις για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σε ότι αφορά τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων ενοικίων, αρμόδιοι παράγοντες διευκρινίζουν δεν θα συνεχιστεί τον Ιούνιο η γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου και θα εξετασθεί αν και σε ποιές περιπτώσεις πληττόμενων θα παραμείνει.

Ο προυπολογισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 4,062 δισ.  ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,655 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1,506 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 783 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο ανήλθε σε 14,110 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,343 δισ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 60 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι» κατά το μήνα Μάρτιο 2020. Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ κατά την έκδοση του οριστικού δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού μηνός Απριλίου σε σωρευτική βάση.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,435 δισ.  ευρώ, μειωμένα κατά 1,236 δισ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,325 δισ.  ευρώ, αυξημένες κατά 106 εκατ. ευρώ από το στόχο. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,267 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 153 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,007 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 1,178 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τον Μάρτιο 2020 εισπράχτηκε ποσό 779 εκατ. ευρώ (528 εκατ. ευρώ αποτυπώνονται στην κατηγορία «Λοιποί φόροι επί παραγωγής» και 251 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μεταβιβάσεις») που αφορά μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα έσοδα από ANFAs & SMPs, που είχαν αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθούν τον Απρίλιο 2020 και αφετέρου στις επιπτώσεις από τα μέτρα για τον COVID-19.

Ειδικότερα και λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω η πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το μήνα Απρίλιο ανήλθε σε 399 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο και οφείλεται στη λήψη μέτρων φορολογικής ανακούφισης όπως η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και των βεβαιωμένων οφειλών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, καθώς και η παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένοι φόροι).

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,274 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,145 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,840 δισ . ευρώ, μειωμένα κατά 1.016 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Όμως αν αφαιρεθεί το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 528 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στην κατηγορία αυτή και το οποίο εισπράχθηκε το Μάρτιο, η πραγματική μείωση για το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 488 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 361 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 245 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι επιστροφές εσόδων του Απριλίου 2020 ανήλθαν σε 267 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 33 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 ανήλθαν στα 18,172 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1,064 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:
α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους περίπου 720 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
β) οι αυξημένες πληρωμές του ΠΔΕ κατά 658 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους (κατά 582 εκατ. ευρώ) και
γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 119 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 1,175 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 922 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Απριλίου 2020 ανήλθαν στα 5,246 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 1,189 δισ. ευρώ έναντι του στόχου κυρίως λόγω των προαναφερομένων αιτιών (αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 και υπέρβαση στόχου ΠΔΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ