today-is-a-good-day
10.5 C
Athens

KΑΠΑ Research: Στο 76% η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Στις 18 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη πλειοψηφία επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την διαχείριση της κρίση του κορωνοϊόυ σύμφωνα με τη νέα έρευνα της KΑΠΑ Research, ενώ το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 18 μονάδες.

Θετική εικόνα στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχει σε ποσοστό 76% η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η KΑΠΑ Research. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 60% της θετικής γνώμης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της KΑΠΑ Research, οι θετικές κρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καθώς φτάνουν το 76%, παρά τη μικρή κάμψη των 6 μονάδων από τη μέτρηση στα τέλη Μαρτίου.

Σχετικά με τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων το 48% θεωρεί πως είναι επαρκή ή μάλλον επαρκή και το 40% ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαίρει της θετικής γνώμης του 60% της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της εκλογικής της επιρροής, καταγράφοντας σημαντική διαφορά, άνω των 18 μονάδων, από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και καθαρή υπεροχή στην παράσταση νίκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο δημοφιλής από το κόμμα του (34% δημοτικότητα Αλ. Τσίπρα vs. 23% πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ και 31,5% εκλογικό αποτέλεσμα 2019) χωρίς, ωστόσο, να δημιουργεί momentum.

Σύμφωνα με την έρευνα το εκλογικό σώμα δεν επιθυμεί τη διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας και αντιδρά αρνητικά, κατά 80%, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, με κύριο γνώμονα τις πιθανές επιπτώσεις που θα επέφερε μια εκλογική αναμέτρηση στην ελληνική οικονομία.

Η αυξημένη επιτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στην κρίση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και την αυξημένη αποδοχή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού από την κοινωνία, δεν δικαιολογούν σκέψεις προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

Σύμφωνα με την έρευνα τα καλά νέα από την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας ενισχύουν την αισιοδοξία για αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσα στον επόμενο μήνα κατά 14 μονάδες από τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το ποσοστό των αισιόδοξων στο 44%. Στην ίδια κατεύθυνση, η ανησυχία μόλυνσης από τον κορωνοϊό σημειώνει σημαντική πτώση 18 μονάδων από το υψηλό 86% στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την έρευνα η κοινή γνώμη είναι θετική (75%) απέναντι στο ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Μαΐου, καθώς, εκτός από ένα 31% που δηλώνει πως έχει ακόμη αρκετές αντοχές για να παραμείνει σε καραντίνα, οι υπόλοιποι είτε δεν αντέχουν τον περιορισμό για μεγάλο διάστημα (46%) είτε έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους (21%).

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του «ανοίγματος» ενισχύεται από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι 6 στους 10 Έλληνες στους συμπολίτες τους για την καθημερινή τήρηση των κανόνων αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την έρευνα το 55% των Ελλήνων εμφανίζονται «έτοιμοι» να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Από αυτούς οι μισοί (26%) αισθάνονται ήδη ασφαλείς να επιστρέψουν κανονικά στη ζωή τους ενώ οι άλλοι μισοί (29%) περιμένουν το σήμα της πολιτείας. Οι πιο «διστακτικοί» καταγράφονται στο 44%, με το 25% να δηλώνει ότι θα νιώσει ασφάλεια όταν βρεθεί το φάρμακο ή η θεραπεία, το 12% όταν βρεθεί το εμβόλιο, ενώ, τέλος, ένα 7% δηλώνει πως ίσως δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά του.

Τέλος, οσο αφορά τις συνήθειες της παραμονής στο σπίτι, όπως αναφέρει η έρευνα το 88% δηλώνουν ότι άλλαξε πολύ ή αρκετά η ζωή τους από την πρώτη μέρα εμφάνισης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται και αφορούν τις συνέπειες του κατ’ οίκον περιορισμού, τις επιπτώσεις στην εργασία και το εισόδημα, την ψυχολογία και την εκπαίδευση των παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ