today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ είχε ο Γ.Κουμουτσάκος

Τηλεδιάσκεψη με τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα πρέσβεις των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν αφενός η ενημέρωση των πρεσβευτών από τον κ. Κουμουτσάκο για τις κυβερνητικές δράσεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και τη διαχείριση, πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας σε περίπτωση κρουσμάτων σε δομές προσφύγων και μεταναστών, και αφετέρου η ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωσης για τις πολιτικές που ακολουθούνται σε άλλα κράτη-μέλη.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε ειδική μνεία στο αίτημα της Αθήνας να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης στη βάση συγκεκριμένων επειγουσών αναγκών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρέσβεις σημαντικού αριθμού κρατών δήλωσαν την πρόθεση των κυβερνήσεών τους να συνδράμουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της, ειδικά για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου». Ο κ. Κουμουτσάκος δεσμεύτηκε ότι θα σταλεί σχετική επιστολή προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών μέσω των εδώ πρεσβειών τους.

Όσον αφορά στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες που η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετώπισαν στον Έβρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε ότι «η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι σε μία ενορχηστρωμένη και εκβιαστική πολιτική, που με δόλο χρησιμοποίησε ως πολιορκητικό κριό πρόσφυγες και μετανάστες». Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε θα πρέπει να εφησυχάσουν υποτιμώντας τις νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί νέου μεταναστευτικού/προσφυγικού κύματος μετά το πέρας της πανδημίας. Παράλληλα, αναγνώρισε το μεγάλο μεταναστευτικό βάρος που σηκώνει η Τουρκία, που όμως, όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για άσκηση εκβιαστικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε και την ανάγκη παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία υπό σαφείς όρους, στη λογική «περισσότερη χρηματοδότηση για λιγότερες ροές» και «λιγότερη ή καθόλου χρηματοδότηση για αυξημένες ροές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκ των πραγμάτων ανάγκη προσαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 στα νέα δεδομένα και συμπεράσματα που προκάλεσε η τουρκική πολιτική στον Έβρο και έθεσε την αποκλιμάκωση και την επιστροφή στην προτεραία κατάσταση ως αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για μια νέα και λειτουργική συμφωνία.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ανέπτυξε τις βασικές θέσεις της Ελλάδας για τη διαπραγμάτευση του Κοινού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, θέσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή τον Ιανουάριο με σχετική επιστολή του κ. Κουμουτσάκου προς την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον. Οι θέσεις αυτές συμπεριλήφθηκαν επιπλέον στην κοινή πρωτοβουλία των πέντε χωρών πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα), που παρουσίασε ο κ. Κουμουτσάκος στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ