today-is-a-good-day
9 C
Athens

Σε ανοδική πορεία οι εξαγωγές φρούτων

Σε ανοδική πορεία κινήθηκαν και στο πρώτο τρίμηνο φέτος οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών στις διεθνείς αγορές, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, τα οποία και έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του συνδέσμου, Γιώργο Πολυχρονάκη, οι Έλληνες εξαγωγείς νωπών φρούτων και λαχανικών, πετυχαίνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος χαρακτήρισε «άστοχη και επικίνδυνη για τη δημοφιλία των ελληνικών προϊόντων», τη δράση ορισμένων επιτηδείων, που εξακολουθούν να διακινούν κυρίως προς τις γειτονικές χώρες, μη τυποποιημένα φρούτα και λαχανικά, απευθείας από τα χωράφια. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πολυχρονάκης, εκφράζοντας τους εξαγωγείς, χαιρέτισε τη δραστηριοποίηση του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, προς την κατεύθυνση του σημαντικού περιορισμού της μαύρης διακίνησης φρούτων με την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, παράλληλα με άμεση δέσμευση των παράνομων φορτίων.

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για το σύνολο του 2018
Πέραν της θετικής πορείας που διέγραψαν οι εξαγωγές των χειμερινών φρούτων, με ρεκόρ εξαγωγών στα ακτινίδια όλων των εποχών και φράουλες, μανταρίνια αλλά και τα λεμόνια ρεκόρ πενταετίας, «οι πρώτες ενδείξεις από την εξαγωγή των ανοιξιάτικων-θερινών φρούτων βάσει προσωρινών στοιχείων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και λόγω πρωιμότητας τους, βαίνουν με ποσοστά αύξησης τους που εκτιμάται μέχρι 25/5/18 ότι είναι θετικά. Μάλιστα, δεδομένου ότι η παραγωγή τους δεν έχει υποστεί ζημιές, μέχρι σήμερα, λόγω καιρικών συνθηκών, αναμένεται να συνεχισθεί με αυξημένους ρυθμούς η πορεία τους, με προοπτικές ρεκόρ 10ετίας στα φρούτα και λαχανικά της χώρας μας».

Στο +24,6% η αύξηση στην αξία των εξαγόμενων φρούτων και λαχανικών στο α’ 3μηνο φέτος
Βάσει των τελευταίων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που επεξεργάστηκε ο σύνδεσμος, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αυξήθηκαν κατά 18,5% σε όγκο και διαμορφώθηκαν σε 398.480 τόνους, ενώ η αξία τους παρουσίασε σημαντική βελτίωση κατά 24,6%, στα 275,820 εκατ. ευρώ.

Με θετικό ρυθμό +22% σε επίπεδο όγκου, έτρεξαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οι εξαγωγές των λαχανικών και διαμορφώθηκαν σε 79.566 τόνους αλλά στον αντίποδα, σε επίπεδο αξίας, κατέγραψαν ελαφρά πτώση, κατά -0,2%, σε 101,300 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, στο προαναφερόμενο διάστημα, οι εξαγωγές φρούτων εκτοξεύθηκαν σε όγκο σε 318.914 τόνους, ήτοι +17,7%, και σε αξία ανήλθαν σε 216,365 εκατ. ευρώ, ήτοι +33,7%. Οπως διευκρίνισε ο κ. Πολυχρονάκης, στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε τονάζ οι φράουλες με 102,5%,τα μανταρίνια με 55,9%, τα ακτινίδια με 25,5% και τα πορτοκάλια με 12%, τρέχοντας μάλιστα με γοργότερο ρυθμό έναντι του πρώτου τριμήνου του 2017. Στα λαχανικά αντίστοιχα, πρωταγωνιστούν τα αγγούρια με 37,6% κατ’ όγκο και η ντομάτα με 18,4%.

«Το εντυπωσιακό είναι, η άνοδος της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 33,7% που δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα ακτινίδια που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης.

Σε πτωτική τροχιά οι εισαγωγές στα λαχανικά, μικρή η άνοδος στα φρούτα
Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οι εισαγωγές λαχανικών, ενώ στον αντίποδα οι εισαγωγές φρούτων στη χώρα μας εμφάνισαν άνοδο. Συγκεκριμένα, στο προαναφερόμενο διάστημα οι εισαγωγές λαχανικών καταγράφηκαν μειωμένες σε ποσοστό 12,8% σε επίπεδο όγκου και κατά 10,9% σε αξία, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών σε φρούτα, κατά 4,2% κατ’ όγκο και κατά 10% σε αξία, «με επίκεντρο κυρίως τροπικά φρούτα (ανανάδες, μπανάνες, χουρμάδες), αλλά και αχλάδια».

Αναφερόμενος στο σχέδιο κανονισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ότι διατηρείται το ειδικό καθεστώς για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, «το οποίο έχει συγκεντρωθεί στο κεφάλαιο 4 τμήμα II, συμπεριλαμβανομένης της κοινοτικής στήριξης των επιχειρησιακών ταμείων στα σημερινά επίπεδα, με αύξηση για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στην αγορά».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, ότι εάν ζητηθεί και περάσει τελικά η βελτίωση των κανόνων που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ, προς αποκατάσταση της αρχής της Κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες), «τότε θα έχουμε θετική εξέλιξη».

Η διατήρηση των βασικών μέτρων της ισχύουσας ΚΑΠ, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, και του ίδιου επιπέδου κοινοτικής στήριξης, «δείχνει για τον Σύνδεσμό μας, ότι διατηρουμένων των βασικών μέτρων αγροτικής πολιτικής από την άποψη της συμβολής τους στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης σε πολλές περιοχές του αγροτικού κόσμου, θα πρέπει να επισπευσθεί η ψήφιση τους πριν το Brexit».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ