today-is-a-good-day
7.9 C
Athens

Ιός

Αγκαλιά με τον ιό, λοιπόν, για τα καλά, μια που όλη η χώρα μπαίνει σε καραντίνα. Για την ακρίβεια τον κορωνοϊό ή κορωναϊό, ή COVID-19, όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί. 

Γράφει η Σοφία Μουρούτη Γεωργάνα

Ὁ ἰός, τοῦ ἰοῦ είναι λέξη παλιά, από τον Όμηρο, αλλά και από την εποχή του τραγικού Αισχύλου. Η λέξη δηλώνει το δηλητήριο και προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα wiso, την ίδια που μας δίνει το λατινικό virus, το δηλητήριο. Πιο συγκεκριμένα, ο αισχύλειος ἰός ήταν το δηλητήριο των φιδιών. Στον Όμηρο ισοδυναμούσε με το βέλος, ενώ σε μεταγενέστερα κείμενα ταυτίζεται με τη σκουριά κυρίως του σιδήρου.

Στην πορεία της γλώσσας μας χρησιμοποιήθηκε και ως δηλωτική του φαρμάκου, μάλλον κατ΄ ευφημισμόν.

Σήμερα με τη λέξη εννοούμε έναν παθογόνο οργανισμό, μικρό σε μέγεθος, που είναι ορατός μόνο με το μικροσκόπιο. 

Τον ιό τον κολλάμε, τον αρπάζουμε, τον πιάνουμε και παθαίνουμε ίωση ή ιογενή λοίμωξη. Ο ιός μας αρρωσταίνει, αλλά και μας δυναμώνει, όταν αναρρώσουμε, γιατί δεν έχουμε μέσα μας τα μικρόβια και γινόμαστε πιο δυνατοί.

Διάσημοι οι ιοί εκτός από τον πρόσφατο κορωνοϊό ή κορωναϊό είναι ο ιός του AIDS, ο ιός της χιλιετίας, η ζημία που θα πάθαιναν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από την έλευση της νέας χιλιετίας που κι αυτή έγινε πια είκοσι χρονών. 

Υπάρχει κι ο ιός της αμφισβήτησης ή της αμφιβολίας για όλους εκείνους που δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν ιοί και θεωρούν ότι αυτά είναι ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας.

Σε κάθε περίπτωση αντώνυμο του ιού είναι η υγεία και της ίωσης η ίαση, την οποία ολόψυχα ευχόμαστε σε μικρούς και μεγάλους. 

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ