Το ερώτημα πως μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα απασχόλησε το δεύτερο μέρος του 5ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων που διεξάγεται στη Λαμία. Σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, ειδικοί εμπειρογνώμονες καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.
Στη δράση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας για την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων καθώς και για την προώθηση της εξωστρέφειάς τους αναφέρθηκε η πρόεδρος του συνδέσμου, Ελένη Κολιοπούλου. Υπογράμμισε ότι ο σύνδεσμος έχει αναπτύξει εποικοδομητική συνεργασία με τις Περιφερειακές Αρχές, καθώς και με σημαντικούς ελληνικούς φορείς της επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, η κ. Κολιοπούλου παρουσίασε τη δραστηριότητα της Ελληνικής Κοινοπραξίας Enterprise Europe Network-Hellas, μέλος του ομώνυμου παγκόσμιου δικτύου, που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης σε εταιρείες με εξαγωγικό και καινοτόμο προσανατολισμό με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Germany Trade and Invest, υπεύθυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μιχαέλα Μπαλή αναφερόμενη στις ελληνογερμανικές εμπορικές σχέσεις, υπογράμμισε πως για την Ελλάδα, η Γερμανία αποτελεί διαχρονικά τον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο.
Όπως είπε «σχεδόν το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία αφορά στον κλάδο των τροφίμων, με ανοδική τάση» προσθέτοντας πως «πρόκειται για έναν ανερχόμενο κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, που συμβάλλει με 3,7% στο ελληνικό ΑΕΠ και με περίπου 25% στη μεταποίηση».
Η κ. Μπαλή συμπλήρωσε ότι «απασχολεί το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης» και ανέφερε ότι «οι δυνατότητες για συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών επιχειρήσεων εκτείνονται από τις εξαγωγές των προϊόντων μέχρι τη δημιουργία κοινοπραξιών, ωστόσο, υπογράμμισε οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς συνεργασίες».
Ως έναν σύνδεσμο που είναι ένα μεγάλο δίκτυο ελληνικών τροφίμων και ποτών, έχοντας εμπειρία 40 και πλέον χρόνων, παρουσίασε ο Αριστοτέλης Καρβέλας το Σύνδεσμο Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛΕ.ΤΡΟ.Π.Ε.)
Όπως τόνισε, ο πρόεδρος του Σ.ΕΛΕ.ΤΡΟ.Π.Ε. ο σύνδεσμος «προμηθεύει τη βαριά βιομηχανία της γαστρονομίας κατά 68% έχοντας πλέον των 5.500 εστιατορίων πελάτες». Πρόσθεσε ότι «ο άμεσος στόχος είναι η κατάρτιση του μητρώου ελληνικής γαστρονομίας σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς» καθώς και «η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας στην Ελλάδα με την Attica finance, που θα λειτουργήσει ως χρηματοπιστωτικό εργαλείο στήριξης των Ελλήνων παραγωγών».
Τα προϊόντα της εταιρείας της, που έχει έδρα τη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας, παρουσίασε η αντιπρόεδρος και υπεύθυνη Marketing της εταιρείας Γ.Κ ΡΙΖΑΚΟΣ, Ελίνα Ριζάκου. Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή EPS (διογκωμένης πολυστερίνης) για χρήσεις συσκευασίας μόνωσης, δόμησης και διακόσμησης καθώς και στην παραγωγή ισοθερμικών και προστατευτικών συσκευασιών για αγροτικά προϊόντα.
Σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της WIN Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Αραμπατζής. «Στόχος αυτών», ανέφερε, είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στις κλαδικές ομάδες εργασίας μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στάθηκε κατά την ομιλία του ο γεωπόνος-βιοτεχνολόγος, Αντώνης Περδικάρης. Σκοπός τους, όπως είπε είναι μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή απόψεων με επαγγελματίες από τον εκάστοτε κλάδο, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία νέων ευκαιριών για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, καθώς και η εκπροσώπηση των θέσεων των ελληνικών και γερμανικών εταιριών, παράλληλα με την προώθηση προτάσεων με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του κάθε κλάδου σε Ελλάδα και Γερμανία.
Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των ομάδων είναι η βελτίωση της πληροφόρησης για τις εταιρείες και τους θεσμούς του κλάδου, η δυνατότητα επικοινωνίας, ενώ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στηρίζει θεσμικά τον σκοπό της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας τόσο μέσω των μελών, εταίρων και επαφών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και προς τους κυβερνητικούς φορείς.
«Η πρωτογενής αγροτικής παραγωγή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με προϊόντα προστιθέμενης αξίας που χαρακτηρίζονται ως καινοτόμα ή και υψηλής ποιότητας» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος & Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός.
Πρόσθεσε, ότι «στην τεχνολογική περίοδο επιβιώνουν προϊόντα που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες και καινοτομία» φέρνοντας ως παράδειγμα την γεωργία της Ολλανδίας που, καλλιεργεί μια έκταση 45 εκατ. στρέμματα με την προστιθέμενη αξία να ανέρχεται στα 74 δισ. ευρώ ή 1.700 ευρώ ανά στρέμμα, όταν η αξία παραγωγής των 37 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ ή 190 ευρώ ανά στρέμμα.
Την παρουσίαση του Fund της Attica bank, για τα τρόφιμα και τα ποτά, έκανε ο διαχειριστής Εναλλακτικών Επενδύσεων Attica Finance, Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος. Το κεφάλαιο του Fund ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ όπως σημείωσε «στρατηγική του είναι η επένδυση σε μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς και η στόχευση σε εταιρίες με εξαγωγικό πρόσημο».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε μερικά από τα πλεονεκτήματά του όπως η αύξηση ρευστότητας και δυνατότητας υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, η άμεση βελτίωση κεφαλαιακής διάρθρωσης, η πρόσβαση των εταιρειών σε πρόσθετη χρηματοδότηση καθώς και η υποβοήθηση συμμετοχής σε ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιριών θα έχουν αύριο διμερής επαφές με τους Έλληνες παραγωγούς και τα στελέχη των αγροτικών συνεταιρισμών της Στερεάς Ελλάδας με στόχο τη διερεύνηση εξαγωγών, στη Γερμανία, των τοπικών προϊόντων.