today-is-a-good-day
10.2 C
Athens

«Us Kids»: Το μακελειό στο λύκειο του Πάρκλαντ μέσα από τα μάτια των επιζώντων

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία «η οργή, η αγανάκτηση και το τραύμα» των επιζώντων του μακελειού στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντας των ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ “ Us Kids”, το οποίο θέλει να αναγάγει τη βία από πυροβόλα όπλα σε κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις επιπτώσεις του μακελειού στους επιζώντες και τα πρώτα βήματα πολλών εξ αυτών στον ακτιβισμό.

Ανάμεσά τους η Έμα Γκονζάλες, που έγινε το πρόσωπο της αγανάκτησης των νέων που ένιωθαν εγκαταλελειμμένοι από τους πολιτικούς που αδρανούν μπροστά σε ένα ενδημικό πρόβλημα στις ΗΠΑ. Το 2019 καταγράφηκαν στη χώρα 417 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με την ένωση Gun Violence Archive.

Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα στο θέμα της οπλοκατοχής, το οποίο όμως ενδέχεται να βρεθεί περισσότερο στο επίκεντρο ως τις 3 Νοεμβρίου οπότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να κερδίσει δεύτερη θητεία συσπειρώνοντας την εκλογική του βάση, που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της οπλοκατοχής.

Το “ Us Kids” σκηνοθέτησε η Κιμ Α. Σνάιντερ, η οποία το 2016 είχε υπογράψει το ντοκιμαντέρ “ Newton” για το περιστατικό με τους μαζικούς πυροβολισμούς στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ το 2012, από το οποίο σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι.

«Πίστευα ότι είχαμε τελειώσει με το πρόβλημα της βίας από τα όπλα», δήλωσε κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance.

Όμως από τύχη βρισκόταν στη Φλόριντα όταν στις 14 Φεβρουαρίου 2018 ένας πρώην μαθητής του λυκείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας εισέβαλε σε αυτό με ένα ημιαυτόματο όπλο, σκότωσε 17 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τόσους.

Ακτιβισμός

«Ήμουν εκεί όταν (οι επιζώντες) συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο για να ζητήσουν αλλαγές και κατάλαβα ότι πρέπει να σκηνοθετήσω αυτή την ταινία», εξήγησε.

Το “ Us Kids” διηγείται την ιστορία μέσα από τα μάτια των επιζώντων.

Οι επιζώντες του Πάρκλαντ «δεν διαφέρουν από όλους αυτούς τους καταπληκτικούς νέους που αποτέλεσαν καταλύτες αλλαγών», παρατήρησε η Σνάιντερ. «Ξέρετε, τα μεγάλα κινήματα ξεκινούσαν πάντα από τους νέους».

«Υπήρχε ένα έθνος νέων με ψυχικά τραύματα, έτοιμων να αναλάβουν δράση. Και όταν η Έμα πήρε τον λόγο και εκφώνησε την ομιλία της, αυτό ήταν σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά. Υπήρχε όλο αυτό το έθνος των νέων, έτοιμων να κινητοποιηθούν», εξήγησε.

«Κρίση δημόσιας υγείας»

Η Σνάιντερ παραδέχθηκε ότι χρειάστηκε χρόνο για να πείσει τους νέους του Πάρκλαντ να της επιστρέψουν να τους ακολουθήσει και να τους βιντεοσκοπήσει.

«Τα μέσα ενημέρωσης, όσο καλές προθέσεις και να έχουν, μπορούν να προσθέσουν στην τραυματική εμπειρία, οπότε χρειάστηκε να περιμένω καιρό. Και τους ακολούθησα σε όλη τη χώρα στη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, σαν συγκρότημα ροκ», εξήγησε η σκηνοθέτης. «Πρέπει να συμμετέχεις στη ζωή τους για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να χτίσω αυτή την εμπιστοσύνη».

Η Σνάιντερ ελπίζει τώρα το “ Us Kids” και το μήνυμά του να περάσουν στην προεκλογική εκστρατεία και στις συζητήσεις των προεδρικών εκλογών. «Είναι μία ταινία που κοιτά με αποφασιστικότητα προς τις εκλογές του 2020. Οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν και να καταστήσουν τη βία από τα πυροβόλα όπλα ένα ζήτημα προτεραιότητας για τη χώρα αυτή διότι είναι αφόρητο, αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας», υπογράμμισε.

Η σκηνοθέτης πιστεύει επίσης ότι ο ακτιβισμός της νέας γενιάς θα έχει απήχηση στους μεγαλύτερους. «Είναι μια ιστορία για την είσοδο στην ενήλικη ζωή και μας θυμίζει αυτό που ήμασταν, ότι το “ όχι” δεν είναι απάντηση και ότι η απάθεια δεν πρέπει ποτέ να κερδίζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ