today-is-a-good-day
9.1 C
Athens

Η Γλυφάδα της ψηφιακής εποχής

Πριν από περίπου ένα μήνα ο δήμος Γλυφάδας βραβεύτηκε ως πρωτοπόρος στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Είναι ένας τομέας όπου η δημοτική Αρχή έχει δώσει προσοχή και έχει ρίξει μεγάλο βάρος, ώστε να απλουστεύσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προς όφελος των δημοτών. Έτσι έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες, που με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει σε ειδικές εφαρμογές, στην ηλεκτρονική επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πολλές συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και αρκετές από τις υποθέσεις της καθημερινότητας ρυθμίζονται χωρίς οι δημότες να πρέπει να μεταβούν στον δήμο, αλλά από το σπίτι τους ή από την επιχείρησή τους, με ένα απλό «κλικ» στην κατάλληλη «πλατφόρμα». Από αιτήσεις και δηλώσεις μέχρι πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που αποστέλλονται ηλεκτρονικά και από αναφορές προβλημάτων που αναζητούν τη λύση τους μέσω μιας απλής στη χρήση εφαρμογής του κινητού τηλεφώνου, μέχρι πληρωμές.

Τελευταίο «βήμα» αποτελεί η δήλωση για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων, η οποία επίσης μπορεί να γίνει πλέον ηλεκτρονικά στον δήμο Γλυφάδας, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο αρμόδιο γραφείο, προς διευκόλυνση των πολιτών, προς αποφυγή της «ουράς» και της ταλαιπωρίας και κυρίως προς αποφυγή της λήξης προθεσμίας (31/3/2020), που επιφέρει πρόστιμα. Η νέα ρύθμιση αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και με την έναρξη ισχύος του νόμου, ο δήμος αντιλήφθηκε τη σημασία του και δημιούργησε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία. Έτσι, οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται διαδικτυακά και ήδη υπάρχει ανταπόκριση, αφού συμπληρώθηκαν και στάλθηκαν οι πρώτες δηλώσεις με αυτό τον τρόπο.

Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι πολύ απλή, αφού οι ενδιαφερόμενοι σκανάρουν ή φωτογραφίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, συνδέονται (με κωδικούς taxisnet) στην ειδική πλατφόρμα του σάιτ του δήμου και πατώντας στο link ανεβάζουν τα αρχεία και… ξεμπέρδεψαν!

Γ.Παπανικολάου: «Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών προς αναβάθμιση της καθημερινότητας»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση: «Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η καλύτερη τελικά εξυπηρέτηση του πολίτη και η αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας συνδέεται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εφαρμόζουμε στις λειτουργίες του δήμου μας. Ο πολίτης σήμερα τι θέλει;… Δεν θέλει γραφειοκρατία, δεν θέλει παθογένειες, δεν θέλει ταλαιπωρία. Αυτή είναι και η απάντησή μας. Εμείς κάθε μέρα παλεύουμε και είμαστε πολύ υπερήφανοι για όλη αυτή την προσπάθεια».

Και αναφερόμενος στην νέα πλατφόρμα που άνοιξε, είπε: «Το θέμα με τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων έχει πάρει μεγάλη έκταση γιατί ο κόσμος κατάλαβε ότι αν δεν το κάνει και θα έχει προβλήματα αν θελήσει να αξιοποιήσει την περιουσία του σε κάποια άλλη φάση και γιατί θα υπάρξουν πρόστιμα. Έρχεται λοιπόν εδώ ο πολίτης να δηλώσει και γίνονται ουρές. Όσο πιο γρήγορα καταλάβει ο κόσμος πόσο τον εξυπηρετεί ο νέος τρόπος, τόσο πιο πολύ θα γλιτώσει την ταλαιπωρία».

Ι.Παππάς: «Δημιουργούμε ψηφιακή κουλτούρα»

Δημιουργός αυτής της πλατφόρμας αλλά και υπεύθυνος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του δήμου είναι ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας Γιάννης Παπάς. «Δεν είναι κάτι που το κάνουμε απλώς για να το κάνουμε. Όλο αυτό αποτελεί το εφαλτήριο και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες. Κάνοντας ένα βήμα, θα κάνουμε και το επόμενο. Το μέλλον είναι ψηφιακό κι έτσι εμείς δημιουργούμε στον δήμο μας την ανάλογη κουλτούρα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει:

«Εγώ είμαι άτομο με αναπηρία. Όλο αυτό λοιπόν με απελευθερώνει. Φανταστείτε για άτομα με αναπηρία, όταν απαιτείται φυσική παρουσία, να πρέπει να πηγαίνουν από γραφείο σε γραφείο. Και έρχεται η ψηφιακή συναλλαγή και ελευθερώνονται από την ταλαιπωρία. Λύνει τα χέρια σε πολλές κατηγορίες και φυσικά κερδίζεις χρόνο. Προτεραιότητά μας είναι η διευκόλυνση των δημοτών και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κόσμος δείχνει πως ανταποκρίνεται στην ηλεκτρονική συναλλαγή με τον Δδήμο του και αυτό φυσικά είναι το ζητούμενο. «Η ανταπόκριση των πολιτών θα μας δείξει το αν προχωράμε σωστά στον στόχο μας. Δεν αρκεί να δημιουργήσεις κάτι, πρέπει να είναι και αποδοτικό», θα πει ο κ. Παπάς και στην ερώτηση ποιος είναι ο επόμενος στόχος στον τομέα του, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Να μεγιστοποιήσουμε την αυτοματοποίηση. Να φτάσουμε στο σημείο να μην θεωρείται το ηλεκτρονικό κάτι το εξωτικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ