Στις 30 Ιανουαρίου, σε τελετή στην Στοκχόλμη, θα παραλάβει ο Τζον Λε Καρέ το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε» με το οποίο βραβεύθηκε την περασμένη Παρασκευή. Τα 100.000 δολάρια του βραβείου, το οποίο δίνεται για «εξαιρετικό επίτευγμα», ο Λε Καρέ ανακοίνωσε ότι θα τα δώσει στη μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
Το βραβείο, στο πνεύμα του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού θέλει να ανταμείψει «ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε οποιονδήποτε τομέα δράσης κατά του ρατσισμού, προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς κατανόησης, ειρήνης και ασφάλειας του κοινού».
Ανακοινώνοντας τη βράβευση του 88χρονου, σήμερα, Ντέιβιντ Κόρνγουελ -αυτό είναι το κατά κόσμον όνομα του Τζον Λε Καρέ- οι οργανωτές του έπλεξαν το εγκώμιο «για την καθηλωτική του και ουμανιστική διαμόρφωση, σε λογοτεχνική φόρμα, της κοινής γνώμης σχετικά με την ελευθερία του ατόμου και τα ουσιώδη θέματα της ανθρωπότητας».
«Προσελκύοντας παγκόσμια προσοχή, συνεχώς μας ωθεί να συζητήσουμε για τα κυνικά παιχνίδια εξουσίας των μεγάλων δυνάμεων, την απληστία των εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα, τα ανεύθυνα παιχνίδια των διεφθαρμένων πολιτικών με την υγεία και ευζωία μας, την όλο και μεγαλύτερη επέκταση του διεθνούς εγκλήματος, την ένταση στη Μέση Ανατολή και την ανησυχητική άνοδο του φασισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη» τόνισαν οι οργανωτές. Και, όπως σημειώνει η εφημερίδα «The Guardian», χαρακτήρισαν την καριέρα του «μια εξαιρετική συνεισφορά στον απαραίτητο αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Λίγοι είναι οι συγγραφείς που έχουν βραβευθεί με το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε»: ο Βάτσλαβ Χάβελ το 1989, ο Δανός συγγραφέας Κάρστεν Γιένσεν το 2009 και ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Γόμορρα» Ρομπέρτ Σαβιάνο το 2011. Στο πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, το «Agent Running in the Field» – ο συγγραφέας έχει υπαινιχθεί ότι θα είναι το τελευταίο του -, ο Λε Καρέ περιγράφει συμπαιγνία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με στόχο την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.