today-is-a-good-day
8.5 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική αλλαγή

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική αλλαγή, γι αυτό και δε ζητάει εξαιρέσεις για την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη (COP25).

Παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, σημείωσε ότι τα παραπάνω δεν είναι απλά μία θεωρητική διακήρυξη, αλλά σαφής πολιτική κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης, που αναλύεται σε πέντε επιμέρους στόχους, του οποίους απαρίθμησε:

1. H Ελλάδα έχει ήδη δεσμευθεί να καταργήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028, στο πλαίσιο μίας δίκαιης μετάβασης.

2. Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολιστικό σχέδιο για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την εφαρμογή ενός πλαισίου παροχής κινήτρων για την επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης.

3. Η Ελλάδα στρέφεται προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο συνδυάζεται η περιβαλλοντική προστασία με την αναπτυξιακή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση έχει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης.

4. Η βιοποικιλότητα είναι ένας παράγοντας κλειδί, γι’ αυτό και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι ο συνδυασμός της προστασίας της φύσης με βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, όπως οι οικοτουρισμός.

5. Η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την οποία έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Προηγουμένως είχε οργανωθεί εκδήλωση από την ελληνική κυβέρνηση, αφιερωμένη ακριβώς στη διεθνή πρωτοβουλία της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Στην εκδήλωση μίλησαν, εκτός από τον κ. Χατζηδάκη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δρ. Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου Δρ. Yasmine Fouad, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών δηλαδή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, της UNESCO, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών και του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDSN), καθώς και ο εκπρόσωπος της χώρας για την Κλιματική Αλλαγή Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε και μίλησε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά και αφορούσε στη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας στη μετά-άνθρακα εποχή. Η Ελλάδα εντάχθηκε πρόσφατα στη σχετική Διεθνή Οργάνωση “Powering Past Coal Alliance”.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε επίσης με τους ομολόγους του Κώστα Καδή και Naser Nuredini, για θέματα αμοιβαίου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μεταξύ Αθηνών-Λευκωσίας και Αθηνών-Σκοπίων. Συναντήθηκε, τέλος, με στελέχη της Ισπανικής εταιρείας Repsol, η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε το στόχο της για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ