today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

5.000 αστυνομικοί, drones, αντιτρομοκρατική και πυροσβεστική επί ποδός για το Πολυτεχνείο

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με το πλάνο να περιλαμβάνει συνολικά 5.000 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα και επεισόδια, σήμερα ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 μ.μ., ενώ το Πολυτεχνείο θα είναι ανοικτό από τις 9.30 π.μ και θα κλείσει στις 13.30, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από τους επισκέπτες.

Από τις 3 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ 1,5 ώρα μετά (στις 16:30) θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα». Παράλληλα από τις 12 το μεσημέρι θα τεθούν σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρήση των drones τα οποία θα πετάνε πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτήρια μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοίμαζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

Πηγές του υπ. Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την πολιτική αντιπαράθεση να βρίσκεται στο κόκκινο για τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, φωτογραφίζοντας στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικούς, κτήρια υπηρεσιών της Αστυνομίας και για το λόγο αυτό αυξάνονται από σήμερα οι περιπολίες γύρω από στόχους προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα.

Στα μέτρα συνδράμουν όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, με το δόγμα της περιορισμένης χρήσης χημικών και της διακριτικής επιτήρησης. Μάλιστα, οι φόβοι για νέες καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές τα οποία θα αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους δημιουργεί έντονες ανησυχίες κατάληψης στο Πολυτεχνείο από ομάδες αναρχικών, ώστε να προετοιμαστεί ο χώρος για επιστροφή σε αυτό μετά το τέλος της πορείας των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια αλλάζει όλο το σχεδιασμό.

Εκτός από το Πολυτεχνείο, πάντως, ως «υψηλού κινδύνου κτήρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο και η Νομική. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια του ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών – θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

Συγκεκριμένα σήμερα στο σχέδιο της ΕΛΑΣ θα λάβουν μέρος:

– Από τους περισσότερους από τους 5000, οι 1500, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).
– Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της “Ζ”. Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.
– Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
– Όσες κάμερες είναι σε λειτουργία θα βοηθούν την Τροχαία για να ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ