Μόλις λίγοι μήνες χρειάστηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθούν όλοι όσοι προειδοποιούσαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούσε εξαιρετικά αρνητικά τετελεσμένα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων “MIA” υπό τον τίτλο «Προώθηση των “Μακεδονικών” κρασιών στην Ελβετία», επτά οινοποιεία των Σκοπίων (Tikveš, Stobi, Dalvina, Bovin, Kamnik, Popov, Ezimit) παρουσίασαν από κοινού τα κρασιά παραγωγής τους σε αγοραστές, εισαγωγείς και διανομείς κρασιού στην Ελβετία στο πλαίσιο προωθητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στη Ζυρίχη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση “Οίνοι Μακεδονίας” με την επίσημη υποστήριξη του Οργανισμού για τις Ξένες Επενδύσεις και την προώθηση των Εξαγωγών καθώς και του Σχεδίου για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας που χρηματοδοτείται από τον Ελβετικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία. Πέραν της προωθητικής εκδήλωσης στις αρχές του 2020 θα δημοσιευθεί ένα αφιέρωμα στις οινοπαραγωγές περιοχές των Σκοπίων στο “Vinum”, το περιοδικό για την οινοποιία με την υψηλότερη κυκλοφορία στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνει το τηλεγράφημα του “MIA”, οι εξαγωγές των οινοποιείων των Σκοπίων στην Ελβετία, που είναι ένατη στη λίστα των δέκα μεγαλύτερων εισαγωγέων κρασιού παγκοσμίως, έχουν αυξηθεί κατά 15%, ενώ το κόστος του εμφιαλωμένου κρασιού των Σκοπίων σε αυτή την αγορά ανέρχεται σε πέντε ευρώ ανά μπουκάλι των 0,75 λίτρων.
Οι οινοπαραγωγοί των Σκοπίων θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να προβάλουν τα κρασιά τους στις αγορές της Σιγκαπούρης και της Κίνας στη διάρκεια του Νοεμβρίου με την υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2019, καταλήγει το “MIA”.
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια συντονισμένη αντίδραση της ελληνικής πολιτείας, ούτε όμως των οινοπαραγωγών της Μακεδονίας και του ΣΕΒΕ που παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτεροι Έλληνες οινοπαραγωγοί της Μακεδονίας, ετοιμάζουν αυτόνομες επιστολές και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς το περιοδικό Vinum, τον Ελβετικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία καθώς και την Ελληνική κυβέρνηση, λόγω της παραβίασης των σχετικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών.