today-is-a-good-day
10.6 C
Athens

Κ. Σκρέκας: Μέσα σε ένα μήνα ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, σε ομιλία του στο 4ου ExportUSA Forum, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το μέχρι τώρα συνεταιριστικό μοντέλο της χώρας απέτυχε, καθώς μόλις το 11% παράγεται από συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, έναντι 50-70% σε άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Σκρέκας. Πρόσθεσε δε, πως αυτό που πρέπει να γίνει με το νέο νόμο, είναι να «αισθάνεται ασφάλεια ο παραγωγός, να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει διαφάνεια και βλέπει το εισόδημά του να αυξάνεται».

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως τον Ιανουάριο προβλέπεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Μιλώντας για τις ελληνικές εξαγωγές, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια», προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δούμε τις χώρες-στόχους, να δούμε τα εκεί προβλήματα και να συνάψομε μνημόνια συνεργασίας. Επισήμανε, ότι μπορεί στον Προϋπολογισμό της χώρας να μη υπάρχουν αρκετά κονδύλια που να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ότι αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η εκπαίδευση των αγροτών είναι επίσης μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι θα ενεργοποιηθούν μέτρα τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έτρεξε, όπως αυτό των Γεωργικών Συμβουλών. Αναφορικά με τους δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε κάτι σημαντικό, την εξαίρεση του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς από τους δασμούς».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ροδάκινο, την κομπόστα και τα τυροκομικά, στα οποία τελικά επιβλήθηκαν δασμοί από την αμερικανική πλευρά, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι έχει εκφραστεί από την ελληνική πλευρά η θέληση να μην επιβληθούν δασμοί σε αυτά τα προϊόντα. Για τους νέους αγρότες, ο αρμόδιος υφυπουργός πρόσθεσε ότι για να γυρίσουν οι νέοι στην καλλιέργεια της γης θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της παραγωγής και των τιμών, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε κάνει αυτά που μπορούμε». Σημείωσε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως φορολογικά κ.ά., και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν γίνει αυτό, «οι νέοι θα επιστρέψουν καθώς οι νέοι ψάχνονται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ