today-is-a-good-day
11.7 C
Athens

Ο πιο διάσημος διακινητής όπλων στις ΗΠΑ έγινε πρόεδρος του NRA

Πριν από τρεις δεκαετίες ο αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου, καταστρέφοντας κυβερνητικά έγγραφα και λέγοντας ψέματα στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο 74χρονος Νορθ, ένας ένθερμος συντηρητικός που αναγεννήθηκε ως σχολιαστής του Fox News -του τηλεοπτικού δικτύου μέσω του οποίου προτιμά να ενημερώνεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ- , ανέλαβε την προηγούμενη Δευτέρα τη θέση του προέδρου του ισχυρού λόμπι των όπλων NRA.

To 1987, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με ευλάβεια την κατάθεση του Νορθ ενώπιον του Κογκρέσου, ένα γεγονός που βρέθηκε επί ημέρες στο πρωτοσέλιδο πολλών αμερικανικών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η The Washington Post, η οποία μάλιστα τον περιέλαβε και στις σελίδες μόδας της.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του ο αντισυνταγματάρχης που είχε αναλάβει τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν επικαλέστηκε την 5η Τροπολογία προκειμένου να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών. Άλλωστε είχε λάβει και περιορισμένη αμνηστία για την κατάθεση αυτή, κάτι που σήμαινε πως ό,τι και να έλεγε στην κατάθεσή του δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε δίκη.

Ο λόγος που βρέθηκε εκεί; Ο κεντρικός ρόλος που είχε διαδραματίσει στο σκάνδαλο Ιράν – Contra: τις παράνομες πωλήσεις όπλων στο Ιράν, τα έσοδα από τις οποίες δίνονταν στους αντικομουνιστές αντάρτες Contra στη Νικαράγουα, οι οποίοι μάχονταν για την ανατροπή του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα. Λίγα χρόνια νωρίτερα το Κογκρέσο είχε υιοθετήσει νομοθεσία που απαγόρευε την παροχή κυβερνητικών πόρων ή στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντάρτες αυτούς.

Τελικά ο Νορθ καταδικάστηκε το 1989 από την αμερικανική δικαιοσύνη για τρία αδικήματα σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ποινή που τελικά ακυρώθηκε το 1990 στο εφετείο.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο από το ABC News έδειξε ότι το 92% των ερωτηθέντων πίστεψε ότι ο Νορθ έπραξε σωστά που υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, ενώ το 64% τον θεώρησε θύμα της υπόθεσης και όχι τον κακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ