Την επιτακτική ανάγκη που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός από υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβήτη Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης. «Όταν η οξειδωτική επιβάρυνση καταφέρει να υπερκεράσει τους αμυντικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, τότε οδηγούμαστε στην γήρανση και στην εκδήλωση διαφόρων χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer ή και κακοήθειες». Ως εκ τούτου, αναφέρει ο κ. Χαλβατσιώτης, «έχουμε ανάγκη τα αντιοξειδωτικά για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού stress του οργανισμού μας, που αθροίζεται από τα ενδογενή παραγόμενα οξειδωτικά σώματα, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, τη βιομηχανική μόλυνση της ατμόσφαιρας, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και την κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται με συγκεκριμένα συντηρητικά». Η άσκηση, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τα αντιοξειδωτικά μας, σε απόλυτη αντιστοιχία τόσο με την ένταση όσο και τον χρόνο που ασκούμαστε και παράλληλα, οδηγεί σταδιακά σε ποιοτική και ποσοτική αλλαγή των μυϊκών μας ινών από τις τύπου ΙΙ, που χαρακτηρίζουν την γήρανση και τα χρόνια νοσήματα, σε «υγιείς» και νεανικές- τύπου Ι.
Τελομερή: όσο πιο μακριά τόσο πιο καλά
«Τα τελομερή είναι οι απολήξεις των χρωματοσωμάτων μας, τα οποία είναι οι σχηματισμοί στους οποίους οργανώνεται το γενετικό μας υλικό στον κυτταρικό πυρήνα. Όσο μεγαλύτερο μήκος έχουν, τόσο περισσότερο θα ζήσουμε, γιατί κάθε χρόνος που περνά τα κονταίνει. Η παρουσία νοσημάτων και οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή τα κονταίνουν. Κι ενώ δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα κανένα φάρμακο που να μπορεί να αντιμετωπίσει την μείωση, τουναντίον η άσκηση αναστρέφει το φαινόμενο, αυξάνοντας δραστικά το μήκος τους». Επομένως η έντονη αεροβική δραστηριότητα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, μπορεί σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, να προσφέρει ζωή, αλλά και διαχρονική νεότητα, τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης.
Λήψη αντιοξειδωτικών από την τροφή
Όσον αφορά τη λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων σε μεγάλη ηλικία ο καθηγητής αναφέρει ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσιευμένες μελέτες, η πολυετής χορήγηση τέτοιων συμπληρωμάτων, δεν προσέφερε απολύτως κανένα όφελος στους συμμετέχοντες. «Ο λόγος είναι ότι θα κερδίσουμε ζωή μόνο όταν τρεφόμαστε υγιεινά, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας. Πρέπει να έχουμε διατροφικά μεσογειακά πρότυπα, με λαχανικά, όσπρια και φρούτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολύ πριν εγκατασταθούν, για παράδειγμα βλάβες στα αγγεία. Επομένως όταν ξεκινάμε τη λήψη αντιοξειδωτικών σκευασμάτων σε ώριμη σχετικά ηλικία με παράλληλη μείωση της φυσικής μας δραστηριότητας, αυτό δεν προσφέρει πλέον απολύτως τίποτα στην υγεία μας». Για να αντεπεξέλθουμε στο οξειδωτικό stress, υπογραμμίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής, που περιέχει στο διαιτολόγιό της όλα εκείνα τα συστατικά που είχαν σε εκτίμηση οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί, και ανακαλύπτει σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση η σύγχρονη ιατρική.