Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις του πρωθυπουργό, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Κοινό τόπο για κάποια ζητήματα φαίνεται πως βρέθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Γεννηματά ήταν θετική στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, στην επιστολική ψήφο, στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια.
Την ταλαιπωρία που περνάνε με κάποιου είδους ίωση αποκάλυψε ο διάλογος που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Φώφη Γεννήματα πριν τη συνάντησή τους στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή
Όλος ο διάλογος:
– Κ. Μητσοτάκης: Πώς είσαι;
– Φ. Γεννηματά: Δεν είμαι πολύ καλά μην έρχεσαι κοντά.
– Κ. Μητσοτάκης: Το ίδιο κι εγώ.
– Φ. Γεννηματά: Τότε δε κινδυνεύουμε ο ένας από τις ιώσεις του άλλου.
– Κ. Μητσοτάκης: Ένα ζεστό πράσινο τσάι, παρακαλώ
– Φ. Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ…
– Κ. Μητσοτάκης: Το εκτιμώ.
Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση με τον Α.Τσίπρα
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του. «Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, χαμογελώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».
Σε δηλώσεις του, λίγη ώρα μετά την συνάντηση ο κ. Τσίπρας, εμφανίστηκε αρνητικός απέναντι στις προτάσεις του πρωθυπουργού και αρκέστηκε στην κριτική και στην επανάληψη των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ:
“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.
Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.
Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.
Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.
Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού
Με μια και μόνο προϋπόθεση :
Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.
Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.
Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.
Δεν επιθυμούμε όμως – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.
Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει. Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.
Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.
Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.”
Στ. Πέτσας: «Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»
Την ελπίδα πως οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι μία άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα είναι μία επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».
Συνάντηση Μητσοτάκη-Κουτσούμπα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας «on camera», είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουτσούμπας επιφυλάχθηκε να διατυπώσει την οριστική θέση του κόμματός του, αφού παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης, πλην όμως, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία και να προσμετράται το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Βελόπουλου
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Κυριάκο Βελόπουλο και ακολούθησε ο εξής διάλογος, όταν ο κ. Μητσοτάκης του έδειξε το μικρό του δάχτυλο, που το έχει δέσει λόγω μιας κάκωσης στο μπάσκετ.
– Μητσοτάκης: «Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;»
– Βελόπουλος: «Οι κακές συνήθειες των αθλητών».
– Μητσοτάκης: Τι να σου προσφέρω;
– Βελόπουλος: Εναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Ελληνες ομογενείς.
– Μητσοτάκης: Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.