Ένα σημαντικό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ με τη δική του σημειολογία βρίσκεται στα «σκαριά», ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από τις 23 έως 29 Σεπτεμβρίου.
Του Κώστα Πασίση
Εφόσον τελικά «κλειδώσει» θα είναι μια δύσκολη συνάντηση με πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς προεκλογικά η ΝΔ είχε καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως εθνικά επιζήμια, αν και ο πρόεδρος της είχε τονίσει ότι ως κυβέρνηση θα τιμήσει την υπογραφή της χώρας, με το σκεπτικό ότι δεν ακυρώνονται διεθνείς Συμφωνίες.
Ωστόσο είχε διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι θα ελέγξει αν έχουν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλοι οι όροι της Συμφωνίας και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτίωση της.
Μια κρίσιμη επισήμανση που αποκτά ιδιαίτερη αξία ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που -εκτός απροόπτου- θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και η υποψηφιότητα της Αλβανίας.
Το στίγμα των προθέσεων τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη συνέντευξη του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, επισημαίνοντας: «Είχαμε πει ότι αν η Συμφωνία κυρωθεί, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Ούτε η ίδια η Συμφωνία προβλέπει διαδικασίες τροποποίησής της, παρά μόνο έλεγχο της εφαρμογής της. Να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας που τη θεωρούμε κακή, αλλά τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε».
Επισημαίνεται ακόμη ότι λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που ασκήθηκαν στη χώρα από τις ΗΠΑ αλλά και το Βερολίνο, ο πρόεδρος της ΝΔ προεκλογικά είχε τονίσει στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ως αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων από τους εταίρους και πολλοί βουλευτές του κόμματος είχαν συμμετάσχει στα συλλαλητήρια, που έγιναν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την πιθανή συνάντηση κατ αρχήν αναφέρουν ότι είναι καλό που το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο έδαφος, καθώς θα είναι η πρώτη επαφή και ότι στόχος του Πρωθυπουργού είναι η άμβλυνση των αρνητικών αποτελεσμάτων από την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας , δύο θέματα στα οποία η ΝΔ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.
Σημαντικό χαρακτηρίζεται και το ραντεβού- αν τελικά πραγματοποιηθεί- του Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογο του Εντι Ράμα. «Η μόνη αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα υπάρχει στην Αλβανία και είναι η ελληνική» τόνισε στη ΔΕΘ. «Από εκεί και πέρα τα ζητήματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά αποτελούν μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο για την ενταξιακή διαδικασία όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων» συνέχισε. «Αυτό αφορά σε όλους τους βόρειους γείτονές μας. Και κατά συνέπεια στα ζητήματα αυτά η Ευρώπη συνολικά, όχι η Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε έκπτωση».
Τέλος υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, εάν δε δει έμπρακτα μέτρα που θα αίρουν διακρίσεις που γίνονται εις βάρος εθνικής ελληνικής μειονότητας στη χώρα.