Αναπόφευκτη είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, μετα τις καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευαγ. Βενιζέλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Το σκάνδαλο πλέον παίρνει νέα τροπή καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για πολιτική σκευωρία και έβαλαν στο «κάδρο» των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα.
Του Κώστα Πασίση
Την κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης για τις υποθέσεις των σκανδάλων επι ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια την εξέφρασε με σαφή τρόπο ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει πρόθεση να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών».
Η υπόθεση της Novartis, όμως, όπως έχει τονίσει ο ίδιος στο παρελθόν αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, έχει άλλη διάσταση και άλλο ειδικό πολιτικό βάρος, είναι μια «πολιτική σκευωρία», που στήθηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα, με μεγάλη πολιτική ισχύ και τα οποία σήμερα βρίσκονται πλέον στους φακέλους της Δικαιοσύνης.
Ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτακης στη συνέντευξη της Θεσσαλονίκης είπε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, που διαφωτίζει εν μέρει τη πολιτική στάση της κυβέρνησης. «η διενέργεια Εξεταστικών Επιτροπών ή και Προκαταρκτικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. Και, επειδή επιμένω στη διάκριση των εξουσιών και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για οποιαδήποτε υπόθεση μπορεί να έρθει από τη Δικαιοσύνη, αυτή θα είναι μία ανεξάρτητη απόφαση την οποία θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με την επισήμανση «ανεξάρτητη απόφαση», έκανε διάκριση μεταξύ κυβερνητικών σχεδιασμών και αποφάσεων της Βουλής, δείχνοντας το σεβασμό του στον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό.
Σαμαράς-Βενιζέλος: Σκευωρία η Novartis
O Αντώνης Σαμαράς κατά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα, όπως είναι ο τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε σε συνέντευξη του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έκανε λόγο για «σκευωρία» η οποία δεν θα ήταν δυνατή δίχως «την έγκριση, τη στήριξη και τη συμμετοχή» του Αλέξη Τσίπρα. Ένα επιχείρημα καταλυτικό, που φέρνει σε δυσχερή θέση όλο το ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά ακόμη περισσότερο επιβεβλημένο την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου, που ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι πράγματι ήταν το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης.
Με τις εν λόγω αναφορές τους οι δυο άνδρες έβαλαν επι της ουσίας «το νερό στο αυλάκι» καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η Δικαιοσύνη υποχρεούται να στείλει αμελλητί το φάκελο στη Βουλή και «στην προκειμένη περίπτωση θα είναι δύσκολο για τους βουλευτές της ΝΔ να αρνηθούν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη συγκεκριμένη υπόθεση», όπως επισημαίνεται.
Προαναγγελία από Γεωργιάδη
Επιπλέον άλλο ένα στοιχείο που τείνει να επιβεβαιώσει ότι πλησιάζει η ώρα να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση από τη Βουλή και αν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν, είναι και η σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος μιλώντας στο Σκαι τόνισε:
«Η ελληνική δικαιοσύνη έχει αναθέσει σε έναν αντιεισαγγελέα να ερευνήσει την υπόθεση της Novartis ως προς τις καταγγελίες περί σκευωρίας. Δηλαδή να ερευνήσει τις κατηγορίες του αντιεισαγγελέα, κ.Αγγελή, του κ.Σαμαρά και ούτω καθεξής. Ο κ.Σαμαράς έχει πει δημοσίως ότι ο Ρασπούτιν ήταν ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εάν αυτό που είπε δημόσια το πει στον εισαγγελέα αυτομάτως, βάσει του άρθρου 86, ο εισαγγελέας το στέλνει στη Βουλή». Και πρόσθεσε « Εικάζω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μου, όπως και εγώ, θα έχουμε μεγάλη απορία να ψάξουμε αυτό το θέμα και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο δεν έκανε τυχαία τη συγκεκριμένη δήλωση. Συνομιλεί σε τακτική βάση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολλά ζητήματα, και εκτός υπουργείου Επενδύσεων και προφανώς γνωρίζει τον πολιτικό χειρισμό αυτής της υπόθεσης.
Κατάθεση «κόλαφος»
Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η χθεσινή κατάθεση, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος ανέφερε ότι «ο «Ρασπούτιν» ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής δεν κατονόμασε ποιος είναι το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από την κωδική ονομασία «Ρασπούτιν» και παρέπεμψε σε πρόσωπα που -σύμφωνα με τον ίδιο- τον γνώριζαν, όπως είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσια Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Η κατάθεση Αγγελή είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς πρόκειται για εν ενεργεία δικαστικό οποίος έκανε βαρύτατες καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Στην πραγματικότητα η κατάθεση του έρχεται να συμπληρώσει και να επιβεβαιώσει τα όσα υποστήριξαν Σαμαράς-Βενιζέλος αλλά και η ΝΔ με τις ανακοινώσεις της, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Novartis.
Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ
Η υπόθεση της Novartis, όμως, δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, καθώς κορυφαία στελέχη του, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ενεπλάκησαν σε αυτή τη «δυσώδη» ιστορία.
Η Φώφη Γεννηματά, μόλις δυο ημέρες πριν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Επεσήμανε πως πρόκειται για «σκοτεινό σχέδιο σε βάρος πολιτικών προσώπων και δικών μας στελεχών» και ζήτησε «η υπόθεση αυτή να γίνει η αφετηρία, να θωρακίσουμε τους θεσμούς και ιδίως τη Δικαιοσύνη». «Είναι ζήτημα Δημοκρατίας», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Η Novartis είναι ένα θέμα που «ενώνει» τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει βαριές σκιές σε πρωτοκλασάτα στελέχη των δυο κομμάτων. Και δεν είναι τυχαίο ότι στη Βουλή κινήθηκαν παράλληλα, έχοντας ως κοινό αίτημα να ριχθεί άπλετο φως.
Επισημαίνεται πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για το αν το ΚΙΝΑΛ συναινέσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.