«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία καθορισμού εθνικών προτεραιοτήτων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απόψε, στο προσυνεδριακό φόρουμ του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» στη Θεσσαλονίκη, με θέμα : «Η Ελλάδα Μετά : Ελπίδες και Κίνδυνοι- Προετοιμάζοντας την περίοδο 2019-2022».
Ο κ. Βενιζέλος, έφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, αλλά κοινωνικό, πολιτικό, αναπτυξιακό, νοοτροπιακό».
«Είναι το σύνταγμα το πρόβλημά μας; Το σύνταγμα φταίει για την κρίση; Το σύνταγμα και γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που θα μας λύσει τα προβλήματα; Θα μας δώσει απάντηση στο δημοσιονομικό, στο αναπτυξιακό πρόβλημα, στην ανταγωνιστικότητα, στην επάνοδο στην κανονικότητα;» διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε:
«Μήπως εδώ υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αντιπερισπασμός; Δε βλέπουμε τα πραγματικά προβλήματα και ασχολούμαστε με προβλήματα που είναι εύκολα στη διατύπωση τους, αλλά μπορεί να λειτουργούν κατά βάθος παραπλανητικά, όχι γιατί δεν είναι σημαντικά, αλλά γιατί πρέπει να έχουμε πολύ αυστηρά καθορισμένες προτεραιότητες την περίοδο αυτή;».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία καθορισμού εθνικών προτεραιοτήτων», υποστήριξε ότι «αφετηριακό ζήτημα» είναι και η «δεκτικότητα» της κοινωνίας, δηλαδή, το «ποια κοινωνία θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για να κάνουμε την υπέρβαση» και πρόσθεσε:
«Η ελληνική κοινωνία νομίζει ότι γέρνει αριστερά, ενώ έχει ήδη μπατάρει δεξιά. Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό φαίνεται στην εμμονή που έχουν ορισμένοι – εμμονή, η οποία νομίζω ότι δείχνει αδυναμία επαφής με την πραγματικότητα – ότι η μεγάλη, παρούσα και ενεργός σύγκρουση είναι η σύγκρουση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Ενώ μας κυβερνά ένα, ιδεολογικά, ενιαίο αριστεροδεξιό σχήμα, επιμένουν ότι η μεγάλη τομή, η μεγάλη σύγκρουση, είναι η σύγκρουση δεξιά -αριστερά. Ενώ έχει ήδη συμβεί αυτή η μετάλλαξη του δεξιού ριζοσπαστισμού, στο όνομα του προοδευτικού συντηρητισμού, να κρατήσουμε τα κεκτημένα, του κορπορατισμού δηλαδή, αυτό είναι το πρόβλημα μας».
«Πρέπει, όμως, να μην την εγκαταλείψουμε αυτή την πλευρά της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε σε επαφή μαζί της. Σε συνομιλίες. Να αγωνιζόμαστε να την πείσουμε. Γιατί πρέπει να διαμορφωθούν πλειοψηφίες προς την κατεύθυνση που θέλουμε, που είναι η κατεύθυνση της αναστήλωσης της χώρας» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, υποστήριξε ότι «η καθαρή έξοδος δεν περιλαμβάνει ούτε δάνειο, ούτε επάνοδο στις αγορές», αλλά «περιλαμβάνει στην πραγματικότητα μια μακρά αιχμαλωσία» και αυτό «γιατί η Ελλάδα αιχμαλωτίζεται σε δημοσιονομικές συνθήκες, που η ίδια έχει αποδεχθεί από το καλοκαίρι του 2015», ενώ συνέκρινε επίσης ως «πολύ μικρότερες» τις συζητούμενες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, σε σχέση με την αναδιάρθρωσή του, το 2012.