today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

ΥΠΕΞ Ιαπωνίας: Θαυμάζουμε την μακρά ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας

Την πεποίθηση ότι αθλητικές δράσεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα ενθαρρύνουν την προώθηση των διμερών συνεργασιών Ελλάδας-Ιαπωνίας ακόμη περισσότερο, εκφράζει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τακέσι Όσουγκα. «Πολλοί Ιάπωνες θαυμάζουν την μακρά ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά στο Τόκιο, θα αποτελέσουν μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να ενισχυθεί η διμερή μας συνεργασία», αναφέρει.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος, στο άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται στις μακρόχρονες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και τη φιλία που τις συνδέει και σημειώνει ότι «η Ελλάδα για την Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία διότι αποτελεί την θαλάσσια είσοδο της Ευρώπης από την Ασία».

Κάνει ιδιαίτερη μνεία στο Κοινό Σχέδιο Δράσης Ιαπωνίας- Ελλάδας που υπογράφτηκε το 2002 ως «το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και ακόμη και σήμερα διατηρεί την ίδια σημασία», και αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, επισημαίνοντας ότι τον περασμένο Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφτηκε την Ιαπωνία ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι μετά την επικύρωση της Συμφωνίας της Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, αυξήθηκε το ενδιαφέρον των ιαπωνικών εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα και προσθέτει: «Με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του επενδυτικού πλαισίου οι δύο χώρες ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο διαπραγματεύσεις για τη διμερή Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Πιστεύω ότι η σύναψη της Σύμβασης αυτής θα προωθήσει τις επενδύσεις των ιαπωνικών εταιριών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο καιρό στην Ιαπωνία, τα ελληνικά κρασιά και τυριά έχουν αρχίσει να αποκτούν περισσότερη δημοτικότητα. Ελπίζω να αυξηθούν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων προς την Ιαπωνία και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές μας σχέσεις».

Συγκεκριμένα, γράφει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τακέσι Όσουγκα:

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η Ιαπωνία και η Ελλάδα, γιορτάζουν φέτος την 120η επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων, διατηρώντας μια μακρόχρονη φιλία. Η Ελλάδα για την Ιαπωνία έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία διότι αποτελεί την θαλάσσια είσοδο της Ευρώπης από την Ασία. Οι δυο χώρες, όχι μόνο βρέχονται από θάλασσα και συνεργάζονται στενά στον τομέα της ναυτιλίας αλλά και για τους Ιάπωνες η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιαίτερα αγαπητή. Από τον περασμένο Φεβρουάριο που επικυρώθηκε η Συμφωνία της Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης και ξεκίνησε η προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ, οι σχέσεις Ιαπωνίας-Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας συνεχώς αποκτούν και πιο μεγάλη σημασία.

Το 2002 υπογράφτηκε το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ιαπωνίας- Ελλάδας το οποίο δηλώνει την πρόθεση των δύο μερών να προωθήσουν τις ανταλλαγές απόψεων για τις εξελίξεις στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καθώς και τη διμερή συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού. Η δήλωση αυτή αποτελεί το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και ακόμη και σήμερα διατηρεί την ίδια σημασία. Για παράδειγμα, το Κοινό Σχέδιο αναφέρει την απόφαση της Ελλάδας να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προτρέπει την Ευρώπη να ασχολείται με τα ζητήματα της Ασίας. Τα τελευταία χρόνια, η Ανατολική Ασία αντιμετωπίζει προβλήματα ασφαλείας όπως την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πυραύλων από την Βόρεια Κορέα και τη στρατικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Η Ιαπωνία ελπίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον και κατανόηση για αυτά τα ζητήματα και να συνεργαστούν με τις εμπλεκόμενες χώρες για τη διατήρηση των διεθνών κανόνων βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο. Στην Ασία, η Νότια Σινική Θάλασσα έχει αντίστοιχη σημασία με το Αιγαίο στην Ευρώπη. Θα θέλαμε λοιπόν να συνεργαστούμε με τις ευρωπαϊκές χώρες που βρέχονται από θάλασσα ώστε να βρούμε τρόπους να διατηρήσουμε ανοιχτές και ειρηνικές θάλασσες. Από αυτή την άποψη η πρόθεση της Ελλάδας ως μίας χώρας άρρηκτα συνδεδεμένης με τη θάλασσα να παραμένει προσηλωμένη στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS) για το Δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει μεγάλη δύναμη.

Επίσης, το Κοινό Σχέδιο αναφέρεται στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η Ιαπωνία χαιρετίζει την επίλυση του ονοματολογικού της Βόρειας Μακεδονίας που διήρκησε για 30 περίπου χρόνια, πιστεύοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα συνεισφέρει στην καθιέρωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Επίσης η Ιαπωνία ελπίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σταθερά και να προωθείται η συνεργασία στην περιοχή. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ιαπωνία όπως και η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Επιπλέον, οι διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει νέα δυναμική. Τον περασμένο Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφτηκε την Ιαπωνία ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο κ. Κατρούγκαλος συνάντησε τον ομόλογό του κ. Κόνο και οι δύο άντρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τον πολιτικό διάλογο και να συνεργαστούν εντατικά ώστε να ενισχυθούν οι κανόνες για ανοικτές και ελεύθερες θάλασσες βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων και την ανάπτυξη του επενδυτικού πλαισίου. Επιβεβαίωσαν δε την πρόθεση τους να ενισχύσουν τις διμερείς συνεργασίες με την αφορμή της 120ης επετείου διπλωματικών σχέσεων και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

Όταν συζητούμε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις δεν μπορούμε να λησμονούμε το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονους δεσμούς στον τομέα της ναυτιλίας. Μετά την δεκαετία του 1950 πολλά ιαπωνικά πλοία αγοράστηκαν από Έλληνες εφοπλιστές και από τότε οι δύο πλευρές εμπιστεύονται η μια την άλλη. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα τελευταία χρόνια οι χώρες μας έχουν επεκτείνει τις εμπορικές τους συναλλαγές και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως τα ηλεκτρικά προϊόντα, τα μηχανήματα και τα αγροτικά προϊόντα. Με την έλευση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι διμερείς μας οικονομικές σχέσεις γνώρισαν μια προσωρινή ύφεση. Όμως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας της Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, αυξήθηκε το ενδιαφέρον των ιαπωνικών εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα. Με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του επενδυτικού πλαισίου οι δύο χώρες ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο διαπραγματεύσεις για τη διμερή Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Πιστεύω ότι η σύναψη της Σύμβασης αυτής θα προωθήσει τις επενδύσεις των ιαπωνικών εταιριών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο καιρό στην Ιαπωνία, τα ελληνικά κρασιά και τυριά έχουν αρχίσει να αποκτούν περισσότερη δημοτικότητα. Ελπίζω να αυξηθούν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων προς την Ιαπωνία και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές μας σχέσεις.

Πολλοί Ιάπωνες θαυμάζουν την μακρά ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά στο Τόκιο, θα αποτελέσουν μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να ενισχυθεί η διμερή μας συνεργασία. Δύο ιαπωνικές πόλεις έχουν αναλάβει να φιλοξενήσουν την ελληνική αποστολή στους Αγώνες. Η μία είναι ο δήμος Ιναζάουα (Περιφέρεια Αΐτσι) η οποία αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας το 1987. Η άλλη είναι ο Δήμος Μισάτο (Περιφέρεια Σαϊτάμα). Και οι δύο πόλεις συνεργάζονται ήδη με την Ελλάδα για διάφορες εκδηλώσεις όπως τη διεξαγωγή Μαραθωνίων. Μέχρι το 2020 αναμένουμε πολλά γεγονότα τα οποία θα ενθαρρύνουν την προώθηση των διμερών μας συνεργασιών ακόμη περισσότερο, όπως η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας και η επίσκεψη των Ελλήνων αθλητών και φιλάθλων στην Ιαπωνία,.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τον Ιούνιο το εκπαιδευτικό πλοίο της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής «Κοτζίμα» θα επισκεφτεί τον Πειραιά με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από την υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας. Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει μια αφορμή για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ