Δικαστήριο στο Μπαχρέιν καταδίκασε χθες Τρίτη 138 ανθρώπους σε ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση ως ισόβια με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» και τους αφαίρεσε την υπηκοότητα, έπειτα από μία μαζική δίκη την οποία κατήγγειλε η αντιπολίτευση και η Διεθνής Αμνηστία.
Οι καταδικασθέντες –σιίτες πολίτες του Μπαχρέιν, σύμφωνα με δικαστική πηγή—ανήκαν σε ομάδα 169 ανθρώπων που δικάζονταν με την κατηγορία «της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης» και σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων που καταδικάζονται και τους αφαιρείται η υπηκοότητα σε μία και μόνο δίκη από την αρχή των δικαστικών προσφυγών εναντίον των σιιτών αντιφρονούντων μετά το κίνημα αμφισβήτησης του 2011, σύμφωνα με την ομάδα αντιφρονούντων Ινστιτούτο του Μπαχρέιν για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία (BIRD).
Οι καταδικασθέντες προσπάθησαν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του βασιλείου Άχμαντ αλ Χαμάντι, να σχηματίσουν στο Μπαχρέιν μια «Χεζμπολάχ» στο πρότυπο του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος.
Συνολικά 69 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 39 άλλοι σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Άλλα μέλη της ομάδας καταδικάστηκαν σε ποινές από τρία ως επτά χρόνια φυλάκιση, ενώ μόνο από έναν δεν αφαιρέθηκε η υπηκοότητα. Τριάντα κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
«Πρόκειται για μια μαζική, αυθαίρετη αφαίρεση υπηκοότητας», κατήγγειλε ο Ντέβιν Κένι, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή του Κόλπου, προσθέτοντας ότι «η προσφυγή σε μαζικές δίκες είναι μια τάση που ενισχύεται» στο Μπαχρέιν.
Λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «την παρώδηση της δικαιοσύνης» και κάλεσε τις αρχές του Μπαχρέιν να σταματήσουν να αφαιρούν την υπηκοότητα από πολίτες τους, χαρακτηρίζοντάς το «τιμωρητικό μέτρο».
Απάτριδες
Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες κρατούνται στο Μπαχρέιν, όμως κάποιοι έχουν φύγει από τη χώρα και καταδικάστηκαν ερήμην τους, επεσήμανε το BIRD, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.
«Το να καθιστά κάποιους τους ανθρώπους απάτριδες αποτελεί προφανή παραβίαση των διεθνούς δικαίου», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Σάγεντ Άχμεντ Αλουαντέι, υπεύθυνος του BIRD.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η δικαιοσύνη στο Μπαχρέιν έχει αρχίσει να αφαιρεί την υπηκοότητα από αντιφρονούντες από το 2012. Έκτοτε ο αριθμός των πολιτών της χώρας που έχουν χάσει την υπηκοότητά τους έχει φτάσει τους 990, εκ των οποίων οι 180 το 2019.
Το Μπαχρέιν κυβερνάται επί δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία, αν και οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι σιίτες. Οι αρχές αρνούνται ότι κάνουν διακρίσεις εις βάρος των σιιτών και ισχυρίζονται ότι είναι αντιμέτωπες με βίαιες οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν, το οποίο με τη σειρά του διαψεύδει τις κατηγορίες της Μανάμα.
Από το 2011 έχουν αυξηθεί οι δίκες αντιφρονούντων και εκατοντάδες εξ αυτών έχουν φυλακιστεί.
Η δικαιοσύνη έχει διαλύσει το βασικό σιιτικό κίνημα, το αλ Ουέφακ, όπως και το κίνημα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, το Ουάαντ.
Εξάλλου, το ανώτατο δικαστήριο του Μπαχρέιν επικύρωσε στα τέλη Ιανουαρίου την ισόβια κάθειρξη που έχει επιβληθεί στον επικεφαλής του αλ Ουέφακ, τον σεΐχη Άλι Σαλμάν.
Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Νάμπιλ Ραζάμπ, εκτίει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για tweets που ανήρτησε στα οποία κατήγγειλε τον πόλεμο στην Υεμένη αλλά και τα βασανιστήρια στις φυλακές του Μπαχρέιν.