today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Οι ΗΠΑ θέλουν να δικάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λονδίνο και κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του πριν σχεδόν επτά χρόνια, σκοπεύει να «αμφισβητήσει και να αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν καθώς τον θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία έκτοτε έχει μπει στο αρχείο. Αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά τον απομάκρυναν χθες με τη βία από το κτίριο της πρεσβείας και τον μετέφεραν μέχρι ένα φορτηγάκι της αστυνομίας. Ο Ασάνζ σε βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Ruptly TV εμφανίζεται γερασμένος και εξασθενισμένος, με λευκά μαλλιά και μακριά γένια. Πριν τον βάλουν μέσα στο φορτηγάκι φώναξε: «Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί».

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη βάσει ενός αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του καθώς στις ΗΠΑ κατηγορείται για «κυβερνοπειρατία», το οποίο θα εξεταστεί στις 2 Μαΐου, και βάσει εντάλματος που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τη βρετανική δικαιοσύνη επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.

Ο Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα μέλη του Τύπου και τους δημοσιογράφους» σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, άλλος δικηγόρος του Ασάνζ, δήλωσε ότι ο πελάτης που είναι στόχος «μιας πολιτικής δίωξης» από τις ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός κατηγορείται στις ΗΠΑ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοεπίθεσης», ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια κάθειρξη, αποκάλυψε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατηγορείται ότι βοήθησε την πρώην αναλύτρια στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει το συνθηματικό χάρη στο οποίο απέκτησε πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter: «Δεν γνωρίζω τίποτα για το WikiLeaks, δεν είναι δική μου υπόθεση», παραπέμποντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ασάνζ παρουσιάστηκε χθες σε δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σηκώνοντας τη γροθιά του για να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους προτού βυθιστεί στην ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ο δικαστής Μάικλ Σνόου τον χαρακτήρισε «έναν ναρκισσιστή ανίκανο να δει πέρα από το προσωπικό του συμφέρον» και τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του. Η ποινή του θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η σύλληψη του Ασάνζ προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του, οι οποίοι χαρακτήρισαν «παράνομη» την απόφαση του Ισημερινού.

Στο Twitter ο WikiLeaks κατήγγειλε τον Ισημερινό ότι «απέσυρε παρανόμως το πολιτικό άσυλο που είχε δώσει στον Τζούλιαν Ασάνζ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», και ότι «κάλεσε» τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «καταπνίγει την ελευθερία», ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εκτίμησε ότι η σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks αποτελεί «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα επεσήμανε ότι η σύλληψη αυτή αποτελεί «προσωπική εκδίκηση του προέδρου Λενίν Μορένο, διότι ο WikiLeaks δημοσιοποίησε πριν μερικές ημέρες μια πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Κορέα, για την αποκάλυψη από τον WikiLeaks της ύπαρξης «ενός μυστικού τραπεζικού λογαριασμού στον Παναμά, στην τράπεζα Balboa» στο όνομα της οικογένειας Μορένο.

Εξάλλου χθες οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν έναν άνδρα που θεωρούν πως «συνδέεται» με τον ιστότοπο WikiLeaks καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι ο Όλα Μπίνι, Σουηδός υπήκοος, πληροφορικός με ειδίκευση την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να αποσύρει το άσυλο του Ασάνζ, μια απόφαση την οποία παρουσίασε ως «κυρίαρχη» και η οποία ελήφθη «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσει των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων της καθημερινής ζωής».

Επίσης αποσύρθηκε η υπηκοότητα Ισημερινού που είχε δοθεί στον Ασάνζ το 2017.

«Δεν σεβάστηκε καμία από τις υποχρεώσεις του και αυτό ανάγκασε τον ισημερινό να θέσει σε εφαρμογή τον προηγούμενο Οκτώβριο ένα ειδικό πρωτόκολλο για τη συγκατοίκηση σε μια πρεσβεία (…) συνέχισε να παραβιάζει το πρωτόκολλο», τόνισε Χάιμε Μαρτσάν.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Αμερική Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα» του Ασάνζ, ενώ πρόσθεσε ότι όλα έγιναν «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Ωστόσο η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε ότι ο Ισημερινός, με την εκδίωξη του Ασάνζ από την πρεσβεία του, τον θέτει «σε πραγματικό κίνδυνο να παραβιαστούν σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματά του».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ασάνζ «δεν είναι ήρωας», ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ