Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός προσχεδίου των όρων για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός αναφέρει το Bloomberg.
Η είδηση έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να «απροχωρήσει» από τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Ουκρανικό, εκτός εάν σημειωθεί γρήγορα πρόοδος. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε πάντως την Παρασκευή στη Ρώμη ότι είναι «αισιόδοξος» για τον τερματισμό του πολέμου.
Το περίγραμμα του αμερικανικού σχεδίου μοιράστηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι την Πέμπτη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Η πρόταση θα τερματίσει ουσιαστικά τον πόλεμο, με τα ουκρανικά εδάφη που τώρα κατέχονται από τη Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχο της Μόσχας, είπαν οι άνθρωποι αυτοί. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν επίσης εκτός των θεμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ερωτηθέντες αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενοι τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι περιελάμβαναν συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και συζητήσεις μεταξύ του Ρούμπιο και συμβούλων εθνικής ασφάλειας και διαπραγματευτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θέλουν να εξασφαλίσουν πλήρη κατάπαυση του πυρός εντός των επόμενων εβδομάδων, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Οι σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν εκ νέου στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.
Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι τα σχέδια, τα οποία πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με το Κίεβο, δεν θα ισοδυναμούσαν με οριστική διευθέτηση και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα αναγνώριζαν τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά. Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνομιλίες θα ήταν άνευ αντικειμένου εάν το Κρεμλίνο δεν συμφωνούσε να σταματήσει τις μάχες και ότι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα αντέξει, ήταν απαραίτητη.
Την Παρασκευή, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν αποτελούν «παράνομη επιθυμία» της Ουκρανίας, αλλά ότι οι διαπραγματευτές μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο στις συζητήσεις.
«Κάθε κυρίαρχο έθνος στη Γη έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η Ουκρανία θα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να συνάψει όποιες συμφωνίες θέλει να συνάψει σε διμερή βάση με διάφορες χώρες», δήλωσε.
Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρούμπιο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Τραμπ και οι ΗΠΑ «θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και έχουν πλέον παρουσιάσει σε όλα τα μέρη τα περιγράμματα μιας διαρκούς και μόνιμης ειρήνης».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις συναντήσεις στο Παρίσι εποικοδομητικές και θετικές. Οι συζητήσεις σηματοδότησαν την τελευταία προσπάθεια της Ευρώπης να επηρεάσει το αποτέλεσμα, δείχνοντας ότι – μαζί με το Κίεβο – υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο και ότι το βάρος βαραίνει τη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι σοβαρή στη διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός.
Αναχωρώντας από το Παρίσι, ο Ρούμπιο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να «μετακινηθεί η μπάλα» προς μια λύση – αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι η υπομονή των ΗΠΑ με τις δικές τους μεσολαβητικές προσπάθειες εξαντλείται.
«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο Ρούμπιο. «Πρέπει να καθορίσουμε πολύ γρήγορα τώρα, και μιλάω για θέμα ημερών, αν αυτό είναι εφικτό ή όχι μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εάν είναι, είμαστε μέσα. Αν δεν είναι, τότε έχουμε άλλες προτεραιότητες».
Η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις, αφού αντιδρούσε σε μια προτεινόμενη μερική εκεχειρία που κάλυπτε τη Μαύρη Θάλασσα. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μια ξεχωριστή, 30ήμερη μερική εκεχειρία που καλύπτει τις ενεργειακές υποδομές έληξε την Παρασκευή. Πριν από μια εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός εξοπλισμένου με πυρομαχικά διασποράς, στη βορειοανατολική πόλη Sumy της Ουκρανίας, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι βασίστηκαν επίσης στις προσπάθειες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να σχηματίσουν μια μεταπολεμική «δύναμη καθησυχασμού» στην Ουκρανία, καθώς και στα σχέδια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διαθέτει επαρκώς εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό ως μέρος ενός πακέτου εγγυήσεων ασφαλείας.
Αξιωματούχοι στο Παρίσι και το Λονδίνο ελπίζουν ότι η πρόταση αυτή θα αποδείξει ότι η Ευρώπη είναι σοβαρή στο να δεσμεύσει τους δικούς της πόρους για το μεταπολεμικό μέλλον της Ουκρανίας και θα πείσει τον Τραμπ να παράσχει ένα στήριγμα στις εγγυήσεις αυτές.
Η άρση των κυρώσεων ενώ η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική για αρκετούς από τους συμμάχους του Κιέβου. Η άρση των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του ξεπαγώματος των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων, απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.
Ο Βιτκόφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Fox News ότι το κλειδί για μια συνολική συμφωνία περιστρέφεται γύρω από «πέντε εδάφη», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ρωσία επιμένει ότι η στρατιωτική της κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας και μεγάλων περιοχών τεσσάρων περιοχών – Ζαπορίζια, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ – πρέπει να αναγνωριστεί σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Η Ρωσία έχει επίσης συνδέσει τις προσπάθειες να σταματήσουν οι μάχες με την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις και έχει απαιτήσει την αναστολή των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιτέθηκε στον Βιτκόφ για την «υιοθέτηση της ρωσικής στρατηγικής» και δήλωσε ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ δεν έχει «εντολή να συζητήσει τα ουκρανικά εδάφη, επειδή αυτά τα εδάφη ανήκουν στον λαό μας».
«Δεν συζητάμε εδάφη μέχρι την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Δεν θα θεωρήσουμε ποτέ τα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά».